Dzisiaj jest 21 lip 2025, 23:05

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam!

Mam duży problem z którym nie mogę sobie poradzić.

Skuterek: Aprilia SR AC Minarelli Horizontal z 1998 roku. Po kapitalnym remoncie. Wszystko nowe:

- cylinder Starge6 streetracing 70
- wydech Technigas Next-R
- gaźnik 17,5
- wariator seria
- sprzęgło seria
- rolki 4g
- dysza 72

Ładnie odpala, ma wolne obroty, na stopce nieźle wkręca się na wysokie obroty. Ale, jeżeli chodzi o jazdę to ledwo rusza ( czasem trzeba się odepchnąć), do ok. 20 km/h ma dużego muła i dalej dostaje kopa. Prędkość wg licznika to 75 km/h. Tak zachowuje się przy powyższych ustawieniach. Gdy dam dyszę powyżej 80 - zalewa się, cięższe rolki tylko pogarszają sprawę. Z tego co czytałem, do tego silnika rolki powinny mieć masę około 5g, więc lżejszych od 4g nie wkładałem.

Dodam, że w prawdzie jestem mechanikiem samochodowym i miałem do czynienia ze starymi silnikami dwusuwowymi, to ze skuterem jest to mój pierwszy bliższy kontakt.

Prośba o podpowiedzi. Wyczerpałem chyba wszystkie możliwości ustawień. Może, jak ktoś by mi tu od początku podpowiedział, jak debilowi: co, jak ustawić - od czego zacząć, od jakich ustawień i jak je optymalizować bym przebrnął przez ten temat :cool:

z góry dziękuję,

W.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
**

Pojazd:
Jeżeli mówisz że na stopce wchodzi ładnie na obroty to na pewno potrzebna jest regulacja napędu.
Potrzebna jest twardsza centralka(niweluje ślizganie się paska, poprawia moment obrotowy), rolki tez można lżejsze wsadzić i twardsze sprężynki sprzęgła(odpowiadają za start, czym twardsze tym z większych obrotów startuje)

Daj filmik jak zachowuje się skuter, czy startuje z wysokich czy z niskich obrotów.

Tytuł:
*

Pojazd:
Filmik zrobię. Ale póki co: na stopce z wolnych obrotów, gdy manetkę się weźmie do oporu, jest lekka minimalna "dziura" i się wkręca na max. Podczas jazdy: silnik pyrka sobie na wolnych obratach, wsiadam manetka do oporu, obroty się zwiększają ( ale jeszcze silnik nie "wyje"), skuter bardzo ospale rusza, czasem trzeba się odepchnąć ( obroty cały czas średnie), po przejechaniu 50 - 70m ( obroty równe, średnie), nagle dostaje kopa, obroty rosną i skuter przyspiesza. Więc pasek chyba się nie ślizga. Czy może być tak, że jeszcze lżejsze rolki są potrzebne?

Ostatnio zmieniony 22 mar 2011, 14:25 przez wawaludzik, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
najprawdopodobniej slizga ci sie ten pasek bo ze startu centralka nie dociska z odpowiednia silo talezy a gdy juz zalapnie to pomalu idzie. Sprawdz jeszcze szerokosc paska moze masz juz zuzyty i okladziny od sprzegla delikatnie podrap papierkem 80 bo moze sie zeszkliły. Jednak ja stawiam na centralke wloz bialo malosi lub zolto i bedzie dobrze. Jak cos to pisz gg

Hebo Manston Repica LC
MOTOFORCE RACING
Yasuni R
Dellorto PHBG 19
Polini Air Box
Malossi Multvar
Stage6 VForce3 by Tassinari
Malossi Flay

Tytuł:
**

Pojazd:
Może rozmiar rolek nie ten? ja tak miałem jak wsadziłem za duże rolki, tzn rozmiar za duży i nie mogły sie ruszyć i muł był do 15 kmh :) sprwadź to.

Tytuł:
*

Pojazd:
Dzięki za podpowiedzi.

Jak pisałem wario, sprzęgło, pasek - wszystko nowe. Seryjne. Pasek szerokości 17mm. Rolki 15x12, więc git.

Ale, ale... nie mam elementów nr 6 i 7 z tego rysunku: http://www.easyparts.nl/showdrawing/65/ ... iator.html . Może tu problem? 7 to blokada, a 6 konieczne?

Założę stare cześci, które jako tako działały i zobaczę co będzie. Jak bedzie ok, to centralkę zmianię.

Ostatnio zmieniony 23 mar 2011, 15:22 przez wawaludzik, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Poroponuje Sprężyne Hebo +50/60 i Sprężynki Hebo Niebieskie :D Powinien śmigac :P

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Wir leben Autos
xdeers pisze:
najprawdopodobniej slizga ci sie ten pasek

Ty wiesz co się dzieje jak pasek się ślizga? Po kilku km pasek się rwie i zostawia gumę na wariatorze i korektorze więc nie pisz takich rzeczy, ja to przerabiałem. W tym przypadku pasek się nie ślizga.

wawaludzik pisze:
Ale, ale... nie mam elementów nr 6 i 7 z tego rysunku: http://www.easyparts.nl/s...8/Variator.html . Może tu problem? 7 to blokada, a 6 konieczne?

Nr 6- podkładka, jak założysz to skuter zacznie się zbierać szybciej ale i mniejszy v-max będzie. Ja założyłbym to w celu sprawdzenia.

Cytuj:
- cylinder Starge6 streetracing 70
- wydech Technigas Next-R
- gaźnik 17,5
- wariator seria
- sprzęgło seria
- rolki 4g
- dysza 72

Wydech absolutnie tu nie pasuje, Yasuni R/Tecnigas RS to minimalna podstawa a nie ten szajs. Docisk tak jak poprzednik wspomniał Hebo albo +50 albo +60%, do tego średnie albo mocne sprężynki sprzęgła (Hebo niebieskie myślę że zdadzą egzamin bo czerwone są cholernie mocne), nie sugeruj się gramaturą rolek, ja mam przy słabszym setupie od ciebie 3.6gr bodajże i mam v-max 95km/h bo na inych zamulał.
Żeby osiągnąć max z tego cylka to i wariator i sprzęgło należałoby zmienić no i gaźnik na 19mm ale temat pomijam :) .

Obrazek
"Tuskobus to ściema, szczaw jest prawdą."

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
czarekcw pisze:
Ty wiesz co się dzieje jak pasek się ślizga? Po kilku km pasek się rwie i zostawia gumę na wariatorze i korektorze więc nie pisz takich rzeczy, ja to przerabiałem. W tym przypadku pasek się nie ślizga.

Wiem bo też podobnie miałem przy malossi sporcie i seri napędzie tylko pasek był malossi kevlar i miałem muła ze startu i czasem problem z ruszeniem wsadziłem centralkę hebo +60% i problem zniknął

Hebo Manston Repica LC
MOTOFORCE RACING
Yasuni R
Dellorto PHBG 19
Polini Air Box
Malossi Multvar
Stage6 VForce3 by Tassinari
Malossi Flay

Tytuł:
*

Pojazd:
czarekcw pisze:
Nr 6- podkładka, jak założysz to skuter zacznie się zbierać szybciej ale i mniejszy v-max będzie. Ja założyłbym to w celu sprawdzenia.

I tak zrobiłem. Duuuużo lepiej. Właściwie po problemie. Teraz tylko muszę go jeszcze doregulować, ale to jak dojdą sprężynki.
Dzięki!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ]