Dzisiaj jest 01 lis 2024, 9:28

Strefa czasowa UTC+1godz.

Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam mam problem z Derbi sendą jadąć stało się coś nie takniewiem czy sprzęgło się skończyło czy co ale wbijając jaki kolwiek bieg na żadnym senda nie chce jechać cały czas jak by była na luzie nie oddawana jest moc na zębatke zdawczą co może być nie tak przy wbijaniu biegów nie ma żadnych dzwięków próbowałem wbijać biegi bez sprzęgła lecz nadal to samo sęda zachowuje sie jak na luzie co może być nie tak??

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:

Pojazd:
chyba po skrzyni biegów

Tytuł:
*

Pojazd:
były by trzaski słyszane ja to wykluczam... aczkolwiek nie jestem perwny tego...

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Wydaje mi się że nie obejdzie się bez rozbiórki skrzyni. Serwisówka w dłoń jak to mówi MVP i działaj :)

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
Ja miałem podobnie w simsonie, i rozebrałem mechanizm i złożyłem i biegi działają. :wink:

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Biegi po prostu nie wchodzą tak? Nic innego jak skrzynia. Trzeba rozebrać innej opcji nie ma. Przy okazji zobaczysz stan trybów.

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Suchy pisze:
Serwisówka w dłoń jak to mówi MVP i działaj

Dokładnie tak Obrazek Można jednak jeszcze przedtem sprawdzić, czy nie ścięło wieloklinów na wałku zdawczym, tam gdzie jest zębatka zdawcza (i tak potrzebna rozbiórka, bo trzeba wymienić ten wałek). Można też odkryć dekiel sprzęgła i zobaczyć, czy tam się coś nie zerwało, nie ścięły się jakieś wypusty, ale to raczej mało prawdopodobne. Jeśli nie można wrzucić żadnego biegu i nie słychać przy tym takiego typowego przy prawidłowym zapięciu biegu szczęknięcia, to najprawdopodobniej mechanizm zmiany biegów. Może się tez okazać, że kły są już zdarte, albo ułamane, i przez to biegi się nie załączają. Mogą tez być wodziki, uszkodzony selektor... Całe spektrum możliwości. Jeśli jednak brak jest szczęknięcia, to niestety nie wróży to niczego dobrego i trzeba rozbierać.

pozdrawiam.

ps: na pocieszenie dodam, że serwisówka i katalog części do derbi jest lepszy jak do minarelli am.

Tytuł:
*

Pojazd:
powiem tak jest właśnie uczucie zapiętego biegu lecz moto nie jedzie więc ??

Edit.
może sprzęgło sie spaliło??

Opcja Edytuj. Nie pisz post pod postem i zapoznaj się z regulaminem.
Suchy

Ostatnio zmieniony 31 sty 2010, 22:44 przez naakleja, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
naakleja pisze:
więc ??

poczekaj, spytam szklanej kuli i zaraz dam ci stuprocentowo pewną odpowiedź. żartuję oczywiście, skąd ktoś na forum ma to wiedzieć.

naakleja pisze:
może sprzęgło sie spaliło??

ja uważam, że nie. wtedy by ślizgało, ale by w jakiejś części przekazywało napęd. no chyba, że coś tam pękło, albo się rozleciało (np. docisk, albo sprężynki) ale to bys słyszał wyraźnie grzechotanie elementów, które odpadły.

naakleja pisze:
jest właśnie uczucie zapiętego biegu lecz moto nie jedzie

byś może jakiś problem z selektorem albo wodzikami. nie wiem, rozbierałem podobną skrzynkę (minarelli am, też 6 biegów), ale to raczej nikt ci nie powie bez rozbierania silnika, albo chociaż obejrzenia na żywo. musisz się więc za to po prostu zabrać, a nie jęczeć na forum i zgadywać.

ps: jakby co, służę swoją skąpą i szczątkową wiedzą Obrazek. pozdrawiam i szybkiej naprawy życzę

Tytuł:
*

Pojazd:
przy wbijaniu biegu jakiego kolwiek taka sama jest reakcja podjżewam że gdyby to skrzynia to chociaż jakieś odgłosy były by wydawane a tu cisza dodam jeszcze że przy wbijaniu biegów bez sprzęgła słychać jakiś taki dzwięk jak by coś trzeszczało...

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Człowieku nie denerwuj ludzi! Chcemy Ci pomóc, mówimy co mogło się stać, wykluczamy Twoje "domysły" a Ty dalej swoje. Jeśli wiesz lepiej że to nie skrzynia, to w ogóle o czym my tu rozmawiamy? Jeśli boisz się rozbierać skrzyni to oddaj to komuś i niech Ci to zrobi, ale nie płacz na forum i nie snuj jakichś śmiesznych domysłów.

Tytuł:
*

Pojazd:
OMG skrzynia bankowo nie padła bo by były dzwięki niepokojące a tu nie ma kminisz ?? spóściłem olej i olej jest czysty nie ma żadnych opiłek kawałków trybów i wg... :ups:
nie że sie boje rozbierać tylko po co mam to robić co wole sie upewnic moze ktoś miał podobny problem... dodam to że jestem mechanikiem i to nie jest problem dla mnie... pozatym nie takie silniki już rozbierałem...

Ostatnio zmieniony 01 lut 2010, 10:22 przez naakleja, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:

Pojazd:
daj spokój jesteś takim mechanikiem i nie potrafisz tego zrobić ? jak chcesz to zrobić nie ściągając dekla od sprzęgła ? jeżeli w sprzęgle będzie wszystko ok to musisz rozbierać cały silnik i proste , innego wyjścia nie ma.

Tytuł:
*

Pojazd:
dzięki znachoży i potwierdziła sie moja opinnia spaliło sie sprzęgło... i tyle...

Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 14 ]