Dzisiaj jest 08 sie 2025, 3:48

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 62889 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3071, 3072, 3073, 3074, 3075, 3076, 3077 ... 3145  Następna
Autor Wiadomość
**
Awatar użytkownika

Pojazd: AR 147
razor99, czyli samochód nie warty uwagi

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Awatar użytkownika

Pojazd: Insignia B
Miki6830, tylko, że silniki i wszystko inne swoje mają

toyota-corolla-1-6-dual-vvt-i-by-razor99-t323266.html Corolla by Razor
corolla-ts-by-razor99-t415180.html Corolla TS by Razor

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
n0ooRt, Nattalka, olejowy wchodzi w grę, ale wolałbym nie mieć takiego typowego na kółkach.
http://allegro.pl/panelowy-grzejnik-ele ... 55126.html
Taki najbardziej mi odpowiada, tylko nie wiem jak się naprawdę sprawuje przy zimie.

Mam na sprzedaż plastiki do Piaggio Typhoona:
- przedni od kierownicy,
- lewy i prawy bok tylny (boczki),
- przedni (duży).

Pojazd:
creative pisze:
Taki najbardziej mi odpowiada, tylko nie wiem jak się naprawdę sprawuje przy zimie.
Zawsze trzeba wziąśc poprawkę na to co pisze producent .1500W niby powinno ogrzac pomieszczenie o powierzchni 15 metrów kwadratowych. Osobiście celowałbym w taki grzejnik o mocy 2000-2500W.Nie napisałeś jak duże jest to pomieszczenie do ogrzania i jeśli dmucha zimnem ze wszystkich stron tzn z dołu ,z boków i z góry to bez termomodernizacji będzie ci ciężko to ogrzac nie narażając się na duże koszta energii.

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
n0ooRt,
creative pisze:
Mam pokój 13m2
Napisałem 2 strony wcześniej. Wiem, że najlepiej jakbym z każdej strony miał sąsiada, który grzeje, ale tak nie mam. Obecnie mam zwykły 1500W grzejnik olejowy na kółkach i daje radę i dawał radę przez kilka poprzednich lat. Interesuje mnie czy to co dałem to są takie same grzejniki jak te na kółkach, czy to tylko pic na wodę i będzie słabo grzać.

- przedni od kierownicy,
- przedni (duży).

Pojazd:
creative pisze:
to są takie same grzejniki jak te na kółkach,
różnią się tylko budową i że jedne mają kółka a drugie nie. :D

Awatar użytkownika

Pojazd: 147 JTDm
Ktoś chętny na sztywne sprzęgło do JTD CF2/CF3?

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
n0ooRt pisze:
Zawsze trzeba wziąśc poprawkę na to co pisze producent .1500W niby powinno ogrzac pomieszczenie o powierzchni 15 metrów kwadratowych. Osobiście celowałbym w taki grzejnik o mocy 2000-2500W.Nie napisałeś jak duże jest to pomieszczenie do ogrzania i jeśli dmucha zimnem ze wszystkich stron tzn z dołu ,z boków i z góry to bez termomodernizacji będzie ci ciężko to ogrzac nie narażając się na duże koszta energii.

Nie zgadzam się ;)

Bo :
creative pisze:
Mam pokój 13m2

Dziękuję nara pa : )

Obrazek

Pojazd:
Revo pisze:
Nie zgadzam się ;)

Revo osobiście wolałbym miec zapas mocy.
Zimy u nas są nieprzewidywalne a często się zdarza że to co jest na tabliczce znamionowej rozmija się z prawdą.

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Zdajesz sobie sprawe ile to prądu ciągnie ?
Opowiedz coś o tym pokoju , nie masz innych możliwosci ?

Obrazek

Pojazd:
Revo pisze:
Zdajesz sobie sprawe ile to prądu ciągnie ?
Zdaję, ale i tak zapłaci mniej niż ogrzewanie typową farelką a po za tym to nic tańszego w eksploatacji nie wykmini jeśli nie ma podpięcia do komina.[koza,kominek].

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Revo pisze:
Opowiedz coś o tym pokoju , nie masz innych możliwosci ?

Niestety nic poza elektryką i butlą gazową nie wchodzi w grę :/

Kto zna się na elektryce? Mam problem z brakiem prądu w gniazdku. Miałem przedtem lampkę w gniazdku i dawała dziwny dźwięk i miała raz jaśniejsze światło, a raz normalnie. Wszystko działało. Lampkę przestałem używać, a gniazdko rozkręciłem i podłączyłem od nowa kabelki. Gdy podłączyłem tą samą lampkę nadal tak się zachowywała, ale jej nie używałem i mi to nie przeszkadzało. Było to 2 tygodnie temu. Dzisiaj miałem podłączone pod gniazdko grzejnik, router i podłączyłem jeszcze laptopa. Nagle lampa w pokoju zaczęła mrugać jaśniejszym światłem i gniazdko przestało działać. Teraz mam wszystko pod inne gniazdko podłączone, ale lampa raz na jakiś czas daje jaśniejsze światło.

Też macie takiego pecha w życiu, że jak coś wam się uda to zaraz coś innego się zwali?

- przedni od kierownicy,
- przedni (duży).

Pojazd:
creative pisze:
Kto zna się na elektryce?
Stara kamienica to i instalacje jeszcze pamiętają czasy cesarza Franciszka-Józefa .Kabel może byc przegrzany,zaśniedziały,utlenia się lub w którymś miejscu już nadpalony i nie ma styku.Musisz zlokalizowac najbliższą puszkę do której leci kabel z gniazdka.Organoleptycznie stwierdzasz jak to wygląda w puszczce.Jeśli kabel z puszki do gniazdka jest puszczony w takiej rurce[ obecnie puszcza się w peszlu] to bez problemu go wymienisz .odpinasz w puszcze po wykręceniu bezpieczników żeby cię nie piznęło i nowy kabel skręcasz z starym i przeciągasz przez tą rurkę schowaną pod tynkiem do gniazdka. Gorzej sprawa wygląda gdy kabel jest zatynkowany ,wtedy bez kucia lub poprowadzenia nowej instalacji na zewnątrz się nie obejdzie.Przy stosowaniu tylu urządzeń z jednego gniazdka zalecałbym kabel o przekroju minimum 2,5kwadrat.Sprawdziłbym też stan bezpieczników bo często jest tak że przy złym stanie instalacji i dużym poborze prądu wysiadają oprawki pod bezpieczniki jeśli masz jeszcze te starego typu[bezpiecznik wkręcany].No i jeśli instalacja jest jeszcze stare"alamunium" to takie rzeczy będą się dziac bo się poprostu sypie.

Awatar użytkownika

Pojazd: 5 jachtów w porcie 8 ferrari
Kto Ci puszcza rurkę w peszlu w starym budownictwie. Znając życie uziemienia tam nawet nie ma.

Możliwe że już styki w gnieździe poprzepalały. Kup nowe simona (z 8zł) i sprawdź.

razor99 pisze:
jedyne i słuszne auto to golf w dieslu

Pojazd:
DamianMAl pisze:
Kto Ci puszcza rurkę w peszlu w starym budownictwie.

n0ooRt pisze:
obecnie puszcza się w peszlu

Moim zdaniem to cała instalacja się sypie
creative pisze:
Teraz mam wszystko pod inne gniazdko podłączone, ale lampa raz na jakiś czas daje jaśniejsze światło.

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
n0ooRt pisze:
.Sprawdziłbym też stan bezpieczników

Był wymieniane na nowe, takie pstrykane.
Tylko przedtem jak miałem podłączoną samą lampkę to nieraz świeciła jaśniejszym światłem, a była pod to gniazdko podłączona tylko ta lampka. Gościu który podłączał mi neta mówił, że kabel może się przepalać i wtedy wkręcałem je jeszcze raz. Dziwnie, bo przedtem wszystko działało normalnie i nagle pod jedną lampką był już problem.

Teraz mam podłączony grzejnik i router i nic się nie dzieje, chociaż wtedy przed rozwaleniem gniazdka też było wszystko ok.

DamianMAl pisze:
Możliwe że już styki w gnieździe poprzepalały

Gniazdka mam nowe.

DamianMAl pisze:
. Znając życie uziemienia tam nawet nie ma.

Zgadza się.

Co myślicie o przeciągnięciu fazy z innego gniazdka? Wiem, że wtedy oba gniazdka są jak jedno i byłby podpięty tam tylko laptop, router, głośniki (zwykłe 2+1) i lampka, a grzejnik będzie pod inne gniazdko.
I jeszcze co myślicie o zrobieniu z bolca gniazdka zera? Bo w tym gniazdku z którego chcę wziąć fazę nic nie działa i myślę, że to wina braku sprawnego zera.

- przedni od kierownicy,
- przedni (duży).

Pojazd:
creative pisze:
I jeszcze co myślicie o zrobieniu z bolca gniazdka zera? Bo w tym gniazdku z którego chcę wziąć fazę nic nie działa i myślę, że to wina braku sprawnego zera.
Spokojnie możesz tak zrobic [ pod grzejnik].Miałem podobny problem w gniazdku z którego była zasilana pralka automat .Gniazdko było bez zera bo nie był doprowadzony kabel do niego a po zatym kabel był tylko coś 1,5-2 kwadrat. Ciągle mi upalało kawałek kabla w puszce gniazdka .po zrobieniu mostka problem ustąpił ale i tak wymieniłem ten kabel po jakimś czasie na 2,5kwadrat.Nie pomyl przy mostkowaniu zera z fazą bo będziesz miał wstrząsy wtórne :D

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
n0ooRt pisze:
[ pod grzejnik]

Akurat pod to gniazdko chcę mieć
creative pisze:
laptop, router, głośniki (zwykłe 2+1) i lampka,

n0ooRt pisze:
Nie pomyl przy mostkowaniu zera z fazą bo będziesz miał wstrząsy wtórne

Postaram się :mrgreen:

Jutro zamierzam działać z elektryką. Najgorsze jest to, że kładłem płyty karton-gips i nie zaznaczyłem puszek, bo tak to bym prosto z puszki pod płytami do gniazdek poprowadził kable.
Chyba za rok będę musiał rozwalić wszystkie ściany i zrobić elektrykę od nowa, chociaż wolałbym zrobić to za 2 lata, bo dopiero co skończyłem remont, a nerwów mnóstwo to zabiera.

- przedni od kierownicy,
- przedni (duży).

Pojazd:
creative pisze:
Chyba za rok będę musiał rozwalić wszystkie ściany i zrobić elektrykę od nowa,
Możesz poprowadzic nisko przy podłodze[dla gniazdek] i później wyprowadzic kable pod licznik.Widziałem tak poprowadzoną elektrykę.A nawet w wylewce na podłodze też widziałem.Poprowadzenie kabla z puszki do gniazdka może byc klajstrowaniem instalacji doraźnie bo znając życie to ona jest już do wymiany od licznika.

Awatar użytkownika

Pojazd: 5 jachtów w porcie 8 ferrari
Pójść w loftowy klimat u puść nową instalację po wierzchu w rurkach albo w OW na uchwytach UP :wink:

razor99 pisze:
jedyne i słuszne auto to golf w dieslu

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 62889 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3071, 3072, 3073, 3074, 3075, 3076, 3077 ... 3145  Następna