Dzisiaj jest 23 lip 2025, 23:38

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam,
to mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich:)

Przejdę do rzeczy - pacjent to Yamaha Neo's z '09 roku z silnikiem AC.

Do tej pory przeprowadziłem takie mody (wcześniej to była totalna seria):

Stage I - Wydech Leo Vince ZX , rolki 4.3 g i zdjęte wszystkie blokady. Przyspieszenie było niezłe (nigdy nie mierzyłem) a V-max na liczniku 80 kmh.

Stage II - to co wyżej + pasek polini race, wariator Malossi Multivar i wkładka filtra Malossi czerwona.

Efekt jest taki że skuter świetnie przyspiesza 0-40 kmh, ale powyżej tej prędkości wyraźnie puchnie i do tego jeszcze V-max spadł do 70 kmh.

Mam jeszcze niebieską sprężyne główną Hebo i zestaw sprężynek sprzęgła dołączanych do tłumika ZX. Natomiast do Multivara dostałem białą sprężynę główną (nie mam pojęcia jaka twardość). Którą z nich założyć? I czy montować to razem z mniejszymi sprężynkami? Oraz w jaki sposób sprawić żeby skuter osiągał więcej niż te 70 kmh? Cięższe rolki? Możecie coś doradzić do tego zestawu?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*

Pojazd:
Co predkości z cięższymi rolkami powinien jehcać szybciej. A spreżyny to siobie zobacz na której ma lżej startować. Bo to wszystko jest jak przeżutki w rowerze.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
daj twardsza i jak masz lżejsze rolki to je załóż

F12--->HRR--->TGB--->cross 125 czajna power :]--->radiowóz E36--->sportowy fiat cc 900--->126p 900cc

http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.p ... 17#2021017

Tytuł:
*

Pojazd:
A czy te żółte sprężynki do sprzęgła też montować czy tylko centralną? Są to sprężynki które dostałem w komplecie z tłumikiem ZX.

Tak jeszcze dodam, że gdy przyspieszam z miejsca skuter przyspiesza w porządku, natomiast gdy podczas przyspieszania puszcze manetke i odkręce ją na nowo to (nie zawsze ale jednak raczej częściej niż rzadziej) łapie muła i zanim wkręci się na obroty mija kilka/kilkanaście sekund.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jak masz mutivara to rolki 4.3 będą za lekkie. Multivar lubi ciężkie rolki. W zestawie dają 7 gram. Daj rolki 6 gram zobaczymy co będzie.

Tytuł:
*

Pojazd:
Ok dzięki !

W takim razie w pierwszej kolejności założe sprężyne niebieską Hebo i te sprężynki co dostałem do wydechu. Dopiero po tym zabiegu kupie zestaw rolek testowych - polecacie taki zestaw? http://sklep.mieloch.pl/product_info.ph ... afa9a403c4

Tytuł:
*

Pojazd:
Witam ponownie.

Bawiłem się nieco rolkami.

I tak oto na oryginalnych 6.5 g: świetny start do 50 kmh, później ostro muli do około 63 kmh po czym znowu wstaje i ładnie idzie do troche ponad 80.

Na rolkach 7 g: fajnie idzie do 40 kmh, dalej mega muł, czasem nie dawał rady przekroczyć 60, ale jak już sie udało to znowu nabierał tempa i prędkość podchodziła pod 90 kmh. (licznikowe)

Jaką sprężynę założyć lepiej do tego żeby to jakoś jechało? Załóżmy że bede miał rolki około 5.5 do 6 g, bo z tego przedziału kupie. To lepsza będzie miękka biała Malossi czy twardsza od seryjnej, niebieska Hebo?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ]