Dzisiaj jest 24 cze 2025, 23:11

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
**

Pojazd: Aprilia SR Aprilia Sonic
stem pisze:
Utarło się na tym forum niedawno (głównie z pomocą jednego użytkownika - Ci co trochę czytają, wiedzą o kogo chodzi) jakieś błędne przekonanie, że wystarczy podnieść okno wydechowe i zaraz będzie większa moc, czasem nawet o 100% a seryjne cylindry nawet poziomu RACING są niedorobione itp, ale mniejsza z tym.

Podniesienie okna wydechowego głównie wydłuża zakres obrotów użytkowych cylindra. Jako, że silniki 2T maksimum swojej mocy osiągają w górnych zakresach, najczęściej powoduje to jakiś tam wzrost mocy ale tak na prawdę przeróbka ta ma sens jeżeli powiększymy też płuki.
Drugą rzeczą jest poszerzenie okna w jego górnej części co przyniesie wzrost mocy w górnych zakresach ale też spadek w dolnych (nic za darmo). Cylinder taki ma wąski zakres maksymalnej mocy i kłania nam się regulacja, często tak trudna w silnikach klasy RACING czy EVO.
To wszystko to oczywiście tylko teoria, w rzeczywistości jest to "trochę" bardziej skomplikowane.

Co wpływu podniesienia okna na żywotność tłoka to jest ona taka, że cylinder kręci wyższe obroty. Bezpośrednio ani tłok ani nicasil się nie niszczy.
Przy poszerzaniu okien doprowadzamy do sytuacji gdzie pierścień jest większym obwodem poza tuleją (na wysokości kanałów nie jest dociskany) i to wpływa na jego większe zużycie.

Garet na Twoim miejscu dał bym sobie spokój z przeróbkami MHR BB bo ma on wydaje mi się wystarczająco mocy. Przerabiając kanały musiałbyś zrobić sobie odpowiedni tłumik, który byłby w stanie uciągnąć te obroty, zastanowić się nad ulepszeniem układu smarującego i pewnie znalazłoby się jeszcze kilka problemów.
Co do tokarki CNC, pogadaj z Dudim, on rzeźbi w metalu;)

Kanały płuczące będą maksymalnie poszerzane, nie widzę sensu kupowania cylindra takiej klasy i wstawić po prostu go sobie tak. Kupując go liczę na moc, a nie na oszczędność. Jeżeli bym chciał osiągnąć to 2 to kupiłbym sobie sporta, ewentualnie pełną serię. Nie wiem jaki dobrać wydech pod ten cylinder ale jedyny jaki mi się na razie widzi to jest Malossi Big Bore, gdyż zapewne najlepiej ze wszystkich będzie spasowany z oknem wydechowym. Może macie jakies inne pomysły na wydechy? Ulepszzenie układu smarowania? Co masz na myśli?

Pozdrawiam

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Skoro powstał taki temat to mam pytanie: A co z pierścieniami ? Jak często trzeba je wymieniać ?

Obrazek Piszę poprawnie.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jurek, nie mam pojęcia jak to wygląda w sprawie Evo ale przy 2T (ogólnie) dużo osób odradza wymianę samych pierścieni i odrazu lepiej z tłokiem wymienić więc w tym przypadku prawdopodobnie będzie tak samo.

Aprilia SR '98

*Wrzuć na luz, śpiesz się powoli, myśl za kółkiem, myślenie nie boli*

......Lasst die Straße brennen - jagt das Baby durch die Stadt......

Ostatnio zmieniony 19 gru 2010, 14:54 przez Kamek46, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**

Pojazd:
Pomyśl nad jednym z wyczynowych zestawów:
Cylinder Polini Evolution 70cc big evo+wydech do 70cc big evo
Stage6R/T 70+ wydech Stage6 r/t 70
Do tego oczywiście reszta osprzętu typu gaźnik 28mm, przełożenia zapłon, overrange itp.
Znajdź kogoś kto ci to dobrze złożony i wyreguluje i zapewniam cię że moc będzie wystarczająca :)

Jeżeli chcesz isć w większe pojemnośc -> Polini Big evo 94cc+ wydech big evo i wał polini.

Tytuł:
**

Panthelion, leży u mnie w domu juz Malossi Big Bore 77cc. Do tego może napęd Malossi OR i Gaźnik 28mm?

Ostatnio zmieniony 19 gru 2010, 14:59 przez Garet, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Właśnie wymieniając pierścienie 2x częściej niż tłok, zniwelujesz możliwość zatarcia ... i cylinder będzie się wolniej zużywał :)

Cytuj:
.a siedze w branży juz pare ładnych latek .

Cytuj:
Cytat:

:cool: :cool:

Tytuł:
*

Pojazd:
Co do wydechu, może Dudi skonstruuje Ci coś specjalnego ?

pitbullek6 pisze:
paczałem

Runner :D

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Rób jak chcesz. Nie mówię, że z tego cylindra już nic się nie da wycisnąć ale mechanika też ma swoje granice.
Wydech najlepiej jakiś spawak.
Ze smarowaniem, może nie ma takiej potrzeby ale ja bym pomyślał o jakimś dodatkowym kanaliku olejowym na łożyska.

Tytuł:
**

Pojazd:
Nic nie ujmując dudiemu i spawakom najlepiej do MHR BB 77 kupić wydech mhr team big bore :)
Wydechy team są naprawde dobrze wykonane! Gruba blacha- przy glebie się nie wgniecie, dobre spawy i mocowania więc śmiało można na nim robić tysiące kilometrów!

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
Panthelion, ma ktoś Polini Big evo 94cc w Polsce z resztą setupu Polini Big Evo?

Tytuł:
**

Pojazd:
W Polsce 94ccm chyba nikt jeszcze nie ma. Szymon Rajczak z MRT - międzynarodowy Mistrz Niemiec 2010 jeździł na pełnym setupie Polini Big Evo 70cc

Tytuł:
**

Panthelion, a jaki tutaj byś wał dobrał do tego? Tak, żeby się nigdy nie martwić, że skuter kręci bycze obroty i może wał nie wytrzymać.

Tytuł:
**

Pojazd:
Jeżeli to big bore 77 to wal MHR TEAM
Piaggio:M539703
Minarelli: M5312810

Tytuł:
**

A czemu akurat wał MHR Team? Innych marek wały nie są dobre? BB 86cc potrzebuje specjalnego wału 77cc nie potrzebuje, tak wynika z opisu. Więc potrzebny mi jest mocny wał na 12mm. A o co chodzi z tym skokiem wału 85mm i 80mm? Jakie ma tutaj znaczenie długość?

Tytuł:
**

Pojazd:
Chciałeś mocnego wału, tak żeby się nigdy nie martwić to napisałem jaka są moje sugestie na ten temat.
80/85mm to długość korby. 39,3 lub 44mm to skok. BB86 potrzebuje wału z większym skokiem bo nie udało by się osiągnąć wyższej pojemności.

Tytuł:
**

Ten wał kosztuje 2.500zl :/ Wiem, że Evo kosztuje i to mega dużo, ale wał do BB 86cc jest tańszy od tego do 77cc :?

Tytuł:
**

Muszę napisać kolejnego posta żeby temat jakoś ruszył bo niestety jak widać zamarł na jakiś czas. Więc od razu pytanie na śniadanie.

Jakie obroty powinien mieć skuter na zestawieniu EVO, konkretniej przy Big Bore 77cc? Zalecany wydech do tego cylindra to Malossi BIG BORE. Według instrukcji, cylinder osiąga maxymalną moc przy 13800 tyś obr co oznacza, że również do tego cylindra nadawało by się yasuni C30. Słynny tuner DOOD, już świętej pamięci, miał właśnie przy Big Bore C30. Z tego co pamiętam Pontona zipek kręcił coś koło 16000 tyś obrotów czy coś, a jeżeli mnie pamięć nie zawodzi to Pan Mieloch Senior wypowiedział się, że obroty powinny się oscylować granicach 13800 tyś obr. Cylinder będzie miał rozwiercone płuki, maxymalnie spasowany z karterami no i o podniesieniu okna też myśle.

Teraz może coś na temat gaźników. Zalecane gaźniki w instrukcji to tylko napędzanie kasy dla jakiegoś tam producenta, czy naprawdę warto zdecydować się na takowy. Przeglądając różne fora widzę gaźniki Koso , Keihina przy cylindrach Evo do, których jest zalecany inny gaźnik. Czyżby jakaś niemiecka moda, a może jednak lepsze osiągi?

Czym się różni zapłon analogowy od cyfrowego? Czyżby tym, że analog trzeba ustawiać tak jak w jawce, a cyfrowy jest już gotowy, nie trzeba ustawiać ?

Ostatnio zmieniony 31 gru 2010, 13:11 przez Garet, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
**

Pojazd:
Co sądzicie o tym cylindrze?
:arrow: http://www.racing-planet.pl/tuning-skut ... 275-1.html

Miałem okazję kupić nówkę okazyjnie więc kupiłem. Teraz czekam za paczką. I to prawda, że wyszły 2 wersję i w jednej nie trzeba zmieniać wału? Tak sprzedawca mi mówił, że nie będę musiał kupować innego wału. teraz posiadam wał mhr o zwykłym skoku i długości korby.

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: nissan
czajnik96,
Cytuj:
Cylinder Xtreme 77cc- potrzebny jest specjalny wał Airsal o skoku 39,2mm. Pracuje ze sworzniami 12mm.

Tytuł:
**

Żyjecie jakoś po sylwestrze? Udała się impreza?

Zamontowanie wydłużonego korbowodu do cylindra Big Bore 77cc gdzie taki wydłużony skok nie jest wymagany, daje jakąś lepszą pracę, stabilność? Bo jeżeli weźmiemy wał z wydłużonym skokiem do cylindra gdzie to nie jest wymagane trzeba kupić podkładki pod cylinder grube.
Jeżeli ktoś wejdzie Panthelion albo ktoś inny, niech odpowie na moje powyższe pytania, dzięki!

Pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna