Dzisiaj jest 12 lut 2025, 1:30

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: Romet 747 4t
Witam. To mój pierwszy post na forum i od razu przechodzę do sedna. Kupiłem tanio uszkodzony skuter Romet 747 4t z silnikiem 138qmb. Nie był nic ruszany przebieg niecałe 3tys km. Brak kompresji. Rozmontowałem silnik okazało się że rozrząd jest przestawiony o 180 stopni łańcuszek napięty prawidłowo nie spadł z zębatki i co ważne klin na wale nie ścięty. Do tego kopka mimo że była miękka to jeszcze nie odbijała ale już to naprawiłem. Czy ktoś może mi powiedzieć w jak to możliwe żeby w takiej sytuacji przestawił się rozrząd?
Wymieniłem cylinder z tłokiem,pierścieniami,uszczelkami i ustawiłem luzy zaworów.Ciężko mi było ustawić magneto w pozycji T ponieważ cały czas spadało na F i musiałem je zablokować przy składaniu rozrządu.
Nowa świeca, nowy moduł, nowa cewka wn z fajką i przewodem. Kompresja bardo słaba a do tego brak iskry. Domyślam się że będę musiał wymienić również głowicę z zaworami ale co z tą iskrą? czy pozostało coś poza iskrownikiem?
Rozrusznik kręci ale mało kiedy łapie tak jakby się ''ślizgał'' a zęby bendixa są jak nowe. Czy też może problem tkwi gdzieś wewnątrz silnika, wał..itd. Kto pomoże?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

**

Pojazd: Coliber Rex

Ostrzeżenia: 1
Co do rozrządu, może ktoś kto nie ogarnięty próbował to naprawić i źle założył (?). Co do kompresji, sprawdz dokładnie jaką masz, pierścienie obracałeś o 180 stopni ? (tak żeby nie były rowki równo) bo przez to też może kompra uciekać. Sprawdz stan cylindra i tłoku, stawiam na wymiane. Brak iskry, jak masz multimetr to sprawdz napięcie zaraz jak wychodzi kabel z iskrownika. Jeśli wartośc wynosi 0 to wiadomo iskrownik do wymiany. Co do rozrusznika bendix na 100% do wymiany może ze sprążyną coś.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ]