Dzisiaj jest 06 lut 2025, 13:25

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Regulacja 4t
*
Awatar użytkownika

Pojazd: Kymco Agility
Siemka wszystkim, mam pewną rozkminę co do mojego gaźnika, skuter Kymco Agility 4t "80cc". Jakiś czas temu oryginalny gaźnik zaczął pluć paliwem w stronę filtra powietrza, nie szło się z tym uporać a z powodu braku funduszy kupiłem chiński zamiennik. Wszystko pięknie i ładnie, pali normalnie, stożek założony, ale występuje problem z dokładną regulacją i wolnymi obrotami. Śrubkę od jałowych obrotów mam całkiem wykręconą, a skuter mimo to ma obroty (wada fabryczna, słaba dokładność wykonania?). Mam oryginalną dyszę, i co dziwne mam mocno wykręconą mieszankę (powietrze>paliwo) bo mi go zalewało, albo znowu paliwo lądowało po stronie filtra. To jest norma na takich gaźnikach?

Mam jeszcze pytanie co do samego wariatora. Jak mogę zmniejszyć obroty na prędkości max? Podkładki nie wiem czy coś pomogą, ponieważ pasek wchodzi dość wysoko. od 0-65km/h obroty są dobre, później zaczynają ostro rosnąć, aż do odcinki ~82km/h. Jakaś rada na to?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

**
Awatar użytkownika

Pojazd: VFR 800FI - BTQT9
Imię: Paweł
2

Ostrzeżenia: 2
Sprawdź czy nie przepuszcza ci czasem zawór ssący.

**

Pojazd: Coliber Rex

Ostrzeżenia: 1
Co do oryginalnego gaźnika, trzeba było sprawdzić pływak w komorze pływakowej mógł się uszkodzić albo sama membrana. Co do tego chinskiego, miałem kilka tych gazników i nie miałem z nimi problemów.

Jaki kolor świecy ? Sprawdz czy przy montażu nowego gaźnika nie uszkodziłeś krócca który moze łapac lewe powietrze (to by wyjaśniało wysokie obroty)

Jeśli masz mocno wykręconą śrube mieszanki p;aliwowo-powietrznej to radził bym Ci ją lekko zakręcic, (ze względu że mozesz mieć taki przypadek jak ja na początku przygody z całym tym chinskim g...139qmb :D) ponieważ wystrzeliła mi ta śruba i szukaj igły w sianie... Skoro zalewa to za duża dysza, jeśli używasz stożka polecam Ci 88 albo 90 (eksperymentalnie...) A jeśli używasz zwykłego filtra powietrza to polecam 85 nie większej bo będzie zalewać.

-- 31 sty 2016, 22:35 --

Pavlak pisze:

Skoro na nowym gaźniku nie pluje w filtr nie ma sensu tego robic.

*
Awatar użytkownika

Cylinder nowy na dotarciu, głowica ma z 6k przejechane więc zawór powinien być ok. Kolor świecy dobry, dysza na 100% taka duża nie jest montowana seryjnie, już widzę jaką powódź bym miał jeżeli dam dysze 90.. Filtr czysty, co prawda jest 90 stopni i może być trochę wąsko na zgięciu ale to nie powinno powodować zalewania. Upewnię się z tym paliwem w filtrze, bo mogłem to przegapić, miałem wrażenie że nowy gaźnik rozwiąże sprawę, bo zawór ma mało przejechane.

**

To jaką masz dysze ? Skoro filtr jest na zagięciu może zalewac :) wykręc filtr całkiem i zobacz jak bedzie działał.

*
Awatar użytkownika

A jaka jest montowana seryjnie? Zdaje mi się że 80, w starym gaźniku miałem 85 i chodziło, niestety tutaj jest nawet inny gwint...

**

Zależy, w niektórych seryjnych gaznikach jest 60 w niektórych 75 a w niektórych nawet 80. Jednoznacznie mówie ze dysza z seryjnego gaźnika do 72cc(80cc - 47mm) jest za mała i taki cylinder można baaardzo szybko przegrzać :) Nie masz uczucia spadku mocy ? Ze jest słaby czy cos ?

Sciagnij filtr i odpal jak bedzie ok to jakos ogarnij ten filtr. Jeśli nie to załóż dysze 85/90 zobaczysz czy sie polepszy.

*
Awatar użytkownika

Tak, mam wrażenie że grzeje go, już od dłuższego czasu, dlatego docieram w zime :D No ale mocy jest bardzo dużo, na koło bez problemu idzie

**

No własnie skoro go grzeje już to pewnie cos sie zaczyna dziać, daj mu większą dysze, ponieważ go zaraz przegrzejesz.

*
Awatar użytkownika

No to jeszcze pobawię się z tym, a jeżeli chodzi o te obroty?

**

Możesz spróbować przełożyć dysze wolnych obrotów z seryjnego gaznika do tego co teraz masz, aczkolwiek w 90% jest to przez to że masz śrube mieszanki paliwowo-pow. wykręconą wkręc do konca odkręć o 1,5 obr i reguluj gaźnik.

*
Awatar użytkownika

Różnią się dyszę, i mam wrażenie że jak dociskam spust do końca (domykam ręcznie cięgno linki, zamykam przepustnice) to obroty maleją. Śrubkę mam wykręconą na około 3 obroty. Może jest coś nie tak z ssaniem? I co jeszcze z regulacją napędu na max prędkości?

Edit:
Paliwo leci w filter, przepalony zawor?

**

Być może jak nie rozbierzesz to nie zobaczysz, ściągnij głowice sprawdz szczelnośc wlewając paliwo/nafte do gniazda ssącego. W razie potrzeby zmień uszczelniacze (powinno sie to robić po paru tyś km lub jak zaczyna kopcic), uszczelki (to podstawa pod cylindrem jak i pod glowicą) i jak już rozbierzesz sprawdz stan cylindra/tłoka czy nie są przegrzane :)

*
Awatar użytkownika

Dopiero co był zakładany ten cylinder i tłok, więc wątpię że w zimę mogłem go przegrzać. :D Uszczelki tez nowe zakładałem. Jest możliwa inna przyczyna cofania paliwa do filtra powietrza?

**
Awatar użytkownika

Pojazd: VFR 800FI - BTQT9
Imię: Paweł
2

Ostrzeżenia: 2
Pavlak pisze:

piotr693206 pisze:
Skoro na nowym gaźniku nie pluje w filtr nie ma sensu tego robic.

Banan98 pisze:
Edit:
Paliwo leci w filter, przepalony zawor?

piotr693206 pisze:
Być może jak nie rozbierzesz to nie zobaczysz, ściągnij głowice sprawdz szczelnośc wlewając paliwo/nafte do gniazda ssącego.

:lol: :roll:

**

Możesz ściągnąć też gaźnik i odkręcić komorę pływakową następnie załóż węzyk od paliwa i dmuchaj . Wsadz pływak i zobacz czy domyka CZYLI : Dmuchasz w wężyk i ruszasz pływakiem , raz bedzie szło powietrze a jak schowasz pływak to powinno nie dać się dmuchnąć.

I czy aby na pewno masz zawory
Ssący : 0,05mm
Wydechowy : 0,05/0,06mm
?

*
Awatar użytkownika

Zawory na pewno dobrze ustawione, rozrząd też co do ząbka, zobacze z tym gaźnikiem jeszcze

-- 04 lut 2016, 15:18 --

Założyłem stary oryginalny gaźnik, dysza 85 i bez filtra bardzo ładnie chodzi, równiutko, czysto i dynamicznie. Paliwo nie pluje w stronę filtra. Pozostaje zmniejszenie obrotów na v-maxie. Jest jeszcze kolejny problem z kopką, aktualnie pali na wiertarkę. Wymiana samego półksiężyca załatwi sprawę? Kopka przeskakuje całkowicie, dodam że sama nóżka od kopniaka ma lekki luz ponieważ kiedyś spadł z nóżki i oparł się na samej kopce jak była rozłożona.

Pozostaje jeszcze kwestia tej kopki, pomoże ktoś? Minimalnie różni się wymiarami długość wałka od tej z all*gro dla chińskich 4t

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]