Dzisiaj jest 03 lut 2025, 23:08

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Pewnego dnia pięknego jechałem sobie i nagle skuter mi zgasł, i nie chciał odpalić, stoi juz kilka miesięcy, mam zamiar w tygodniu dać do mechanika ale może Wy podpowiecie mi co mogło się stać. Mój skuter to Peugeot Zenith'98 . Gdy przyjechałem z garażu pod blok zauwazyłem ze jedna rurka którą bodajze olej dochodził do gaźnika jest odczepiona od gaźnika, oczywiście odrazu ją wsadziłem i myślełem że wszystko bedzie dobrze.Pojechałem dalej, po przejechaniu ok 2km czułem wjeźdżając pod górke ze skuter traci moc, a gdy zjeźdzałem z drugiej górki nagle usłyszałem głos jakby mnie głośny ścigacz wyprzedzał tak zawyło i skuter zgasł. Może ktoś bardziej kumaty wie co mogło się stać, jedna osoba mi powiedziała ze mógł się zatrzeć... Jeszcze jeżeli to moze byc ważne to kilka dni wcześniej wykręcałem sprzęgło z zamiarem zmiany sprężyny lecz nie mogłem sprzęgła rozebrac i wsadziłem je spowrotem, nie wiem moze za słabo przykręcilem? czy to mogło miec jakies znaczenie? Jeżeli ktoś może mi pomóc niech pisze jak najszybciej na gg 5564990 , lub odpisuje w tym temacie ale jak ma gg to lepiej na gg.Pozdrawiam!

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Ex Moderator

Pojazd: Yamaha Majesty 250
Przede wszystkim odkręć głowicę i zdejmij cylinder, żeby sprawdzić czy faktycznie nie jest zatarty. Jazda bez oleju mogła spowodować zatarcie cylka.

"Poznaj swój skuter zanim ON da się poznać :twisted:" - Mycen

Mycen, pamiętam i dziękuję .

Tytuł:
R.I.P. - w naszej pamięci [*]
Awatar użytkownika

Pojazd:
mati11 pisze:
jedna rurka którą bodajze olej dochodził do gaźnika jest odczepiona od gaźnika, oczywiście odrazu ją wsadziłem i myślełem że wszystko bedzie dobrze
mati11 pisze:
czułem wjeźdżając pod górke ze skuter traci moc, a gdy zjeźdzałem z drugiej górki nagle usłyszałem głos jakby mnie głośny ścigacz wyprzedzał tak zawyło i skuter zgasł.
Zatarty :(

Poznaj swój skuter zanim ON da się poznać :twisted:

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Witam . Ja miałem tak samo , zaprowadziłem skuter do garażu i odkręciłem przekładnie a tam coo? beka wariator mi się odkręcił ;D musiałem pchać do mechanika żeby pneumatem mi dokręcił ;/ więc ze sprzęgłem może być tak samo ;)

Yamaha Aerox 97r.

Setup :

Cylinder : Boolder ( Niemiecki ) 70cc
Wał : Top Perfomance Evolution NG
Stożek Polini Air Box
Dzysza 86
Rolki Stage 6 : 6 gr
Kolektor Ssący Tec 21 mm

Tytuł:

Pojazd:
mati11 , sprawdź najpierw kompresje. Albo po prostu naciskaj na kopniaka i obserwuj czy chodzi leciutko czy ma jakieś opory to wtedy będzie wiadomo czy jest zatarty.

Tytuł:
**

Pojazd:
Majkel92 pisze:
Albo po prostu naciskaj na kopniaka i obserwuj czy chodzi leciutko czy ma jakieś opory to wtedy będzie wiadomo czy jest zatarty.

niekoniecznie , koledze pękły pierścienie i zaklinowały się pomiędzy tłokiem a gładzią cylindra , jak kopaliśmy to miał bardzo dobrą kompresje , dopiero później po zdjęciu cylka okazało się że zatarty;]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ]