Dzisiaj jest 01 sie 2025, 14:19

Strefa czasowa UTC+1godz.

Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem AM6,
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Witam. Mam problem z moim sherco, głównie jeżdżę po mieście i dużo "wachluję" skrzynią biegów. Mój problem wygląda tak: gdy jadę dość narowiście, czyli przerzucam biegi na wyższych obrotach, to problemu nie ma, lecz gdy jeżdżę spokojnie, podczas próby wrzucenia szóstki w 40% przypadków wskakuje bieg "5,5", luz pomiędzy biegami 5 a 6. Gdy wbiję bieg jeszcze raz, to wchodzi. Macie pomysły co to może być? Proszę o pomoc.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Witaj
Pomysł jest taki kolego, ze czeka cię rozbiórka silnika do ostatniej śrubki, i nic na to nie poradzisz. To oczywiście skrzynka biegów. Jest to rzecz tak pewna jak śmierć i podatki, a może nawet bardziej.

Dopiero w lato taką wymieniłem, tylko w tamtej wyskakiwały juz wszystkie biegi (kolejne stadium "rozkładu" po prostu :wink: ). Trzeba rozebrać i zobaczyc co jest akurat u ciebie, aby sytuacja sie nie pogorszyła, albo NATYCHMIAST sprzedać motorower. Może to tylko kończąca się podkładka (na przykład jest taka na wałku zdawczym od strony łożyska w prawym karterze - widać ją w katalogu części) i wystarczy zdystansować skrzynkę na nowo i będzie dobrze. Może byc to też problem ze sprzęgłami kłowymi. Uszkodzeniu ulec mógł też któryś z wodzików (ale to raczej mało prawdopodobne, musiałoby to być dziwne uszkodzenie w przypadku gdy reszta biegów "jest"). Usterkę selektora i bębenka też mozna odzrucić, jeśli nie ma problemu z resztą biegów.

W tym jednym przypadku przykro mi że mogłem pomóc, bo rozbieranie skrzynki biegów to dramatyczna dłubanina. pozdrawiam.

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Tez mam podobnie tyle że u mnie jest tak że nawet na wysokich obrotach zdarza mi się nie wrzucić szóstego biegu. Musze mocno i "długo" wrzucać bieg bo jeśli ruszę tą wajchę dosyć lekko i ruszę ją o za mały kąt to dość często bywa tak że wrzucę luz między 5 a 6. To nie jest normalne? Wprawdzie to już koniec sezonu ale dobija mnie perspektywa rozbiórki silnika :/

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Obaj panowie niestety musicie rozebrać silnik aby dostać się do skrzynki biegów. Kiedy składałem w lato am6 bratu, to kiedy złożyłem na próbę skrzynke biegów (nie zdystansowaną jeszcze), to była taka właśnie sytuacja, tylko że z większością biegów (biegi jałowe między prawie wszystkimi biegami, wybiórcze zazębianie biegów - tzn taz tak a raz nie). Co jest zaletą, moze byc jednocześnie wadą - to, ze am6 jest relatywnie mocny na tle konkurencyjnych konstrukcji, "nie pomaga" jego skrzynce biegów.

Z sympatii do was chciałbym sie mylić, ale chyba niestety jest inaczej.

pozdrawiam i miłej rozbiórki.

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
No właśnie u mnie zdarza się że czasami bieg wyskoczy, a silnik to słaba 70cc tak więc troche większy but niż seria. No i jeszcze sprzęgło jest dorypane chyba troszeczke i może(nie wiem tego na pewno) nie wysprzęgla do końca

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ]