Dzisiaj jest 23 lut 2025, 13:37

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam serdecznie wszystkich użytkowników. Przychodzę do Was z dość nietypowym, jak dla mnie problemem. Otóż sprawa ma się tak:

- Jakiś czas temu wymieniłem w skuterze moduł na odblokowany. Osiągi wzrosły, bo skuter wkręca się na większe obroty. Pojawił się jednak problem. Gdy mknę normalnie jest wszystko ok. Po przekroczeniu 65km w skuterze zaczyna coś brzęczeń (jakby metaliczny dźwięk) bądź jakby po prostu coś tarło. Dochodzi do tego fakt, że po osiągnięciu tej prędkości skuter zwalnia. Często potrafi się rozbujać do 70km i męka pańska go nawiedza... nie dość, że cholernie brzęczy, bądź coś dzwoni, to jeszcze te szarpanie skutera vel przyhamowywanie. Wygląda to z mojej perspektywy bardzo dziwnie. Szarpie nim przez 2-3 sek, nagle przestaje i za moment znowu nim szarpie, przez co skuter nie poleci więcej niż 70km/h. Przypuszczałem od początku, że coś w wario może być luźne, ale wykluczam to. W głowie siedziały mi również klocki hamulcowe, ale to raczej nie taki dźwięk określa zbyt duże tarcie, bądź jakieś szlify na tarczy. No i rzecz jasna... myślę nad wymianą pierścieni, ew rolek wariatora.

Ktoś potrafi rozeznać owy problem? Proszę o szybką pomoc :)

Mały edit: Na dole przedstawiam film jednego z użytkowników. Owy dzwięk strasznie przypomina ten, który leci z mojego skutera. W sumie u mnie odzywa się to dopiero po przekroczeniu 65km/h, a bardzo bardzo słabo przed ta barierą, ale dźwięk jest bliźniaczo podobny.

https://www.youtube.com/watch?v=SIbeyBlbRLk

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Awatar użytkownika

Pojazd: Junak 305
Łożyska wału? Miałem coś czasami podobnego na wolnych obrotach po wymianie cylindra na airsal sport 50. Lecz po dotarciu znikło. Sprawdź również luz na wale.

Longjia Exactly 2008r. next Generic Trigger 2007r. now Junak 305 2016r.

ObrazekJunak 305 by Nikodem
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Where I am?

Facebook

Youtube

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ]