Dzisiaj jest 05 sie 2025, 19:13

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Mam 2 pytania co do skutera. Posiadam Rometa z silnikiem min. horizontal. Wymieniłem cylinder i moje pytanie jest takie, czy trzeba przestawiać zapłon przy zmianie pojemności? Ponieważ wymieniłem cyl na motoforce 70 cc sport. Odpalałem to dzisiaj na gaźniku 12mm i dyszy 80 (fabrycznie była 62), mieszanka ustawiona na bardzo bogatą, ząbki na iglicy na środek i dość wysoko przepustnica dźwignięta. On za to ma bardzo niskie obroty i nie równe. Ale to raczej wina tego że baardzo bogatą mieszankę dałem na pierwsze km docierania. Moje pytanie jest mianowicie inne. Jak sprawdzić czy dozownik podaje olej? Na wszelki wypadek do baku jest dolane sporo oleju, napewno za dużo, bo i tak kopci niesamowicie, ale to tylko na pierwsze km docierania. Nie chciałbym mieć takiego efektu, że jak wleję czystej benzyny to silnik będzie pracował bez oleju. Silnik jak narazie kopci mocno, jak odpiąłem wężyk który podaje olej do gaźnika, na pracującym silniku to nic niestety nie leciało, jedynie jak dałem gazu to jakaś kropka oleju mi spadła na rękę ale i tak nie wiem czy to poprostu nie kapła mi jakaś reszta. Także podsumowując potrzebuje odpowiedzi na 2 pytania:

1. Czy trzeba przestawiać zapłon przy zmianie pojemności silnika?
2. Jak sprawdzić czy dozownik podaje olej

Z góry thx

http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.p ... sc&start=0
Simson S80

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: aprilia SR
2. jak go odpalasz zimnego to powinien lecieć dym intensywnie, jak się rozgrzeje to już nie leci tak intensywnie :)
1. jeżeli masz seryjny zapłon to nic nie ustawiasz :wink:

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
2. Jak masz zalany olej z paliwem w baku to jak skuter będzie chodził to zdejmij wężyk od gaźnika i powinno trochę lecieć.

Tytuł:
*

Pojazd:
Albo zdejmij wężyk od oleju, troszkę go wylej i załóż wężyk, ale tak aby bąbelek powietrza powstał w środku. Odpal i obserwuj czy bąbelek się przemieszcza :cool:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ]