Dzisiaj jest 23 lis 2024, 6:25

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość

Pojazd: Yamaha Slider
Siemanko :) Mam problem z moim Sliderem,ale zacznę od początku . Gdy wyjmowałem silnik tej zimy zapomniałem o odpięciu fajki od świecy i wyrwałem ją :/ No i się rozleciała,tego wkręta z podkładkami wkręciłem w przewód WN i włożyłem w fajkę,niby wszystko ładnie siadło ale obawiałem się problemów z iskrą. Po złożeniu silnika na nowych łożyskach,cylindrze itd. kopiąc w kopkę i przykładając świecę do ramy iskra była bardzo dobra,po jakimś czasie robiłem First runa,na gaźniku Dellorto 19mm,silnik odpalił za pierwszym razem,równiutko pracował,wszystko było w porządku,po za szumiącymi łożyskami :/ A mianowicie przy składaniu silnika do podgrzania łożysk użyłem palnika gazowego i je przegrzałem :/ No i jeździłem tak,wszystko było w porządku,ale po kilku miesiącach zauważyłem że fajka i przewód WN ma przebicie,zignorowałem to bo nie przebijało na ramę,a jeździł w porządku,czasami tylko strzelił z wydechu i ... nie miałem tylnych świateł bo miałem spaloną żarówkę,gdy ją zmieniłem po kilku dniach jazdy skuter nie chciał odpalić,gdy odpalił,pochodził kilka sekund i gasł i tak ciągle wyciągnąłem świece,przeczyściłem włożyłem no i wkręcił się,znowu jeździł w porządku,ale stało się tak jeszcze drugi raz i pomyślałem że to od czasu kiedy uruchomiłem tylne światła więc odłączyłem je no i skończył się problem z nie odpalaniem.

To tak od początku :D Ale teraz do rzeczy:po kilku miesiącach jazdy zdecydowałem się na zmianę łożysk wału,bo irytowały mnie już okrutnie,silnik rozebrałem,wszystko wyczyściłem,na tłoku był lekka warstwa nagaru,więc drobniutkim papierem ściernym go wyczyściłem,tak samo głowicę i wszystko było w idealnym stanie,jak nowe. Silnik złożyłem na nowych łożyskach,tym razem grzejąc je opalarką,nie palnikiem,wszystko ładnie,złożyłem silnik i włożyłem w ramę. Przyszedł również nowy gaźnik Dellorto 17,5 PHVA TS z ręcznym ssaniem,z tą dużą komorą pływakową,która mnie trochę denerwuje i nie podoba się no ale to nie ma nic do rzeczy. Dzisiaj założyłem gaźnik i kopę,kopę odpalił i zgasł,usłyszałem że łożyska już nie szumią,bardzo się ucieszyłem,bo skuter całkiem inaczej pracuje,no i kopę dalej i nie chce załapać,10 kopów i znowu załapał,wkręcił sie,sekunda i gaśnie :/ Gaźnik rozebrałem calutki wszystko dokładnie umyłem szczoteczką do zębów,wydmuchałem sprężonym powietrzem,złożyłem i zakładam no i to samo :/ Ukopałem sie chyba ze 100 razy xd i cały czas to samo.
Wieczorem wyjąłem świece i przyłożyłem do ramy i była bardzo mała :/ Jeśli ktoś dotrwał do teraz,to bardzo dziękuję więc czas na pytania

1.Co sądzicie o tych Dellorciakach 17,5 z dużą komorą pływakową,tą z tym przelewem czy jak to nazwać.
2.Czy myślicie że nie chce zapalić przez tą słabą iskrę?
3. Jak myślicie,wymieniać tylko świecę czy od razu cewke fajke i przewód wn?
4.A może wystarczy zmiana świecy i fajki?
Z góry serdecznie dziękuję za poświęcony czas i pomoc.
Pozdrawiam.

Yamaha Slider Stunt Full Sport 70
Cylinder:Dr.Evo 70
Wydech: Leovince ZX
Wariator:Stage6 Sport Pro
Sprzęgło:Stage6 Sport Pro
Gaźnik: Dellorto 19
Dzwon:Stage6 WingCooler

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Awatar użytkownika

Pojazd: CPI aragon GP
Imię: Marcin
Jak miałeś przebicie to pasowałoby kupić nowy przewód WN. W zasadzie to szarpnij się na nową fajkę i świecę np NGK, której sam używam i jestem zadowolony.

Pojazd: Yamaha Slider
Gummma pisze:
Jak miałeś przebicie to pasowałoby kupić nowy przewód WN. W zasadzie to szarpnij się na nową fajkę i świecę np NGK, której sam używam i jestem zadowolony.

Dzięki wielkie za odpowiedź. Ale jak myślisz,wystarczy sama fajka i świeca,czy przewód WN też muszę zmienić,bo wtedy muszę kupić całą cewkę z przewodem,bo u mnie się go nie wykręca,tylko jest na stałe w cewce (chyba)

-- 28 sie 2015, 21:25 --

Siemanko :) Problem rozwiązany,łożyska nie szumią,a skuter odpalił i jeździ super :) Zmieniłem świecę i fajkę,iskra jest super,nie przebija i nie ma problemu przy włączonym tylnym oświetleniu :) Co do gaźnika ... pomyliłem podciśnienie z paliwem :ups: A to dlatego że króciec od podciśnienia był prosty,a od paliwa ten wygięty w bok,no ale już wszystko ogarnąłem,jutro regulacja i jazda! :D
Dziękuję za pomoc,temat do zamknięcia.
Pozdrawiam :)

Yamaha Slider Stunt Full Sport 70
Cylinder:Dr.Evo 70
Wydech: Leovince ZX
Wariator:Stage6 Sport Pro
Sprzęgło:Stage6 Sport Pro
Gaźnik: Dellorto 19
Dzwon:Stage6 WingCooler

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ]