Dzisiaj jest 29 lip 2025, 16:05

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Mały dylemat
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Witam
Mam taki dylemat bo będę robił remont mojej Yamahy i przeczytałem w serwisówce że docierać powinno się 1000Km i to w dwóch etapach pierwszy to pierwsze 500KM jeździć nie przekraczają 4000tyś obr/min a w drugim etapie znowu 500km ale już można kręcić do max 5000tyś obr/min czyli to będzie długo trwało :( i tak sobie myślę że jeszcze nie zaczynam sezonu to bym docierał ją na razie na zimno czyli jakiś napęd na wał i cheja będe podlewał mieszanką benzyny z olejem i tak by sobie polatał pare godzin dziennie i by się może szybciej i dokładniej dotarł jak myślicie jakieś wasze sugestie opinie przypominam że tuleja jest żeliwna. Proszę o podpowiedz pozdro

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
I tak lepiej by mu było aby dotarł się podczas normalnej jazdy,z obciążeniem i w każdym zakresie obrotów;)

Mycen [*]
Malina[*]
:arrow: Morał z Historii Krótki,Lecz Nie Wszystkim Znany..Jak Nie Ma Warunków ,Nie Zapieprzamy xD
Wiele Serc Jedno Bicie BMW Ponad Życie !
Obrazek

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Cytuj:
i w każdym zakresie obrotów;)

w książce pisze że max 5000 rpm i Japończycy wiedzieli co robili i co pisali :mrgreen: ale jak by się to miało dla silnika ten pełny zakres obrotów ???? bo wiesz nie chce go zarżnąć po remoncie bo to nie takie małe pieniądze taki remont :/ oczywiście już docierałem motory i niby trochę wiem jak to robić ale chciał bym jakoś szybko i dobrze dotrzeć silnik bo wiecie lato idze i koledzy będą mi uciekać :mrgreen: jak ja będę się wlekł 70km/h

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Nie możesz jechać ciągle na jednych obrotach..Tylko różnie, zwalniać troszkę,znów przyśpieszać itp;)

Mycen [*]
Malina[*]
:arrow: Morał z Historii Krótki,Lecz Nie Wszystkim Znany..Jak Nie Ma Warunków ,Nie Zapieprzamy xD
Wiele Serc Jedno Bicie BMW Ponad Życie !
Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Proszę Cię, chińczycy piszą to samo, też twierdzisz, że wiedzą co robią ? Po prostu taki jest przyjęty sposób docierania, ale jestem za tym i będę powtarzał, że powinno się docierać agresywnie, jeżeli to zrobisz będziesz miał pewność, że pierścienie, łożyska dobrze się ułożą. Nie zakres obrotów lecz temp. jest najważniejszą, wiadomo nie kręć go do maksymalnych obr. Pierwsze odpalenie po remoncie, to według mnie przejazd około 50 m dynamicznie, a 100 km zrób ostrożnie, po tym dystansie śmiało mu dawaj, nie bój się, że coć się stanie, dynamiczna jazda przy docieraniu to podstawa, ale bez zbędnego balastu, czyli bez pasażerów, czy ładunku. Przed każdą jazdą silnik ma być rozgrzany, a olej to najlepiej pół syntetyk i nie dolewaj nic do baku jak masz dozownik, bo trzeba minimalnie zwiększyć tarcie po to by wszystko, szybciej się ułożyło. Jeżeli robisz samodzielnie, to przyjęta miarka to 100 ml na 5 l benzyny tak ? W takim razie daj 90 ml :D.

http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Romet/717/94345

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Cytuj:
dynamiczna jazda przy docieraniu to podstawa

coś czuję że to z opracowania jak docierać 4T :mrgreen:
Cytuj:
to przyjęta miarka to 100 ml na 5 l benzyny tak ? W takim razie daj 90 ml :D .

wiesz co raczej tego nie będę robił nie będę wymuszał docierania przez zacieranie :? tu ci chodziło żeby go lepiej zmotywować do tarcia ale pierścienie są cienkie i szybko mogą się przegrać.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
pumba10022 pisze:
Proszę Cię, chińczycy piszą to samo, też twierdzisz, że wiedzą co robią ? Po prostu taki jest przyjęty sposób docierania, ale jestem za tym i będę powtarzał, że powinno się docierać agresywnie, jeżeli to zrobisz będziesz miał pewność, że pierścienie, łożyska dobrze się ułożą. Nie zakres obrotów lecz temp. jest najważniejszą, wiadomo nie kręć go do maksymalnych obr. Pierwsze odpalenie po remoncie, to według mnie przejazd około 50 m dynamicznie, a 100 km zrób ostrożnie, po tym dystansie śmiało mu dawaj, nie bój się, że coć się stanie, dynamiczna jazda przy docieraniu to podstawa, ale bez zbędnego balastu, czyli bez pasażerów, czy ładunku. Przed każdą jazdą silnik ma być rozgrzany, a olej to najlepiej pół syntetyk i nie dolewaj nic do baku jak masz dozownik, bo trzeba minimalnie zwiększyć tarcie po to by wszystko, szybciej się ułożyło. Jeżeli robisz samodzielnie, to przyjęta miarka to 100 ml na 5 l benzyny tak ? W takim razie daj 90 ml :D.

po co piszesz takie bzdury
a jak docierasz 4 sówa to spuszczasz troche oleju zeby było mocniejsze tarcie ?

http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?p=584288#584288 <<< HM CRE 70 SIX
Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Macek, czy ja wspominam coś o 4T ? W 4T jest zupełnie inny system smarny.. Minimalnie mniejsza wartość oleju nie zaszkodzi, może inaczej. Jeżeli kupimy full syntetyk i będziemy go dozować więcej niż trzeba, to nie dotrzemy jednostki przez 3 tyś km, bo ciągle zmniejszamy tarcie. Nie chodzi mi o cały okres docierania, tylko o np wyjeżdżenie tych 5l paliwa z troszke mniejszą ilością oleju. Docierałem już troszke 2T i nigdy moja teoria nie zawiodła, a nawet nie kiedy była lepsza od serwisówki. Docieram zawsze na ostro, a kolega zgonie z serwisówką, ten sam skuter, ta sama konfiguracja, robiłem go na około 60 m na odcinku 250-300 m

http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Romet/717/94345

Ostatnio zmieniony 09 mar 2011, 10:03 przez pumba10022, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Cytuj:
ten sam skuter, ta sama konfiguracja, robiłem go na około 60 m na odcinku 250-300 m

No nie zawsze tak jest :mrgreen: niema zawsze identycznych silników każde mają inne humory

I jak macie jakieś pomysły na skuteczne i dobre docieranie :?: :?: cały czas mnie dręczy to docieranie na zimno jak to z tym wychodzi to jeszcze nie wiem i tak zbieram info :cool: najbardziej mnie ciekawi jeszcze jak dociera się silniki 2T na wyścigi bo tam robią remąty silników i od razu cheja cisną do końca jak oni docierają to ja nie wiem.

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
pumba10022 pisze:
moja teoria nie zawiodła, a nawet nie kiedy była lepsza od serwisówki

Śmiałe stwierdzenie, tym bardziej że wcześniej pisałeś aby lać mniej oleju :roll:
Według mnie nie ma sensu docierać, jak to napisałeś na zimno. Pierwszy raz o czymś takim słyszę. Ciężko było by podać odpowiednią ilość oleju, do tego nie będzie pracował w odpowiedniej temperaturze.
pumba10022 pisze:
Proszę Cię, chińczycy piszą to samo, też twierdzisz, że wiedzą co robią ?

Jak najbardziej wiedzą co robią. Główne założenie przy produkcji tych skuterów to: "Ma być tani" a tak nieźle godzą to z niezawodnością.
Jeśli dajesz porządny tłok i będziesz miał zrobione dobre honowanie to możesz zmniejszyć ilość kilometrów przy docieraniu.
Cytuj:
najbardziej mnie ciekawi jeszcze jak dociera się silniki 2T na wyścigi bo tam robią remąty silników i od razu cheja cisną do końca jak oni docierają to ja nie wiem.

Tam wszystko jest idealnie spasowane, nicasil jest bardziej wytrzymały. Do tego, jeśli przypuśćmy tłok zmienia się co 20mth, to nie ma czasu na docieranie.
O ilości oleju to chyba nie muszę mówić. Jeśli masz dozownik to dolewaj trochę do baku.

RoQs pisze:
jestem teraz na 1 roku zawodówki

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Booyaka a nie orientujesz się czy są jakieś różne rodzaje siatki po honowaniu :?: :?: :?: tłok będzie firmy TKRJ nie wiem czy to jakiś super tłok ale nie mam dostępu do leprzych tłoków na mój nad wymiar nawet firma Wossner nie robi takich tłoków jak ja potrzebuje. Co do honowania to może maja jakieś siatki inne żeby się szybciej docierał dokładniej ?

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Honowanie można drobniejsze zrobić.

RoQs pisze:
jestem teraz na 1 roku zawodówki

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Cytuj:
Honowanie można drobniejsze zrobić.

A wiesz coś dokładniej jak oceniają takie honowanie ?? i jak cenowo ??

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ]