Dzisiaj jest 29 lip 2025, 15:51

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Do tej pory latała mi moja viva w granicach 80km/h, kiedyś a kiedyś dochodziła do 100km/h, wczoraj się przeraziłem bo pod górki już tylko wjeżdżałem z prędkością 60km/h. Na początku był jakby taki pisk przy dodawaniu gazu, gaz już całkiem inaczej działa, trzeba użyć teraz trochę więcej siły do odkręcenia manetki na fulla. Przy wkręcaniu na obroty do 30km/h ma strasznego muła już, później elegancko się wkręca i jakoś jedzie. Kopka też już całkiem inaczej chodzi, odbija ale nie stawia już takiego oporu jak wcześniej, porównując z brata Kingwayem to jest spora różnica w oporze kopki. Co może być tego przyczyną?

Drugim problemem są dziwne dźwięki przy spadaniu obrotów jak się już puszcza gaz, takie rechotanie jakby coś miało luz, od dwóch lat użytkowania był wymieniany wał i gaźnik tylko i nic więcej. Co może być tego przyczyną? Z góry dzięki za pomoc.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
Może już cylinder kończy swój żywot , stąd ten spadek mocy i mniejszy opór przy kopaniu.

Hebo NG
Leovince ZX
Sprężynki niebieskie
Dellorto 17,5

User pisze:
Z was takie koksy od skuterów to na 100% będziecie wiedzieć

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
jaki masz przebieg bo tak jak kolega napisałem wyżej że może naszła pora na koniec tego cylka... :D

Obrazek
Człowiek szybko odchodzi ale wspomnienia o Nim zostają w naszych sercach do końca.
Malina niech Ci ziemia lekką będzie.[*] LWG

Tytuł:
*

Pojazd:
Ray45 pisze:
jaki masz przebieg bo tak jak kolega napisałem wyżej że może naszła pora na koniec tego cylka... :D

ponad 15 tysięcy ma już za sobą. Wina cylindra?

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
Dowiesz się na 100% gdy mechanik zmierzy Ci kompresję :)

Hebo NG
Leovince ZX
Sprężynki niebieskie
Dellorto 17,5

User pisze:
Z was takie koksy od skuterów to na 100% będziecie wiedzieć

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
albo jeśli sam masz manometr to sam sobie zmierz a jeśli nie to podjedź do jakiegoś mechanika to ci za piwo zmierzy :D

Obrazek
Człowiek szybko odchodzi ale wspomnienia o Nim zostają w naszych sercach do końca.
Malina niech Ci ziemia lekką będzie.[*] LWG

Tytuł:
*

Pojazd:
Kompresji manometrem nie sprawdzałem jeszcze, ale na moje oko to cylinder nie wygląda najgorzej, tłok jak i sam cylinder gładki :)
Foto:
Obrazek Obrazek
Pod cylindrem znajduję się podkładka, która w jednym miejscu była pęknięta i była w całości tylko po przykręceniu cylindra, bo kawałek tej podkładki przykleił się do cylindra. Czy to coś poważnego?
Obrazek
I przy wkładaniu tłoka do cylindra pękł mi jeden pierścionek(?) znajdujący się w tłoku, wsadziłem go na miejsce w dwóch kawałkach(tego pękniętego), bo ten górny był w całości i udało mi się odpalic silnik. Czy to zaszkodzi w czymś? Czy jutro ciągnąc skuter do mechanika?
Obrazek
I sory za jakośc, ale jaki telefon takie zdjęcia :D

Tytuł:
*

Pojazd:
Wymień ten pierścień, bo sobie cylek popsujesz. :evil: Najlepiej wymień już przy okazji dwa i dotrzyj :D

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
cylinder może i gładki ale przejedź palcem na całej długości gładzi i sprawdź czy poczujesz jakieś lekkie (tak jakby falowanie) jak będzie takie coś to znaczy że cyl do szlifu ( no jak jest żeliwny ) wymiana tłoka i pierścieni na pewno zmiana paska na nowy -chyba że już to zrobiłeś - wariator może być też już trochę zrąbany (nierówna powierzchnia może nie widać dużej różnicy ale wahanie się prędkości może być ) ja w swojej vivie już mam 3 szlif ale ogólnie to silnik do remontu no jak i cała reszta ( przebieg 37 000 km)

Boga nie ma jest motór ... :P

Tytuł:
*

Pojazd:
bartek758 pisze:
cylinder może i gładki ale przejedź palcem na całej długości gładzi i sprawdź czy poczujesz jakieś lekkie (tak jakby falowanie) jak będzie takie coś to znaczy że cyl do szlifu ( no jak jest żeliwny ) wymiana tłoka i pierścieni na pewno zmiana paska na nowy -chyba że już to zrobiłeś - wariator może być też już trochę zrąbany (nierówna powierzchnia może nie widać dużej różnicy ale wahanie się prędkości może być ) ja w swojej vivie już mam 3 szlif ale ogólnie to silnik do remontu no jak i cała reszta ( przebieg 37 000 km)

Cylinder był gładki, nie było żadnych bruzd w nim, mogły chyba powstac delikatne jak wczoraj pojechałem skuterem z uszkodzonym pierścionkiem do mechanika, było słychać takie jakby pukanie, ale zrobiłem nie cały kilometr. Pasek rok temu był wymieniany, ale trochę jest poszarpany w kilku miejscach. U mnie dopiero 15000 przebiegu na żadnym szlifie i beż żadnego remontu do tej pory. Dzięki za pomoc i drugie tyle kilometrów życzę :D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ]