Dzisiaj jest 11 mar 2025, 18:08

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Rejestracja
*

Pojazd:
Mam takie pytanie czy po kupnie skutera 100/50 trzeba robić przegląd , albo coś innegoco by mogło ujawnić że to pojemnosc 100 ?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jeżeli skuter jest z przed 1999r to przegląd raczej będziesz musiał zrobić zależy od wk w jakim rejestrujesz ja rejestrowałem równo z kolegą on ma skuter z 2002 i nie musiał robić przeglądu w wk mu podbił i już a ja że mam z 1996r to powiedział że dość leciwy i przydało by się zrobić przegląd więc musiałem zrobić ale i tak na przeglądzie raczej nigdy nie sprawdzają pojemności spojrzą tylko na dowód sprawdzą numery ramy czy są takie same jak w dowodzie może będą chcieli żebyś pokazał czy światła,kierunki i stop ci działa i hamulec przedni im po prostu nie chcę się tego robić ja pojechałem myślałem że zaraz ścieżka diagnostyczna a nawet nie wjechałem skuterem do hali gdy wszedłem jeden spytał co bym chciał powiedziałem że w wk kazali zrobić przegląd skutera powiedział żebym mu go pokazał poszedł ze mną na dwór pokazałem dowód sprawdził numery ramy spytał jaki v-max czy więcej jak 45 ja mówię że nie powiedział ok chodz podbijemy potem podbił zapłaciłem 51zł powiedziałem ładnie dziękuje i do widzenia ot cała filozofia a tyle strachu owszem czasem trafi się na jakiegoś upierdliwe,g,o gościa ale to naprawdę rzadko się zdarza....rospisałem się jak głupi :P ale jeszcze raz naprawde niema się co bać.

Obrazek

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
GibonTMP pisze:
Jeżeli skuter jest z przed 1999r to przegląd raczej będziesz musiał zrobić zależy od wk w jakim rejestrujesz ja rejestrowałem równo z kolegą on ma skuter z 2002 i nie musiał robić

Tu się nie zgodzę, ponieważ każdy pojazd silnikowy który porusza się po drodze musi mieć przegląd niezależnie od wieku. Ustawa wchodzi.

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
ale do tej pory było że masz przeglądy chyba do 5tys przebiegu tylko. ja mam bezterminowy

ja na pj-> http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Yamaha/BWS_50/96616

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ustawa z dnia 22 maja 2009 roku o zmianie ustawy – Prawo o ruchu drogowym oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2009 r., Nr 97, poz. 802) wprowadza do porządku prawnego obowiązek przeprowadzania okresowych badań technicznych motorowerów.
Zgodnie ze znowelizowanym art. 81 ust. 1 ustawy – Prawo o ruchu drogowym, właściciel motoroweru będzie zobowiązany do przedstawienia go do badania technicznego.
Okresowe badanie techniczne motoroweru, jak o tym stanowi art. 81 ust. 7, będzie przeprowadzane przed upływem 3 lat od dnia pierwszej rejestracji, a następnie przed upływem każdych kolejnych 2 lat od dnia przeprowadzenia badania.
Ponieważ dotychczas motorowery nie podlegały okresowym badaniom technicznym, ustawodawca w art. 6 ust. 2 ustawy o której mowa wyżej, wprowadzającej zmiany do Prawa o ruchu drogowym, przewidział okres przejściowy. Właściciel motoroweru dla którego od dnia pierwszej rejestracji minęło więcej niż 3 lata obowiązany będzie przedstawić go do badania technicznego w terminie roku od dnia wejścia w życie

Nie ma, że bezterminowy :)

Ostatnio zmieniony 17 kwie 2010, 9:11 przez MuRiC, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
no tak każdy musi mieć przegląd jak chcę jezdzić,ale przy rejestracji używanego skutera starego tzn z przed 1999r przegląd musisz robić na stacji diagnostycznej a po 1999r pieczątkę jeśli chcę stawia ci urzędnik wk który ma do tego prawo ja gdy zrobiłem przegląd przy rejestracji wbili mi do starego dowodu pojechałem z tym dowodem do wk a potem go przecież zabierają a gdy dostałem nowy dowód pan w wk sam mi podbił przegląd bo w starym miałem zrobiony dodam jeszcze że użył innej pieczątki niż na stacji diagnostycznej,a dla kolegi właśnie on sam podbił i miał po kłopocie dodam jeszcze że obaj mieliśmy wbite bezterminowe w starych dowodach,tak więc wszystko zależy od wk i rocznika skutera no i tak jak kolega wyżej piszę teraz jest już przegląd co 2 lata.

Ostatnio zmieniony 17 kwie 2010, 21:47 przez GibonTMP, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ]