Dzisiaj jest 02 lut 2025, 6:54

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
R.I.P. - w naszej pamięci [*]
Awatar użytkownika

Pojazd:
Pierwszymi objawami że się coś dzieje był stale zmniejszający się v-max i potrzeba odkręcenia coraz więcej gazu.Dodatkowo grzejąca się nadmiernie przekładnia.To był dzwonek alarmowy że pas jest już w tragicznym stanie i nawija się powoli na wariator.
Obrazek
Dalsza jazda pomimo tych objawów kończy się uszkodzeniem wariatora tzn wszystkich elementów zazębiających się na wieloklinie wału.Jest to talerz stalowy po którym chodzą rolki,zabierak wentylatora,często i sam wentylator.Jest to skutek odkręconej na wskutek awarii nakrętki wału trzymającej wariator.Obrazek
Niestety nie jest to koniec uszkodzonych elementów.Jako pierwszy pod nakrętka na wale znajduje się zabierak kopniaka.Jako że jest on wykonany z grubszej blachy jego wieloklin przetrwał awarię ale odkręcona nakrętka spowodowała że przesunął się w stronę klapy i jego zęby oszlifowały się na drugiej części zabieraka znajdującego się w klapie.
Obrazek
Obrazek
To że pas uległ uszkodzeniu,cóż widocznie tyle miał pisane.Ale całą tą pozostałą listę uszkodzonych części mamy w zasadzie do zawdzięczenia samym sobie bo nie reagowaliśmy na pierwsze sygnały że się coś dzieje.
A piszę to z własnego, smutnego doświadczenia :smile:
W zasadzie powinienem dołączyć na dole kserokopie obdukcji od lekarza że moja prawa stopa jest nadwyrężona od przeskakującego kopniaka ale se odpuszczę :wink:

Poznaj swój skuter zanim ON da się poznać :twisted:

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Oo.. Znam to skąś.. "Inteligentna" Karolinka zrobiła tak samo :/ ;p :(

..Gucia za nic nie oddam! ^^
..A Bashan- to bashan! ^^

.mały powrót na forum!
GG? 4864242
Pzdr

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Przyklejam :P Może chociaż ktoś się zastanowi i spr. czy wszystko gra :) A nie rozwala sobie wariator i pasek....

Obrazek

http://wolnekonopie.pl/

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ciekawy art, czasem takie przeżycia dają rady na przyszłość... Mądry Polak po szkodzie :P Myślę, że na nowym forum ( :mrgreen: ) doczekasz się pochwały! Pozdro! :cool:

VW Golf II by jasiu226

Obrazek

Obrazek

ObrazekPiszę poprawnie po polsku.

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: Suzuki Bandit 400
Miałem tez taka historyjką z małymi różnicami :cool: Tęż musiałęm odkręcać coraz więcej gazu żeby jechał tyle co zawsze. Wolniej przyspieszał i pokrywa też robiła się ciepła, czasami nawet gorąca. Stwierdziłem to nic, jeździłem dalej. COraz bardziej nagrzewała się pokrywa w okolicach sprzęgła. Tak jeździłem aż w końcu.... Spadek mocy, głośne buczenie na obwodnicy przy prędkości 70km/h. Szybko zahamowałem i zgasiłem go. Zjeżdżam na pobocze próbuje odpalić. Zero znaków zycia. Pcham do domu... W domu ściągam pokrywe przekładni a tam ..... odkręcony wariator (śruba na dole przekładni i całe wario sie rusza) odkręcone sprzęgło (też śrubka na dole przekładni i cały dzwon zrysany o pokrywe przekładni ) Na szczęście nie skończyło to sie rozwaleniem paska i wariatora.

Nie ignorujcie pierwszych objaw awarii bo to może się źle skończyć.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ]