Dzisiaj jest 30 maja 2025, 8:34

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jak bylem wczoraj w Technikum Mechanicznym na dniach otwartych i nauczyciel od mechatroniki mówił, że najbardziej przyszłościowymi zawodami będzie mechatronika i logistyka. Po szkole warto iść na studia w tym kierunku, bo chętnie przyjmują do roboty. I teraz nie mam pojęcia co robić :P, czy na mechanika iść czy na logistyka, mechatronika...

Ostatnio zmieniony 19 maja 2012, 10:19 przez Szop'ek, łącznie zmieniany 1 raz

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Mechatronika to naprawde przerąbany kierunek :)

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd: 86c2f 1.4 D und Vect B 2.0 DTI
korg Czemu tak sądzisz ? Ale po skaczeniu jakie masz $ :mrgreen:

"They say pain is an illusion
This is just a bruise and
you are just confused but
I am only human"

Tytuł:

Pojazd: Renault Megane II
Jak byś chciał pracować w Niemczech to idź na mechatronika,

Obrazek
http://www.facebook.com/ScooterClubJG

Ostatnio zmieniony 19 maja 2012, 11:25 przez ronilus, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*

Pojazd:
razor99 miał całkowitą rację po studiach idziesz jedynie przed biurko ale przed biurkiem posadzą może 100 osób na bardzo dużą firmę a reszta co z nimi? bez robotni lub muszą się uczyć pracować fizycznie i poszukać kogoś kto przyjmie do smarów a może kiedyś wejdziesz wyżej przed biurko z czasem ale ktoś musi naprawiać samochody a głównie warsztaty to są bez biur lub tylko 1-2 osoby ;)

Mechatronika tak jak mówią najlepszy jeszcze kierunek ale powalony troszkę ciągle trzeba się tylko uczyć bo masz tak jakby kierunek mechanik a w dodatku musisz się nauczyć elektryki itp. w nich ale za co potem masz dużo $$$ ale to trzeba się dobrze i dużo uczyć ogólnie ciężki kierunek jak nie będziesz ciągle siedział nad książką ciężko będzie ci przejść ale jak dla ciebie zalecam mechanik, mechatronik już jest troszkę zaawansowany za bardzo jak na średnią którą teraz posiadasz chyba że na prawdę się przyłożysz do nauki, ale jak chcesz jeżeli to jedna szkoła to możesz dać mechatronik na 1 potem mechanik na 2 itd. a szkoła i tak będzie jedna tylko inne kierunki to miejsca w liście tego podania jeszcze jest dużo, wiesz że możesz wybrać 3 szkoły a kierunków ile chcesz? ;)

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
david1196, Proszę Cię, nie polecaj mu profilu mechanik, chyba że z jakas specjalizacja. Na profilu Technik Mechanik uczysz się głównie obsługi skrawaniem, tokarki,frezarki i inne. Lepszy jest Technik Pojazdów Samochodowych, tam uczysz się równiez obsługi frezarek tokarek i innych, ale równiez i budowy obslugi i naprawy samochodów:) Sam jestem na tym kierunku i polecam. Weźmy przykład że u mnie na klasach w technikum na profliach technik pojazdów samochodowych i technik mechatronik są po 3 klasy po około 33 osoby, a na profilu Technik Mechanik ledwo jedna klasa 24 osobowa. Bardzo mało osób wybiera ten kierunek ponieważ na nim się poprostu mało nauczysz.

Tytuł:

Pojazd: Coś co ma 4 kółka..
korg pisze:
Na profilu Technik Mechanik uczysz się głównie obsługi skrawaniem, tokarki,frezarki i inne

Racja.
korg pisze:
ale równiez i budowy obslugi

Na profilu technik mechanik również. Niestety dopiero zaczyna się od 3 klasy mowa o tym, ale zawsze jest.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Insignia B
david1196, taa jak ktoś się słabo uczy to niech sobie daruje mechatronikę a o studiach to już nie mówię mechanika techniczna i elektrotechnika raz dwa takiego delikwenta zniszczy.
korg, właśnie mnie to śmieszy jak mylą pojęcia technik mechanik a technik pojazdów samochodowych przecież mechanika to nie tylko samochody, ale jak pisałeś frezarki skrawarki ba nawet o pompach czy kompresorach się uczysz jednym słowem wszystko co ma coś wspólnego z mechaniką a właśnie profile w kierunku pojazdów samochodowych uczą technik, napraw itd.

toyota-corolla-1-6-dual-vvt-i-by-razor99-t323266.html Corolla by Razor
corolla-ts-by-razor99-t415180.html Corolla TS by Razor

Ostatnio zmieniony 19 maja 2012, 20:14 przez razor99, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
razor99 pisze:
korg, właśnie mnie to śmieszy jak mylą pojęcia technik mechanik a technik pojazdów samochodowych przecież mechanika to nie tylko samochody, ale jak pisałeś frezarki skrawarki ba nawet o pompach czy kompresorach się uczysz jednym słowem wszystko co ma coś wspólnego z mechaniką a właśnie profile w kierunku pojazdów samochodowych uczą technik, napraw itd.

Dokładnie, lepiej iśc na coś co Cię uczy czegoś konkretnego i mieć fach, niż być tzw. Heniem od wszystkiego.

Tytuł:
**

Pojazd:
dobra panowie ide do technikum(jak się dostanę)

Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, 7:59 przez karolik8, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**

Pojazd:
kurde mam problem dziś byłem na badaniach i okulistka powiedziała i że nie bardzo na technika pojazdów samochodowych , nosze okulary .. heh czy okulary to przeszkoda w tym zawodzie ?

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
karolik8, wątpię już nieraz widziałem mechaników z okularami :)

http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=278624
Kliknij^^

konrad1115 pisze:
chce zrobic chłodzenie cylindra cieczą i jak to ma wyglądać mam gdzieś wpiąć ten przeód czy owinąć wokół cylindra?

Tytuł:
**

Pojazd:
no tak Tylko tak usłyszałem na badaniach i nie wiem .. jutro sie dowiem .. tylko trochę się dygam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Ibiza II FL 110KM, CRM 125ccm
ja jestem na logistyce i polecam jak najbardziej;) pierwszy semestr lajtowy drugi gorzej już, fizyka, matma, budowa pojazdów mechanicznych, mechanika techniczna i wytrzymałość materiałów itp... :P

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
sebagbw pisze:
pierwszy semestr lajtowy drugi gorzej już, fizyka, matma, budowa pojazdów mechanicznych, mechanika techniczna i wytrzymałość materiałów itp... :P

U mnie na technik pojazdow samochodowych w pierwszym półroczu masz na PKM łatwo bo rzuty rózne, wymiarowanie itp. a w drugim mielismy wlasnie te wytrzymalosci materialow, liczenie belek itp.

Ale ogólnie da sie przeżyć :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Ibiza II FL 110KM, CRM 125ccm
korg pisze:
sebagbw napisał/a:
pierwszy semestr lajtowy drugi gorzej już, fizyka, matma, budowa pojazdów mechanicznych, mechanika techniczna i wytrzymałość materiałów itp...

U mnie na technik pojazdow samochodowych w pierwszym półroczu masz na PKM łatwo bo rzuty rózne, wymiarowanie itp. a w drugim mielismy wlasnie te wytrzymalosci materialow, liczenie belek itp.

Ale ogólnie da sie przeżyć

tylko że ja na logistyce jestem na Wojskowej Akademii Technicznej;)
i teraz po technikum idź na studia, będziesz miał łatwiej niż o LO:)

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
korg, Poczekaj aż przyjdzie Ci definicje stali, żeliw, surówek itp. Ogólnie z własnego doświadczenia powiem Ci tak karolik8, w technikum masz dość dużo teorii w 1 klasie z zawodowych przedmiotów masz PKM, w 2 klasie dojdą Ci silniki, elektryka itp. Jeżeli nie masz problemów z zapamiętywaniem dużo naraz wiedzy, to idź do technikum. Jeżeli odwrotnie czyli: wiesz dużo na temat praktyki i masz z tym styczność to idź do zawodówki i najlepiej mieć praktyki nie na CKP-centrum kształcenia praktycznego tylko jeżeli wasza szkoła daje możliwość mieć praktyki w warsztatach typu : Ford, Mercedes, Renault to wybieraj te firmy, o wiele więcej się nauczysz. Nikt Ci nie broni potem iść do technikum uzupełniającego i mieć normalnie technika. Pisze Ci to z własnej praktyki, bo ja popełniłem błąd i poszedłem do technikum i rok miałem w plecy.

Zajrzyj-mój jog:
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=70050
Zajrzyj -mój ogarek:
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=204659
Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Wir leben Autos
Doni pisze:
brat skonczyl prawo

I tak naprawdę mógł więcej rąbać kasy niż w tej firmie obuwniczej. Ten kto kończy prawo jest specem w tych chorych przepisach i wręcz powinien w tym zakresie pracować.

To tak jakby przyrównać studenciaka, co kończy medycynę ale pracuje przy udrażnianiu rowów melioracyjnych i dostaje awans na brygadzistę czy kierownika. Nie tędy droga. Chłop wg mnie się marnuje bo wiem jaki wysoki poziom ma kierunek prawniczy.

Obrazek
"Tuskobus to ściema, szczaw jest prawdą."

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
darknam pisze:
w 2 klasie dojdą Ci silniki, elektryka itp.

Ja mam to wszystko w 1 klasie:
-Silniki Pojazdów Samochodowych
-Podwozia i Nadwozia Pojazdów Samochodowych
-Elektryczne i elektroniczne wyposażenia pojazdów samochodowych
-Podstawy Konstrukcji maszyn

darknam pisze:
Poczekaj aż przyjdzie Ci definicje stali, żeliw, surówek itp

PKM lubię, łatwy przedmiot to nie jest, ale wszystkiego idzie się nauczyć. Trzeba sobie stawiać wyżej poprzeczkę :)

Tytuł:

Pojazd: Renault Megane II
korg, jeszcze Przepisy ruchu drogowego

Obrazek
http://www.facebook.com/ScooterClubJG

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna