Dzisiaj jest 05 lut 2025, 5:11

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Wiatm.
Kupiłem 0.5 litra farby bazowej (http://allegro.pl/lakier-samochodowy-cz ... 45909.html) i moje pytania:
1. Ile utwardzacza i rozcieńczalniku ma iść do tego lakieru?
2. Jakiego podkładu użyć? Już raz malowałem skuter i koleś dał mi "specjalny" podkład do plastików który był przezroczysty i beznadziejnie działał. A na forum widziałem, że ludzie po prostu dają szary czy tam biały podkład na plastik, i czy to się nada do tego lakieru?
3.Jaka jest różnica w malowaniu bazą a akrylem lub czymś innym?
4. Jakim papierem matować plastik przed podkładem i po podkładzie?
Z góry dzięki i proszę o szybką odpowiedź bo chciałbym pomalować moj skuter jeszcze w tym tygodniu ;)

http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=73045 <--- Moja Sr'kaa ;D Malossi Sport'a 70 już nie ma.. jest Streetrace ;D i Yasuni R..

Ostatnio zmieniony 27 kwie 2011, 15:45 przez wolczan94, łącznie zmieniany 1 raz

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
1-
2- NA ten przezroczysty daje sie jeszcze normalny podkłąd bo ten przezroczysty to pzp ( podkład zwiekszajacy przyzepność
3 na akryl już nie dajesz bezbarwnego na baze tak
4 było już dużo tematow o malowaniu a w nich milion razy powtarzane gradacje papieru. poszukaj sam

Obrazek

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Okej, wielkie dzieki ;] bardzo mi rozjaśniłeś o co w tym wszystkim chodzi ;) po 1 pytanie zwróce się chyba do producenta bo to sprawa indywidualna.

http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=73045 <--- Moja Sr'kaa ;D Malossi Sport'a 70 już nie ma.. jest Streetrace ;D i Yasuni R..

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
1. Lakier bazowy należy rozcieńczyć w stosunku 1:1

2.Jak kupiłeś czarną bazę, więc możesz położyć szary, ten specjalny podkład do plastików to jest Plastefix i dodaje się go przed nałożeniem podkładu, lecz w twoim przypadku nie musisz już go kłaść, wystarczy podkład zwykły, jeżeli masz rysy na powierzchni zmatuj papierem 400 nie większym! będzie widać na powłoce wykończeniowej! (jeżeli lakier jest czarny), a później zmatuj podkład pierw 800 później popraw 1500.

3. Jeżeli malujesz bazą musisz wyposażyć się w lakier bezbarwny, akryl już posiada owy lakier.

4.przed podkładem 400 no możesz poprawić później papierem 600 i po podkładzie tak jak pisałem wyżej 800 później 1500.

Wskazówka : Po za podkładowaniu i zmatowieniu powierzchni umyj ciepłą wodą + płyn zmatowaną powłokę od spodu oraz z wierzchu na podkładzie, później niech dobrzę doschnie odtłuść plastik tylko! po stronie zmatowanej i maluj ;) dobrze też spłukuj z kurzu pomieszczenie gdzie bedzieś malował.

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
Nie wiem o co chodzi z tą farbo bżozową

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ]