Dzisiaj jest 02 maja 2025, 13:37

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Widocznie trafiłeś na normalnego gościa :)))) A powiedzcie mi czy jak już policja mi to sprawdzi ,że nie mam blokad i zabierze dowód rejestracyjny... to co muszę zrobić żeby go odzyskać?

SPRZEDAM YAMAHA NEOS ! STAN IDEALNY !
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?p=2033672#2033672 !

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*

Pojazd:
cOr72Z pisze:
Ale jak mam homologację na wydech to chyba nie ma nic do gadania.. ?

Też na swoim MK miałem, ale on mi powiedział, że nie wie czy peugeot wydał na to homologacje, no i wtedy dyskutowaliśmy długo, że to spełnia normy europejskie więc peugeot nie ma nic do gadania i mi nigdzie przeglądu nie podbiją. To powiedziałem że juch mu w dupe, a za 5 minut przyjade z podbitym przeglądem, no i się zdziwił troche ;q Jak już policja cie jakims cudem sprawdzi i innym cudem odeśle na hamownie i zabierze dowód to wydaje mi się, że musisz przynieść wykres z hamowni, że on jedzie 45 a nie więcej i wtedy ci oddadzą (tak mnie się wydaje).

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
A gadałem z kumplem powiedział mi ,że skuter można łatwo zablokować żeby jechał do 45km/h nawet ze sportowym setupem, powiedzial zeby zalozyc więcej podkładek przy wario i założyć ten pierścień (blokadę) wtedy podobno przez te podkładki jest większy zryw ale mniejszy V-max.. co Wy o tym myslicie ? Czy macie jakieś inne może sposoby jak zablokować skuterek przed przeglądem?;]

[glow=blue]EDIT:[/glow] Mam rozwiązanie!:) I na przeglądy i na kontrole policji ;]

[glow=darkred]KLIKNIJ <---- BLOKADA OBROTÓW ![/glow]

Ostatnio zmieniony 01 wrz 2010, 22:52 przez cOr72Z, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*

Pojazd:
W moim przypadku wystarczy zamontować rolki 3,5 g i v -max 35 km/h

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Chce Ci się bawić żeby na 30 minut zmienić v-max ? Odkręcać pokrywę, wario i wymieniać rolki ? A tak to masz guziczek i w razie jakiej kolwiek kontroli blokujesz i jest wszystko ok... ;] Nawet jak jeździsz po mieście... blokujesz... ;] Bo będą jechały smerfy za Tobą, przekroczysz prędkość i problemik ;]

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Mazda 323F BA 1.5 16v DHOC
Jakoś mi sie nie wydaje czy oni moga jezdzic tym ile to jedzie ... Skad wiem ze wroci? Może sie zabije ?

Nie ma rzeczy niemożliwych są tylko niewykonalne

Tytuł:
*

Pojazd:
cOr72Z pisze:
Chce Ci się bawić żeby na 30 minut zmienić v-max ? Odkręcać pokrywę, wario i wymieniać rolki ? A tak to masz guziczek i w razie jakiej kolwiek kontroli blokujesz i jest wszystko ok... ;] Nawet jak jeździsz po mieście... blokujesz... ;] Bo będą jechały smerfy za Tobą, przekroczysz prędkość i problemik ;]

W większości wypadków wystarcza rozmowa, poza tym jak można policji za sobą nie zauważyć :D Ja zwalniam jak widzę, że są gdzieś w bocznej uliczce czy ulicy, a co dopiero za mna ;q

totalover - nie może od ciebie zażądać przejechania się twoim skuterem w celu sprawdzenia v-maxu, co najwyzej moze zazadac wykres z hamowni. Jak mu dasz się przejechać to bardziej polubownie, żeby ci tylko podbił jeżeli ma wątpliwości, prawnie nie ma żadnych podstaw.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: mamy, taty i siostry
cOr72Z, bo widzę że nikt Ci nie odpowiada :P
Otóż byłem w takiej sytuacji. Jadę sobie troszkę szybciej(86km/h) i za mną nieoznakowany radiowóz. Na światłach podjechali i zgarnęli(było jeszcze 2 kolegów).
Początek był masakryczny. Czepiali się o wszystko. Na koniec pozabierali dowody.
Odebrać można było tam gdzie rejestruje się skutery, samochody itp.(wyleciała mi nazwa z głowy...).
By móc odebrać dowód musisz:
Jechać do rzeczoznawcy, który wystawi opinię, że skuter jest już zablokowany i spełnia normy.
Jechać z tą opinią na stację, oni zrobią przegląd, dostaniesz kwit i z tym idziesz po dowód.
Rzeczoznawca - 100zł
Przegląd - 60zł.
Tak wygląda to legalnie.
W moim przypadku było tak:
Idę do znajomego, on mi załatwił kwit i poszedłem po dowód(skuter w tym czasie stał w garażu:P).
wyniosło mnie to 50zł + wielkie podziękowanie dla znajomego:)

Ostatnio zmieniony 02 wrz 2010, 21:34 przez lucek15, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: C4
Wracałem od babci do swojego miasta. To był wieczór. Leciałem sobie tak 75-80 aż tu nagle za mną jakiś transporter jedzie. Nawet nie wyprzedzał no to ja ful p*** i już pokazało 80, coraz więcej i wiecej. I tak po 1km zaczyna mi ten trannsporter mrugać długim, ja się odwracam a tam miśki.... Normalnie jak bym ducha zobaczył. Momentalnie zwoliniłem i mnie wyprzedzili....xd Mine musiałem mieć ciekawą...

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
zygmuntkopara pisze:
poza tym jak można policji za sobą nie zauważyć

Jak jedzie nie oznakowanym wozem ;) Nie zawsze poznasz ,że policja, kolego.

lucek dzięki za opowiedź :] W miejscach ruchliwych, tam gdzie duże prawdopodobieństwo radaru/radiowozu... najlepiej przestrzegać prawa..:) Znaleźć sobię miejsce do jazdy jakieś fajne proste na "poboczu" z dala od miasta i tam wyciągać wszystko ze swojej maszyny... ROZMOWA z policjantem nie zawsze pomoże... bo trafisz na takiego co powie ,że nie masz nic do gadania i koniec ;]

Ostatnio zmieniony 02 wrz 2010, 22:47 przez cOr72Z, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
lucek15 pisze:
Jechać do rzeczoznawcy, który wystawi opinię, że skuter jest już zablokowany i spełnia normy.

Po co to niby>? sam przegląd wystarczy......

http://www.polskajazda.pl/Profil,Italje ... ster/54034

Obrazek

"Twoja racja mój spokój"

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
jarek337 pisze:
A jak twierdzisz to znajdź mi przepis mówiący , że motorower musi być wyposażony w licznik .

www.google.pl [obowiązkowe wyposażenie motoroweru]

"Każdy pojazd silnikowy poruszający się po drogach publicznych musi być wyposażony w prędkościomierz"

Jak mnie miśki złapali też się przyczepili o licznik i zabrali mi dowód, pojechałem na stację kontroli pojazdów i pokazał mi przepisy, i niestety ale trzeba mieć licznik ;]

Ostatnio zmieniony 05 wrz 2010, 20:58 przez PrzemoRoxi, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
PrzemoRoxi pisze:
"Każdy pojazd silnikowy poruszający się po drogach publicznych musi być wyposażony w prędkościomierz"

Jak mnie miśki złapali też się przyczepili o licznik i zabrali mi dowód, pojechałem na stację kontroli pojazdów i pokazał mi przepisy, i niestety ale trzeba mieć licznik ;]

Podaj numer ustawy ?
Bo w dzienniku ustaw tego nie ma .

Obrazek

"Twoja racja mój spokój"

Ostatnio zmieniony 05 wrz 2010, 21:04 przez jarek337, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Wir leben Autos
http://webcache.googleusercontent.com/s ... =firefox-a

I sobie koleś czytaj. Jako iż w UE jesteśmy to ten przepis i nas obowiązuje.

W ogóle widzę że od pewnego czasu usrałeś się z tym licznikiem jak jakiś tępy. Będziesz tak kozaczyć w przyszłości z policjantem/ diagnostą to zobaczysz wtedy jaki jest ten świat.

Obrazek
"Tuskobus to ściema, szczaw jest prawdą."

Ostatnio zmieniony 05 wrz 2010, 23:44 przez czarekcw, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
czarekcw pisze:
W ogóle widzę że od pewnego czasu usrałeś się z tym licznikiem jak jakiś tępy. Będziesz tak kozaczyć w przyszłości z policjantem/ diagnostą to zobaczysz wtedy jaki jest ten świat.

To jest wg ciebie dziennik ustaw ? Bo ty go chyba na oczy nie widziałeś , jak Diagnosta sparwdza motorower ma dana książkę tzn i wg tego co tam jest napisane sprawdza a tam nie ma żadnej wzmianki na temat licznika . Wiec coś jeszcze >? Bo każdy diagnosta ma tą samą książkę "dziennik ustaw" Coś jeszcze ? To , że gdzieś w necie jest napisane to nie oznacza , że tak jest , pojade dziś po praktykach do wujka i poprosze aby skserował mi ten dziennik ustaw i sam zobaczysz a nie .

Obrazek

"Twoja racja mój spokój"

Ostatnio zmieniony 06 wrz 2010, 6:31 przez jarek337, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Co ty wiesz o prawie. Myślisz że tylko ustawy są narzędziem do ustanawiania prawa? Znasz źródła prawa obowiązujące w Polsce? Widzę że jedynie dziennik ustaw znasz a reszty nie.

Cytuj:
Źródła polskiego prawa można podzielić na źródła powszechnie obowiązujące i źródła wewnętrznie obowiązujące. Obowiązująca Konstytucja z 1997 roku do źródeł powszechnie obowiązujących zalicza Konstytucję, ustawy, ratyfikowane umowy międzynarodowe, rozporządzenia oraz akty prawa miejscowego (z zastrzeżeniem że obowiązują one tylko na obszarze działania organów, które je ustanowiły). Oprócz tego Konstytucja w art. 234 przewiduje kolejny akt powszechnie obowiązujący – rozporządzenie z mocą ustawy, wydawane przez prezydenta RP, wyłącznie w ściśle określonych przez Konstytucję wypadkach. Nadto źródłami powszechnie obowiązującego prawa są przepisy stanowione przez organizację międzynarodową, jeśli umowa międzynarodowa konstytuująca tę organizację przewiduje taką skuteczność prawną tych przepisów w prawie wewnętrznym. Natomiast jako źródła prawa wewnętrznie obowiązujące Konstytucja wymienia uchwały i zarządzenia Rady Ministrów. Należy przy tym podkreślić, że o ile katalog źródeł prawa powszechnie obowiązującego jest w zasadzie zamknięty i nie może być rozszerzany to katalog źródeł prawa wewnętrznie obowiązującego jest otwarty i istnieją również inne akty prawne wewnętrznie obowiązujące nie wymienione w Konstytucji (okólniki, zalecenia itp.).

Coś jeszcze? Proszę bardzo, z tego linku co podałem jest taki tekst:

Cytuj:
Dziennik Urzędowy L 106 , 03/05/2000 P. 0001 - 0006

Więcej mi się nie chce tłumaczyć bo może to być dla ciebie za trudne do zrozumienia.

Obrazek

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Diagnosta ma sprawdzać pojazdy/motorowery wg tego dziennika ustaw coś jeszcze ? I nie mam skserowanego tego ale dzowniłem i się pytałem . Może za rok będzie jakaś wzmianka na temat licznika ale teraz nie ma w "dzienniku ustaw" .

Obrazek

"Twoja racja mój spokój"

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ostatni raz to napiszę bo ja widzę że 16 latek który w ogóle nie liznął prawa będzie się ze mną kłócił co miałem i prawo konstytucyjne, i prawo Unii Europejskiej i wiele innych czego tu mi się nie chce przytaczać.

Tak więc źródłami prawa w Polsce są: Konstytucję, ustawy, ratyfikowane umowy międzynarodowe, rozporządzenia, akty prawa miejscowego, rozporządzenie z mocą ustawy oraz przepisy stanowione przez organizację międzynarodową.

Nie wiem czy znasz pojęcie "Dziennik Ustaw" ale w tym czymś (tłumaczę jak najprościej potrafię) są zawarte ustawy, rozporządzenia itp ale jest coś takiego jak Unijne dzienniki i nie ma ustawodawca obowiązku publikować w swoich Dziennikach Urzędowych gdyż prawo w UE wydawane z UE jest jednakowe i jednakowo musi być wszędzie oznaczone jak dałem tu już cytat wcześniej:
Cytuj:
Dziennik Urzędowy L 106 , 03/05/2000 P. 0001 - 0006

Ty się na niczym nie znasz jak dzwonisz niby po kimś i się pytasz i chcesz tu się pokazać jaki z ciebie znawca ale nim nigdy nie byłeś i nie będziesz- spaliłeś się z kranikiem i tu się spaliłeś. I kończę tą dyskusję bo jestem na takim kierunku gdzie prawo to chleb powszedni a ty w ogóle nie masz o tym pojęcia.

Obrazek

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Pomijając już mądrości "młodych znawców prawa", proponuje dać spokój ""książce "dziennik ustaw"" ( :lol: ) i przede wszystkim zapoznać się z powszechnie dostępnym KODEKSEM DROGOWYM i obecnie obowiązującą Ustawą z dnia 20 czerwca 1997r. Prawo o ruchu drogowym (naprawdę obowiązkowa lekturka dla wszystkich poruszających się po drogach publicznych). Tam naprawdę jest wszystko.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2