Dzisiaj jest 09 mar 2025, 22:52

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Sprzęgło
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Witam

Nie dawno mój skuter nie chciał odpalić po długim zastoju, więc nalałem mu trochę paliwa do cylindra strzykawką. Odpalił, ale nie można było regulować manetką ponieważ paliwko dostał bezpośrednio. Próbowałem kluczykiem ale po chwili zgasł. Powtórzyłem to samo i pozwoliłem mu wejść na wieksze obroty. No i co ?? Dostał takich obrotów, że z kopuły poleciały iskry. Otwarłem kopułę a tam sprężyna centralna powyginana. Po sciagnieciu sprzęgła zobaczyłem, że jest dość dużo małych części w kopule. Później zobaczyłem, że są to między innymi zabezpieczenia sprzęgła ( nie wiem jak to określić one trzymają sprzęgło z takimi bolcami).
Później jak wymieniłem centralkę zobaczyłem, że nie ma tej części:

http://sklep.mieloch.pl/product_info.php?cPath=1_90_104&products_id=2866&osCsid=aa53edaac36fcc39d6c63306c2b40a34

I nie wiem czy tej cześci już nie było wcześniej czy uległą wypadkowi razem z ta sprezyna.
Ponieważ było w tej kopule małych części plastikowych ( nie wiadomo od czego)

Zamiast tych zabezpieczeń te bolce delikatnie zaklepałem ale nie wiem czy to wystarczy.

Stąd moje pytania:

1. Czy ta plastikowa tuleja co podałem w linku jest potrzebna ? ( ona jest nie droga więc jak coś to kupię)

2. Czy te zaklepanie bolców starczy ponieważ tak duże obroty panują w przekładni, że boje się, że całe sprzęgło może wylecieć i co gorsza uszkodzi karter.

Mój skuter to Gilera Runner Sp

I czy jeśli uważanie ze powinienem kupic nowe sprzęgło to jakie polecacie przy :

- Wydechu Laser X Pro
- Wariator Polini Speed Control
- Pasek Polini Kevlar
- Gaźnik 17.5 ( standard przy wersji Sp )

Pozdrawiam i czekam na odp.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Nikt nie miał z tym styczności ?

Jeśli nie to proszę chociaż o radę w sprawie sprzęgła. Myślałem nad :

-Hebo N lub R
-Polini 2g evolution III

Czy przy moim małym tuningu ( cylinder 50 ccm) opłaca się brać Polini-ego i wydać dodatkowe 100 zł ( natomiast trochę ciągnie mnie przy tym opcja regulacji sprężynek )

Podobno dobrze mieć przenoszenie napędu z jeden firmy :

Mam

Wariator Polini speed control
Pasek również taki jak wyżej w poście

I dobrze by było żebym miał sprzęgło również Polini.

Czekam na odp osób które znają się na tym.

Przepraszam za pisanie postu pod postem jednak że zależy mi na czasie tak napisałem.

Pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ]