Dzisiaj jest 23 lip 2025, 17:26

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Maciejpoz, tak sie składa że swoja wypowiedź oparłem o swoje doswiadczenie i mi sie przekręcił wał, jak potrafią sie urwać korbowody w mhr'że to czemu seryjny wał niemoże sie przekręcić, akurat w moim przypadku stało sie to przy wysokiej tem. silnika w wysoko obrotowej jednosce.
Niewiem naczym opierasz wiedzę ale mniej siedzenia wnecie więcej działania w praktyce, włóż seryjny wał do racing to po paru set km masz luzy na korbie a do przekrecenia wału na takim luzie dużo nie brakuje

Pozatym co wy macie za bajki z tym wyważaniem pod seryjny tłok?? wał jest wtważony pod skrzynie korbową a masa tłoka jest równa w jeden i drugiej połowie, niech mi ktoś wytłumacz jak wał moze być wyważony pod seryjny tłok?(korbowud ma xxxgram do seryjnego tłoka co ma xxxgram?) chyba pokemony do dziś emitują na polsacie że taką ściemę tu puszczacie

Ostatnio zmieniony 15 lis 2010, 13:53 przez DR_Evolutio, łącznie zmieniany 3 razy

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Maciejpoz, widać jak się orientujesz. Mi osobiście wał się przekręcił ale nie seria.
Motoforce evo przy stage6 racingu.

"Każdy robi co chcę,dobrze lub źle
sam to już wie najlepiej,
pierdole to ...!!"

Tytuł:
**

Pojazd:
Given, a masz może link do tego topicu co kumuś tłok wyleciał głowicą?? hahaha . dobrze że nie wypluł wydechem.w całości.... A co do łożysk to koszyk nie jest z teflonu jak wypisują na mielochu tylko z TEKSTOLITU. Jak się zapytacie w sklepie z łożyskami o łożyska w teflonowym koszyku to was wyśmieją , chyba że się sami nie znają:p

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Maciejpoz, Ja słyszałem, że z poliamidu ale możliwe, że nie mam racji.
Prosty przykład z wyważeniem pod wagę tłoka-wały do simsonów. Są identyczne, jeśli chodzi o wymiary:
http://allegro.pl/hit-wal-simson-s70-sr ... 53708.html
http://allegro.pl/hit-wal-simson-s51-sr ... 53709.html

RoQs pisze:
jestem teraz na 1 roku zawodówki

Tytuł:
**

Pojazd:
możliwe że niektóre też są z poliamidu, bo poliamid ma mały współczynnik tarcia. Bo ostatnio byłem w siedzibie SKF w warszawie i pytałem się o łożyska z teflonowym koszykiem i powiedzieli że sami o czymś takim nigdy nie słyszeli , a koszyk w takich łożyskach jest ze zbrojonego ( lub nie) tekstolitu. ale o tłoku co wyleciał głowicą to niesłyszałem. rozumiem, korba ma mikropęknięcia i załóżmy że pęknie... ale tłok na PEWNO nie wyrwie sie przez głowice :P.i czekam jak Given da ten link co komuś tłok głowicą wypadł. Nowik Elbląg - a co masz na myśli mówiąc przekręcił ?? masz jakieś fotki?? czy mechanik ci tak powiedział??:P

Ostatnio zmieniony 16 lis 2010, 16:24 przez Maciejpoz, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd: aerox s6 toledo ASZ
Kurde to ktoś sobie jaja zrobił i każdy prawie uwierzył w to że łożyska mają koszyk z teflonu.

A mam pytanie bo też mam seryjny wał tylko mam łożyska no te niby teflony skf i łożysko korbowodu polini evo czy s6 sport pro nie rozwali wału pytanie dlatego bo wał ma przejechane 24k km jak patrzyłem to wał nie miał luzów .

Obrazek

Tytuł:
**

Pojazd:
możliwe że ktoś już wymieniał ten wał lub regenerował bo po 24 tysiacach to już by były oznaki zużycia.nic nie powinno się stać o ile wszystko zostanie poprawnie złożone i wyregulowane. tyle że musisz się liczyć z szybszym zużyciem.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd: aerox s6 toledo ASZ
Maciejpoz, Ja wiem kurcze no nie wiedziałem że w przyszłości będę zakładał coś mocniejszego ale może wal był regenerowany bo z tego co wiem to od poprzedniego właściciela to piaggio było robione na orygninalnych częściach i jak coś robił to wszystko ale ile w tym prawdy to nie wiem.

czyli sądzicie że powinno być dobrze :)

Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Maciejpoz pisze:
możliwe że ktoś już wymieniał ten wał lub regenerował bo po 24 tysiacach to już by były oznaki zużycia.

W Piaggio / Minarelli itp. wał wytrzymuje sporo większe przebiegi i często o takim przebiegu nie było robione przy cylindrze a co dopiero wale.

Aprilia SR '98

*Wrzuć na luz, śpiesz się powoli, myśl za kółkiem, myślenie nie boli*

......Lasst die Straße brennen - jagt das Baby durch die Stadt......

Tytuł:
**

Pojazd:
Kamek46, masz racje, jednak po 24 tysiącach już "powinien być wyczuwalny luz na wale. u mnie w derbi jak robiłem remont było 20 tysięcy , i wał nie był zużyty ale byłu już wyczuwalne luzy, jednak silnik chodził cichutko.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2