Dzisiaj jest 11 lut 2025, 22:28

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
*
Awatar użytkownika

Pojazd: Ventus Grand 4T,Mz Etz 250
Witam.Odpaliłem dziś swojego 4t po tygodniu i odziwo nawet dobrze zapalił.Oczywiście przerywał dalej jak przerywał ponad 6-7 tyś ale co tam,jedziemy. Pojechałem do kumlpla,posiedziałem z 15 minut i odpalam i dobrze zapalił.Wyjeżdżając od kumpla zaczął co raz dziwniej przerywać. Więc skręciłem i przez las po najbliżej i w lesie zaczęła się tragedia.Zgasł w końcu na amen.Próbując odpalać,dziwnie silnik słychać było i do tej pory tak jest.Z rozrusznika nie palił a z kopa zaczął po woli.Potem jak już odpalił to wszedł na 2,5 tyś i gasł. I tak w kółko aż podkręciłem obroty jałowe na gaźniku i jakoś trzymał. Potem po da daniu gazu za każdym razem gasł ale jak się udało to po woli wchodził i jednocześnie strzelał z tłumika.Po protu buł i w kolanko i w tłumik.I potem zgasł na amen. Próbowałem odpalić ale nic.Przy pchnąłem go do domu i patrzę czy wacha dochodzi ale dochodzi.Wysunął się gaźnik z krućca lekko ale włożyłem i dokręciłem porządnie i dalej nic.I tak samo słychać że dziwnie coś w silniku jest,bo tak głośno nie odpalał. Panowie,pomóżcie bo już brak sił
Dodaję filmik jak chodzi skuter: https://www.youtube.com/watch?v=mbGq5LSbzZU

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

*
Awatar użytkownika

Pojazd: Aprilia SR 50 R
Na początku zabrałbym się za gaźnik bo moim zdaniem tutaj jest główna przyczyna. Przeczyść go, przedmuchaj na cacy. Jeśli to nie pomoże to rozkręcaj go i zobacz w jakim stanie jest tłok i cylek.

Jeśli masz ochotę to oceń moją aprilie, na pewno się zrewanżuje :D

http://forum.mieloch.pl/aprilia-sr-50-factory-2007r-t407683.html

*
Awatar użytkownika

Gaźnik czyściłem nie raz na cacy i nie pomogło ani razu. Ale mierzyłem kompresje nie dawno i wykazało 12,5 bar-a,więc to raczej jest dobre.

Stróż Forum
Awatar użytkownika

Pojazd: Romet RXL 2T, Kawasaki EN500
Łańcuszek prawdopodobnie przeskoczył o ząbek. Do sprawdzenia cały rozrząd, luzy zaworowe, łańcuszek czy nie wyciągnięty, ustawienie rozrządu oraz stan napinacza łańcuszka. Przy okazji na początku sezonu wymienić olej silnikowy.

POZDR robdk
Mój kanał Motogaraż robdk

*
Awatar użytkownika

Rozrząd jest dobrze ustawiony,łańcuszek nowy był dany przy remoncie w 2014 roku,zawory dobrze ustawione.Olej nie dawno wymieniałem.

-- 22 mar 2015, 16:48 --

Dodam że podczas dłuższego ,,gazowania" czuć nie dopaloną mieszankę.

-- 22 mar 2015, 18:01 --

Zapaliłem go jakoś ale zapalił i z wolnymi ma problem,z zapalaniem też,na obroty to do 5 ty i nic więcej a obrotomierz wariuje.Zauważyłem że szybko się grzeje,z tłumika wychodzi niebieski dym i z tłumika czuć olej. A jak się zagrzeje to gaśnie i musi postać z 5 minut i zapali ale z trudem. A jak go kręcę to ma chęć ale nie zapali tylko z kopki za którymś kopnięciem.

Stróż Forum
Awatar użytkownika

Po tym jak ci się to stało to sprawdzałeś ustawienie rozrządu?

POZDR robdk

*
Awatar użytkownika

Wczoraj sprawdzałem rozrząd i jest dobrze.Mi to na elektrykę wygląda bo jak jest tam po niżej 3 tyś to jest dobrze,dam gazu to już przerywa.Przyspiesza dobrze. Mi wygląda to konkretnie tak:

MAŁE OBROTY=MNIEJ PALIWA=ISKRA JEST WYSTARCZAJĄCA BY TO PRZEPALIĆ
DUŻE OBROTY=WIĘCEJ PALIWA=ISKRA ZA MAŁA BY TO PRZEPALIĆ I JĄ ZALEWA I NIE PRZEPALA A JAK NIE PRZEPALA TO ZACZYNA STRZELAĆ BO ROBI SIĘ ZA DUŻO PALIWA NA ISKRZE.

Stróż Forum
Awatar użytkownika

No to świeca do sprawdzenia/wymiany i sprawdź czy ci klina na magnecie nie ścięło i się nie przestawił zapłon.

POZDR robdk

*
Awatar użytkownika

Odświeżam bo skuter dalej nie działa jak należy. Stoi już u mechanika 3 tygodnie i oni wymienili iskrownik.Nic nie pomogło.Twierdzą że to moduł lecz zamawiali mi ale nie działał.Trzeba prawdo podobnie przerobić instalacje bo nie ma takich modułów jak ja mam :/ Mój moduł jest duży,ma 6 pinów.Pytałem się o taką przeróbkę ale powiedzieli że nie podejmują się takich rzeczy.Wymieniali również świecę,czyścili gaźnik i nadal nic :/ Co z nim zrobić,pomoże ktoś,bo skuter stoi już nie jeżdżony z 1,5 miesiąca i nie wiem co z nim zrobić. A potrzebuję nim jeździć do sql i chcę też się wybrać nim na zlot 1 maja.Proszę pomóżcie. :/

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ]