Siemka koledzy i koleżanki.
W sobotę 31 maja kupiłem skuter Tgb Ergon jest to 2t chłodzony powietrzem o pojemności 50cc.
Jest on nie spotykalny w internecie znalazłem może z 2-3 sztuki. Jest to rocznik 1996.
No a przechodząc do problemu to zacznę tak;
Sobotę koło południa postawiłem skuter na podwórku z kluczykami w stacyjce, gdy nim wracałem przed postawieniem było wszystko dobrze żadnych przerw czy coś.
Gdy poszedłem po niego wieczór zobaczyłem że nie ma kluczyków w stacyjce okazało się że mój kochany młodszy braciszek (3lata) położył je gdzieś i nie wiem gdzie. No to nie patrząc na to zapchałem go do garażu ściągnąłem plastiki z przodu i ujrzałem stacyjkę, wyciągnąłem ten przełącznik który był odpowiedzialny za prąd, przekręciłem śrubokrętem i zapaliły się lampki w liczniku, no to już uśmiech.
Zapalił po pierwszym kopnięciu, no dobrze a z racji że nie miałem śrubokręta pod ręką zgasiłem go dotykając czarnym przewodem do + przy stacyjce, dodam że nie było akumulatora.
Po dalszych próbach palenia nie odzywał się; Myślę co jest pierwsze co mi przyszło na myśl to sprawdzić czy jest iskra, ściągnąłem fajkę założyłem świece kręcę rozrusznikiem a iskry nie ma .
No to ściągnąłem wszystkie plastiki tam gdzie była instalacja elektryczna:
Dodam że zapłoń w nim składa się z Cewki+iskrownika+modułu wszystko odzielnie,
cewkę sprawdziełem sprawna
iskrownik tez daje prąd
moduł gdy podłącze to zanika prąd który ma iść do cewki.
No to odpiąłem moduł pojechałem do sklepu ( nie do jednego do 3-4)
A gościu natęża umysł i mówi że się z takim czymś jeszcze nie spotkał,
i że nie mają tego w ogóle w ofercie.
Szukałem na allegro nie ma tego co potrzebuje
Zwracam się do was czy czeka mnie zmiana elektryki czy coś wymyślicie.
Aha moduł ma wejście na 3 piny i iskrownik też zdjęcia poniżej:
Proszę pomóżcie