Dzisiaj jest 26 lut 2025, 1:34

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Pojazd: Gilera Runner SP 50
Siemanko.
Jako iż śmigam tak już czwarty sezon, postanowiłem w końcu coś z tym zrobić :/
Jazda codzienna jest kpiną, ale o korkach w mieście nie muszę wspominać, a zwłaszcza w tych pod górę...
Runner full odblokowana seria, gaźnik Weber 12 na dyszy 73, rolki z tego co pamiętam 5.3g.
Regulacja gaźnika niczego nie daje, i to na 100% nie jest jego winą (wykonałem milion kombinacji i wszystko wskazuje na napęd).
Przedstawiam trzy filmiki nagrane wczoraj:

https://www.youtube.com/watch?v=vy9ts1fD80k\
https://www.youtube.com/watch?v=by5KISdk3bc
https://www.youtube.com/watch?v=HJFEJ-Brk-w

Dla osób niewiedzących co jest problemem, przedstawię sytuację na ostatnim filmie, czyli:
https://www.youtube.com/watch?v=HJFEJ-Brk-w

Od 20s po nawróceniu rozpędzam się na pełnej manetce, po czym hamuję i od 0:26 ruszam na full manetce - widzi każdy co się dzieje :|
Od 0:35s powtórka sytuacji - zatrzymania się i full manetka, i znów żółw a po chwili "rakieta" :D

O co moi koledzy może z tym chodzić :?:
O silniku wiem wszystko, lecz z regulacją napędu nigdy nie miałem styczności (brak jakiejkolwiek części pod to, brak znajomych w okolicy z podobnym skuterem).

Ja bym stawiał na zbyt wczesne załączanie się sprzęgła, ponieważ silnik nie może wskoczyć na wysokie obroty a już rusza, coś jakby w aucie wrzucić biega na wolnych i dopiero dać gaz to podłogi, na ten przykład weźmy Malucha lub Poloneza, ponieważ każde inne auto raczej by ruszyło z piskiem :mrgreen:

Trzy sezony śmigałem tak i w końcu trzeba tę wadę zniwelować, gdyż tak być nie może.
Liczę na konkretne rady, gdyż w razie konieczności złożenia zamówienia chciałbym kupić coś konkretnego, a nie aby kupić żeby leżało w szufladzie.

Pozdrówki :wink:

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*

Pojazd:
Skuter seria. hmmm... rolki za ciężkie, bo troche ciężki start ma, sprężynki sprzęgła dałbym żółte (nie wiem jak docisk :p ale twardsze) .Jeszcze bym zmienił gaźnik na 17,5 dellorto. Poczytaj na necie nt. regulacji napędu itp.. zawsze coś się rozjaśni na ten temat.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziś mierzyłem kompresję, na zimnym wyszło 5 bar rozrusznikiem i kopką :|

-- 8 lip 2013, o 19:31 --

Panowie mam dwa pytania.
1. Czy brać głowicę wraz z tłokiem i cylindrem pod szlif, czy sam cylinder oraz tłok ? (oryginalny, nominalny cylinder 50).
2. Gdzie w Lublinie najlepiej robią szlify ?

Dzwoniłem dziś do http://www.kewt.pl/ lecz do Świdnika trochę mam - 40 PLN.
Dzwoniłem również do http://www.moto-gp.pl/ i tam powiedzieli mi "około 60 PLN" i tutaj mam o wiele lepszy dojazd.
W MOTO-GP również pytałem o tłok pod ten cylinder, to sprowadzą na zamówienie Vertexa za 129 PLN.

:wink:

Obrazek

*

Pojazd:
Odp:
1. ja bym wziął wszystko. A nie lepiej kupić nowy cylinder (np: takiego RMS miałem 50ccm i dawał czadu :twisted: [jak dobrze dotrzesz ])
2.Oj nie pomogę tu. Nie mieszkam w Lublinie.Przelicz to sobie ale 130 + 60 to 190 zł, dołożył byś trochę i masz nowy cylinder.

Awatar użytkownika

Nie sądzę, że 50 RMS będzie mocniejsza od zeszlifowanej serii.
Na razie szlif + tłok, może na wiosnę pomyślę o jakiejś 70 + kawałek wału, wydechu i gaźnika większego.
Teraz tego nie wybrałem, ponieważ mam seryjny tłumik oraz gaźnik to zaledwie Weber 12.
Wczoraj odebrałem cylinder ze szlifu, tłok kompletny Vertex, uszczelki cylindra oraz wydechu i olej Castrol Racing.
Oleju nie liczę, ponieważ to standard, za resztę łącznie zapłaciłem 204 PLN i zleciłem to w http://www.moto-gp.pl/ zaś oni odsyłają cylindry do zewnętrznej firmy http://www.auto-szlif.pl/ i szlif wygląda konkretnie ;)

-- 18 lip 2013, o 10:41 --

Apropo pierścieni Vertex, co oznacza napis "VP" na jednej stronie każdego z nich :roll: :?:

-- 19 lip 2013, o 21:56 --

Na prawdę nikt nie wie co oznacza "VP" na pierścieniach ?

Obrazek

Tytuł: Re:
*
Awatar użytkownika

Pojazd: NRG '94 >> Senda SM '03
endriu1987 pisze:
Dziś mierzyłem kompresję, na zimnym wyszło 5 bar rozrusznikiem i kopką :|

Po pierwsze: kompresję mierzymy na rozgrzanym silniku.

Po drugie: olej na razie ten cylinder, bo skoro mówisz, że masz tak od początku, to raczej nie cała wina leży po jego stronie. Dobrze kombinujesz ze sprężynkami. Kup sobie najlepiej zestawik od Polini, sprężynki różnej twardości, pokombinuj sobie na spokojnie i zapewniam, że różnicę zauważysz od razu.

Co do cylindra, to zagrzej sobie silnik i podaj nam wynik pomiaru, pomyślimy co z tym dalej zrobić. Nie rzucaj się tak od razu na ten szlif, bo możesz stracić trochę pieniędzy, z miernym efektem.

Awatar użytkownika

Różne szkoły różnie mówią, aczkolwiek nie twierdzę że nie masz racji.
Chyba nie przeczytałeś wszystkich postów, skoro każesz mi go olać, ponieważ mam już zrobiony porządny szlif + Vertex 40.20, czyli pierwszy nadwymiar.
W poniedziałek dojdzie mi uszczelniacz wału od strony zapłonu i składam kompletnie silnik, a za tym cały skuter.
Będę pisał co i jak, ale ogólnie miałem mega próg oraz szczelinę na zamkach dość sporą i nie wierzę, że szlif niczego mi nie da.
To mogą być np. sprężynki oczywiście, ale również i kompresja się do tego przyczyniła na pewno.
Cylinder od nowości zrobił 15629 mil (licznik ma główną skalę w milach, pomocniczą w km - chyba zlicza dystans w milach), więc według mnie mógł się już zużyć.

Proszę foto przed szlifem :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

*
Awatar użytkownika

Pojazd: NRG '94 >> Senda SM '03
To zupełnie zmienia obraz rzeczy. Faktycznie, nie czytałem ostatniego posta, ale po tych zdjęciach jednomyślnie stwierdzam, że różnica będzie duża :). Sam robiłem szlif przy 24000km, a po nim oczywiście zauważalna zmiana.

Awatar użytkownika

Gładź nie była starta idealnie na całej wysokości cylka - mam karteczkę z pomiarem w trzech miejscach z serwisu, ale również sam przy włożeniu pierścienia na górze i dole to stwierdziłem.
Na górze zapałka miała luz, a zapałka jednak trochę grubości ma :D na dole zaś wchodziła na styk mniej - więcej.
Tłok ze wszystkich stron był przedmuchany w ten sam sposób jak na foto :wink:

Obrazek

-- 26 lip 2013, o 11:15 --

Potrzebuję informacji, w jaki sposób odpalacie Wasze maszyny :D

Odpalacie z manetką ?
Odpalacie bez manetki ?
Ile obrotów ma tuż po odpaleniu, oraz jak długo trzyma te obroty aż do zmiany na niższe ?
Na jakich obrotach cyka po wyłączeniu ssania ?

Bardzo te informacje są mi potrzebne

-- 13 sie 2013, o 22:23 --

Panowie, jakie polecacie mi sprężynki sprzęgła oraz centralną pod serię, bo kurcze moje już z uwagi na przebieg nie mają właściwości i muszę zamówić i wymienić :D ?

Obrazek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ]