Dzisiaj jest 28 mar 2025, 9:38

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam od kilku dni przeczesuje różne fora i nie mogę znależć odpowiedzi na mój problem.

Skuter Mondial 50
silnik 139QMB 4T
koła 12"
przebieg 3tyś
pełna seria z blokadami ( nic nie grzebane)

Przejeżdżając przez przejazd kolejowy wpadłem w dziurę i skuter zaczął hamować.
Zwolnił do około 15km/h i nie szło go rozpędzić na każde odkręcenie manetki reagował odwrotnie czyli zwalniał.
Zawróciłem do domu i wyczaiłem ,że ze startu zatrzymanego ładnie przyspiesza do ok 30km/h
a póżniej musze cofnąć manetkę bo się dusi i zwalnia , ale dało radę jechać 30km/h.

1.Po powrocie w garażu rozebrałem filtr powietrza wymieniłem wkład na nowy i sprawdziłem szczelność obudowy filtra.
2.Zdjąłem gażnik i dokładnie wyczyściłem
3.Zauważyłem że paliwo leje się cały czas z wężyka czyli do wymiany kranik podciśnieniowy.
4.odkręciłem króciec ssący i sprawdziłem uszczelkę oraz sam króciec, wszystko całe wygląda jak nowe.
5.Wymieniłem filtr paliwa na nowy bo akurat miałem.
6. Wszystko dokładnie szczelnie poskręcałem

Po odpaleniu skuter ma dalej takie same objawy
7. Wymieniłem świecę na nową i dalej to samo
8.Założyłem nową fajkę , bo tamta już wcześniej mi się nie podobała
9.Wyregulowałem skład mieszanki i okazało się że prawie wykręciłem śrubę składu mieszanki, ale skuter zaczął lepiej pracować choć dalej się dusił to można już go delikatnie operując manetką rozpędzić do 40 km/h.
10. Zakleiłem mu dwa z czterech otworków na wlocie do filtra powietrza i skuter zaczął jeżdzić prawie tak jak przed awarią.

Czyli wywnioskowałem że łąpie lewe powietrze tylko pytanie Gdzie?? jeszcze może łapać.
A może się mylę??może to zupełnie co innego.
AHa, jak go postawię na nóżkach i gwałtownie dodam gazu to wkręci się na max obroty i za chwile z nich spada na wolne i za chwile znów na max obroty i znów na wolne itak cyklicznie powtarza . Tak jakbym dodał gazu i chwile potrzyamał na maxa a potem puścił ....... i znowu max..

Sorry że się tak rozpisałem, ale chciałem jak najdokłdaniej to opisać :)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Główny Dowodzący - Admin
Awatar użytkownika

Pojazd: Citroën Xsara II VTR Coupe
Imię: Mateusz
Prawdopodobnie jest tak jak opisane. Sprawdził bym króciec ,na którym powinny być dwa przewody. Jeden podciśnieniowy ,który idzie do kranika (patrz zbiornik paliwa) oraz SLS ( o ile nie ma wylot powinien być zaślepiony). Jeśli te dwa przewody są szczelne idziemy dalej. Sprawdzamy połączenie masy przy rozruszniku (czarny przewód) ,czasem lubi się poluzować. Jeśli odpala bez problemu (mam na myśli kwestię głowicy,zaworów) to silnik na razie odstawił bym na bok a posprawdzał to wyżej.

https://www.youtube.com/watch?v=wY-1Xa20Hb0 <= Zostaw SUBA! Dziękuję !

DOŁĄCZ DO NASZYCH GRUP SPRZEDAŻY :

:arrow: https://www.facebook.com/groups/skutermaniacy/
:arrow: https://www.facebook.com/groups/maniacymoto50/
:arrow: https://www.facebook.com/groups/maxiholicy/

Ostatnio zmieniony 29 maja 2013, 20:44 przez Mattrack, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*

Pojazd:
Ok, Sprawdzę ten przewód przy rozruszniku.
Jutro sobota i chce mu poświęcić cały dzień , dokładnie jeszcze raz wszystko posprawdzać.

Tak jak pisałem wcześniej , jeżdżę z zaklojonym do połowy dolotem ( skuter ma chyba nawet lepszy start niż miał przed awarią, szkoda tylko że wyżej nie idzie :)).
Ale ostatnio dojeżdżałem do skrzyżowania i długo hamowałem silnikiem , po czym silnik pierwszy raz zgasł.Odpaliłem go i zaraz znowu gasł, dodałem gazu zaczął strzelać w tłumik.
Pomyślałem że mieszanka za bogata i odkleiłem taśmę z dolotu, okazuje się że się naprawił sam, ale niestety nie całkiem. Teraz daje manetke na full i do 30km/h idzie normalnie , póżniej muszę odpuścić płynnie gaz gdzieś tak do połowy i mam szanse rozpędzić się do 40 napewno a czasem nawet do 45 km/h , tyle tylko że byle wiatr lub wzniesienie i mam około 38 km/h. Próbowałem ustalić skład mieszanki, niestety nie pomaga.
Jak jutro nic nie znajdę , to lepiej żebym nie spotkał na ulicy żadnego chińczyka :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ]