Dzisiaj jest 14 lut 2025, 22:37

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Cześć mam pewno pytanie. Szukałem infromacji w sieci, u kolegów ale znalazłem różne zdania. Czy jadąc motorowerem drogą z wydzielonym linią poboczem mam się nim poruszać, czy może jechać pasem ruchu oczywiście jak najbliżej prawej strony ? Może i głupie, ale spotkałem się z wieloma zdaniami.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
No jak masz wydzielone pobocze to powinieneś się nim poruszać. Tak mi się wydaje

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: aerox
Ten pas ( wąski ) jest przeznaczony dla rowerzystów i motorowerzystów, czyli możesz jechać, ale nie powinni nic Ci zrobić , jak będziesz jechał normalnie pasem dla aut.

https://www.facebook.com/SuperMotoRide?fref=ts

Sprzedam !!!
http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/mamD/

Rieju
rieju-rr-50-sport-edition-by-michas-t368566.html

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
eltadzio89 pisze:
jak najbliżej prawej strony ?

JAKIŚ CZAS TEMU na tvn turbo widziałem reportaż o tym że podobno zmieniły się przepisy i motorowerem możesz poruszać sie po całym pasie. jest to związane prawdopodobnie ze stanem polskich dróg. mówie tylko co widziałem wiec bez spin do mnie . pozdr

Obrazek

Tytuł:
*

Pojazd:
a jak sami się poruszacie na drodze ? pytam bo ostanio pierwszy raz zacząłem jezdzić w długie trasy, zawsze tylko 3 km do pracy wioską :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
eltadzio89 pisze:
a jak sami się poruszacie na drodze ? pytam bo ostanio pierwszy raz zacząłem jezdzić w długie trasy, zawsze tylko 3 km do pracy wioską :)

zależy czym jade i gdzie jade . jak jade skuterem chinskim na blokadach który jedzie 40 to prawą stroną aby aut nie blokować . no ale jak jade rską albo skuterem z 70 racingiem to nie oszukujmy sie ;) jade srodkiem bo i tak jade szybciej niż auta wiec nie blokuje ruchu drogowego. musisz po prostu sie dostosować do sytuacji do drogi i do sprzetu wtedy bedziesz wiedzieć czy jechac bokiem i puszczać auta czy sobie szybko poginasz środeczkiem i nikomu nie zawadzasz . pozdr

Obrazek

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
4 lata jeździłem po drogach i pierwsze dni blisko prawej krawędzi jezdni ale zdarzali się kierowcy co tak wyprzedzali że łapałem pobocza i od tamtej pory poruszałem się tak ok środka swojego pasa ruchu

LwG

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jeżeli była to droga typowo wiejska, dwa pasy, dziury to normalne, że slalom, ale np jak kiedyś do pracy śmigałem przez "siódemkę" to jechałem własnie po tym pasie (poboczu) co by bezpieczniej było ;)

Ewentualnie środkiem i jak widziałem samochód w lusterku to zjeżdżałem ;)

http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.p ... 93#2189593 Moje Audi ;)

Ostatnio zmieniony 29 cze 2012, 19:18 przez KrystianSR50, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: 5 jachtów w porcie 8 ferrari
Ja środkiem mojego pasa ruchu, dlaczego mam zjeżdżać do prawej skoro jestem takim samym uczestnikiem ruchu i ma takie same prawo do drogi co samochód.

razor99 pisze:
jedyne i słuszne auto to golf w dieslu

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
DamianMAl, chociażby dlatego, żeby ułatwić im wyprzedzanie jeśli jadą szybciej od Ciebie. Teoretycznie masz racje, ale trzeba sobie pomagać na drodze, a nie blokować ruch, bo masz takie same prawa. Według mnie to głupie i bezsensowne podejście. Jeśli mam warunki, to zawsze zjeżdżam jeśli ktoś mnie wyprzedza.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
ja również jeżdże środkiem swojego pasa ruchu, głownie ze względu na stan nawierzchni, ale również niektórzy w puszkach sie pchają na trzeciego a jak jadę środkiem to już sie tak nie pchają :D

a po drodze z dość szerokim poboczem asfaltowym jechałbym właśnie po nim :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
DabekGK, ja tam jadę normalnie drogą i tak nikt z samochodów szybciej ode mnie nie jedzie. :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: CBR 600 F3
no napewno tym skuterkiem wszystko co na drodze wycinasz na Dk bądź ekspresówce

osobiście na szerokich drogach , w trasie łatwiej jest zjechać na szerokie pobocze niz tamten ma kombinować i cie spychać

co do normalnych drog jade środkiem pasa, nigdy nie wiadomo jak tirem na "prawie czołowe" bedzie chciał pójść wyprzedzając ciebie

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Kymco ZX & Rieju RRX
Powiem wam, że trzeba dobrze podejść do sytuacji.

Jadąc seryjnym skuterem, albo nawet sportem środkiem drogi kierowca za Toba może postrzec ciebie za debila. Wtedy zepchnie Cie do boku... tzn. zapewne. Możesz też wykazać się uprzejmością jak widzisz, że ty więcej nie możesz a ktoś chce Cie wyprzedzić- dojedź do prawej krawędzi :wink:

Ale jadąc biegami tak jak np. mój RRx czy jakaś TZR, RS i inne wynalazki to poruszajcie się środkiem. Kierowcy nie postrzegają Cie tak jak wtedy. Nie postrzegają Cię jako kierowcy kibla. Jedziesz jak normalnym motocyklem i wsio.

Mam skuter, mam biegi. Wiem jak się miej więcej zachować na drodze tymi pojazdami i wiem jak postrzegają mnie kierowcy na tym, a na tamtym. Chociaż, jak kierowca zleje cie widząc skuter, a ty nagle dasz w palnik i jesteś daleko przed nim to musi mieć kozacką minke :lol:

http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=106106&start=0 ZX <3
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=190001RIEJU <3
Obrazek

Ostatnio zmieniony 30 cze 2012, 21:29 przez Boberko, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
DabekGK pisze:
DamianMAl, chociażby dlatego, żeby ułatwić im wyprzedzanie jeśli jadą szybciej od Ciebie. Teoretycznie masz racje, ale trzeba sobie pomagać na drodze, a nie blokować ruch, bo masz takie same prawa. Według mnie to głupie i bezsensowne podejście. Jeśli mam warunki, to zawsze zjeżdżam jeśli ktoś mnie wyprzedza.

Miałem napisać to samo ;)

ZAPRASZAM!
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?p ... ea#2070390

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Tylko tez niebezpieczne jest bo na takim poboczu mogą stać jakieś inne samochody ktoś może zjechać bo złapał kapcia itp.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: borsche vr5
Cytuj:
Tylko tez niebezpieczne jest bo na takim poboczu mogą stać jakieś inne samochody ktoś może zjechać bo złapał kapcia itp.

niech nawet ktoś idzie takim poboczem a ruch na pasie duży to musisz się zatrzymać,
ja zawsze jadę pasem ruchu, 1/3 prawej strony , a jak mam skręcać w lewo to sporo przed skręcaniem wbijam na środek.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]