Dzisiaj jest 08 sty 2026, 14:06

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 62889 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439 ... 3145  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd: AR 147
domanty pisze:
Mój tata zawsze się dziwi kto daje prawko ludziom, którzy jak spadnie śnieg srają od razu w gacie. Jak jest sucho albo jest widoczny asfalt to zapieprzają jak debile. A gdy już śnieg się pojawi to prędkość max 60 i co to jest za jazda. Moim zdaniem na kursach na prawko powinny odbywać się lekcje na macie poślizgowej i próbować ogarniać samochód, oraz patrzeć jak się auto zachowuje w takich sytuacjach. A tak to mamy tylko od groma mistrzów prostej.

Zima oddziela kierowców od posiadaczy prawa jazdy.

W Finlandii na egzaminie na prawko ćwiczą wychodzenie z poślizgów itp.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Peugeot 308
Darex, ale jak ktoś ma do pracy na 7 a jest za 20 7 i ma do przejechania ok 10km to jak się nie wkur..? a z resztą droga prosta, miejscami jakiś zakręt i dałby rade jechać te ok 70-80

Obrazek

Tytuł:

Pojazd: Coś co ma 4 kółka..
pawelNS, trza szybciej z domu wyjechać

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Miki6830, i to jest dla mnie właśnie chore. Jeśli ktoś nie czuje się na siłach to niech jeździ do pracy komunikacją miejską albo jeśli chce się podszkolić to niech jedzie na jakiś pusty plac i pobawi się. Pouczy się poślizgów i wychodzenia z nich.

Wczoraj miałem sytuacje jak szedłem do szkoły. Idę chodnikiem i dochodzę do skrzyżowania. Jakaś babka wchodziła w zakręt Audi A3 miała jakieś 40km/h. Skręca a samochód sunie w stronę chodnika, babka próbuje kręcić kierownicą mocniej a tu dupa. Wjechała w zaspe potem lekko na chodnik to ją spowolniło i pojechała. Ale babka była może z 2-3 metry ode mnie.

DoMaN

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: GSXR 1000 k8 / A4B7
U mnie dziś ciągnikami tira wyciągali pod góre. :mrgreen:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Fajnie fajnie, jeździjcie sobie nawet i 150km/h na białej drodze, ale ja i tak wole wcześniej 10 minut wstać, wyjechać wcześniej, jechać trochę wolnej ale mieć pewność że nie będę musiał potem wyciągać samochodu z rowu (dziś rano mijałem takie 2).
A skoro czujecie się takimi dobrymi kierowcami to proszę takich "wolniejszych" wyprzedzać.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: mamy, taty i siostry
domanty, będziesz jeździć, będziesz mógł komentować.

Dzisiaj jechałem a3 mamy do szkoły, to wcale tak różowo nie jest. U mnie na drogach bialutko(no może nie śnieżno-biało, ale cały asfalt pokryty śniegiem), to nie da rady jeździć...
Tzn. da, ale samochód czasem robił co chciał.

Jechałem max. 60km/h. Zlinczuj mnie :roll:
Jak przyspieszyłem do 80km/h i przede mną samochód z podporządkowanej wyskoczył, to takim kozakiem nie byłem. Co z tego, że abs napierniczał jak głupi, jak droga hamowania straaaaaaaaaasznie długa była. Miałem wrażenie, że samochód w ogóle nie zwalnia.

Weź się rozpędź gdzieś na ośnieżonej drodze do 80km/h i spróbuj hamować i jednocześnie zmienić tor jazdy(nagle, tak jakby w sytuacji awaryjnej).

Dupą rzucało na każdym zakręcie. Dopiero jak wjechałem do miasta, mogłem zacząć jeździć "normalnie".
Kocham Płock- gdzie odśnieżają tylko w mieście i na 2 głównych drogach prowadzących do miasta. Inne nawet nie tknięte(chociażby moja).

Poza tym, jakoś doświadczenie trzeba zdobywać. Jak nie będzie w ogóle wyjeżdżać, to wprawy nie będzie.

Np. moja to była dzisiaj pierwsza jazda samochodem w takie warunki i stwierdzam, iż poradziłem sobie całkiem nieźle. Żadnego "babola" nie odwaliłem, zagrożenia nie spowodowałem, dojechałem bezpiecznie do szkoły :lol:

Ostatnio zmieniony 16 lut 2012, 19:53 przez lucek15, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
lucek15, właśnie, co z tego że będę jechał te 80km/h i będę kozak bo jadę szybciej, jak nagle wyskoczy jakiś pies? odruchowo szybko machnę kierownicą a wtedy jak samochód leci bokiem to już nie ma rady żeby szybko go wyprowadzić. Pies to nic, co gdy będą tam piesi.
Stwierdzicie że jak postawi bokiem to wyprowadzicie go, jestem ciekawy jak, gdy mamy już te 70km/h a auto leci prosto do rowu do którego mamy 10 metrów

Tytuł:

No, dokładnie chłopaki, absolutnie się z wami zgadzam.

Tytuł:
*

Pojazd:
A ja sobie dzisiaj pojechalem alfa sie przejechac..kurna szkoda mi jej :| Jak nie jezdze dlugo to sie robi obojetne..

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
lucek15, jeździć jeździłem w takich warunkach(tak, nie mam prawka). Jest mały strach ale trzeba się przełamać i jechać. Mistrzem kierownicy na pewno nie jestem ale sobie mniej więcej radze. Nie boje się jechać po śniegu. Na każdym metrze może się coś wydarzyć ale tego już nie przewidzisz. Możesz jedynie próbować się ratować. Ja tylko się zastanawiam skąd młodzi kierowcy mają nawyk zmieniania biegów na zakrętach. Słyszałem że mój kolega ostatnio zredukował bieg w zakręcie przy około 70 i zrobił 180 stopni. Na szczęście nikt nie jechał i o dziwo nie wpadł do rowu.

DoMaN

Tytuł:

A co chcesz w zakręt na czwórce wejść.. ?
domanty pisze:
Ja tylko się zastanawiam skąd młodzi kierowcy mają nawyk zmieniania biegów na zakrętach

Aaa, ty rozumiem, że już stary wyga :lol:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
domanty pisze:
Na każdym metrze może się coś wydarzyć ale tego już nie przewidzisz.

Dlatego prędkość należy dostosować do warunków atmosferycznych.

domanty pisze:
skąd młodzi kierowcy mają nawyk zmieniania biegów na zakrętach

Ja mam nawyk jazdy na wyższym biegu-niskich obrotach, co skutkuje mniejszymi szarpaniami koła podczas zwalniania i przyśpieszania.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Darex, nie jestem stary wyga. Ale już od początku byłem uczony że na zakręcie się biegów nie zmienia.

DoMaN

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Cytuj:
Ja mam nawyk jazdy na wyższym biegu-niskich obrotach, co skutkuje mniejszymi szarpaniami koła podczas zwalniania i przyśpieszania.

i to jest dobry nawyk w takich warunkach.

DoMaN

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: mamy, taty i siostry
W taką pogodę, audiczkę to max do 2000obr/min, może trochę więcej. Muł jak diabli, ale przynajmiej spalanie przyzwoite :D

domanty, wyjedź na ulicę, wjedź do miasta, gdzie jest ruch itd.
Też kiedyś się dziwiłem, jak to tak można, dopóki sam się na własnej skórze nie przekonałem.

Po 3km czułem się pewniej, ale nie na tyle, żeby kozaka zgrywać.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Aprilia Sr + Alfa 146 Ti
domanty, a ja jestem nauczony, że jak jest sucho i znam ten zakręt i jeśli nic nie jedzie z naprzeciwka to redukcja :D.

A tak ogólnie to dobrze, że na forum jest mały procent ludzi, którzy myślą że są panami dróg i po śniegu 100 km/h. Też się śmiałem z rodziców z ok. 3 lata temu, czemu tak wolno. 2 lata temu skasował bym płot na prostej drodze przy 70 na śniegu to się nauczyłem. Kolesie co robili przy drodze to się za głowę złapali jak zobaczyli takiego szczyla za kierownicą i że wyprowadziłem na prosto :mrgreen:
Pzdr

Ktoś się podszywa pode mnie pod nr gg 41030559!!

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
lucek15, do miasta wjechać nie mogę. Przez takie mniejsze przelotowe miasta jeździłem i to nawet w dużym ruchu ale wtedy nie było śniegu.

DoMaN

Tytuł:
*

Pojazd:
domanty, nie kozacz

Tytuł:

TZRfan pisze:
domanty, nie kozacz

Prosto i na temat ;) Nic dodać nic ująć ^^

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 62889 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439 ... 3145  Następna