Dzisiaj jest 01 sie 2025, 9:22

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
*

Pojazd: Jawa F12 LC by Vietnam
witam. jestem nowy na forum, ale mam troszke doświadczenia z jazdą na motorze. ostatnio kupiłem skuter malaguti f12 lc, które znalazłem na allegro.pl . pojechałem z kolegą (nie mam osiemnastki) a mój opiekun prawny podpisał umowe w domu. zapoznałem się ze stanem technicznym, kupiłem, wróciłem do domu. w czasie jazdy wydawało mi się, że gaźnik jest rozregulowany, więc pojechałem do kolegi wyregulować. zaczeliśmy regulację to skuter nie odpalał ale strzelał z wydechu. następnego dnia zdjęliśmy cylinder i okazało się, że jest to s6 ale 50 a na ogłoszeniu było napisane, że jest założony streetrace 70ccm. stan cylindra wraz z tłokiem oszacowaliśmy z kolegą i jego tatą na bardzo zły stan (schodki na gładzi i próg przy samej głowina na gładzi cylindra). prawdopodobnie jeszcze uszczelniacze są do wymiany i łożyska na korbowodzie. i teraz zadam pytanie. czy jest szansa, aby od sprzedawcy uzyskać pieniądze na remont? prosiłby o jak najszybsze odpowiedzi oraz podanie jakiegos argumentu prawnego opowiadającym się za lub przeciw. link na allegro od skutera: http://allegro.pl/malaguti-f12-lc-okazj ... 46449.html
a oto treść umowy (umieszczam tutaj bo nie ma możliwości dodawania załączników):
Umowa kupna-sprzedaży
pojazdu mechanicznego

Zawarta w_______________________________________________________________________________

dnia_________________________________________

pomiędzy sprzedającym:

imię nazwisko:_______________________________________________________________________

adres:__________________________________________________________________________

numer telefonu:_______________________________________________________________________

nr PESEL/NIP:______________________________________________________________________

nr i seria dowodu osobistego______________________________________________________________________

a kupującym:

imię nazwisko:_______________________________________________________________________

adres:__________________________________________________________________________

numer telefonu:_______________________________________________________________________

nr PESEL/NIP:______________________________________________________________________

nr i seria dowodu osobistego______________________________________________________________________

§ 1
Przedmiotem niniejszej umowy jest sprzedaż pojazdu:

marka___________________________________________________________________________

model___________________________________________________________________________

nr rejestracyjny___________________________________________________________________

przebieg________________________________________________________________________

rok produkcji_______________________________________________________________________

kolor___________________________________________________________________________

nr nadwozia (VIN)________________________________________________________________________

nr silnika_________________________________________________________________________

pojemność skokowa________________________________________________________________________
zwanego dalej pojazdem.

§ 2
Sprzedający oświadcza, że pojazd będący przedmiotem umowy stanowi jego wyłączną własność, jest
wolny od wad prawnych oraz praw osób trzecich. Nie toczy się żadne postępowanie, którego
przedmiotem jest ten pojazd i nie stanowi on również przedmiotu zabezpieczenia.

§ 3

Sprzedający sprzedaje, a Kupujący kupuje Pojazd za kwotę__________________________________________________________ zł
słownie zł:_____________________________________________________________________________

Sprzedający oświadcza, iż otrzymał całość zapłaty za pojazd, a Kupujący oświadcza, iż pojazd został mu
wydany.

§ 4
Wraz z Pojazdem Sprzedający wydaje* Kupującemu:
DOWOD REJESTRACYJNY POJAZDU
KARTĘ POJAZDU
1 KOMPLET/ 2 KOMPLETY ORYGINALNYCH KLUCZYKÓW
DOKUMENTY POCHODZENIA POJAZDU
KSIĄŻKĘ SERWISOWĄ
POLISA OC NR ____________________________________________________________________________
INNE ________________________________________________________________________________
*niepotrzebne skreślić

§ 5
Sprzedający oświadcza, że pojazd nie ma żadnych ukrytych wad technicznych.
Kupujący oświadcza, że:
- dokładnie zapoznał się ze stanem technicznym nabywanego pojazdu,
- nabywa pojazd w takim stanie technicznym, w jakim aktualnie się on znajduje i z tego tytułu nie będzie
zgłaszał roszczeń w stosunku do Sprzedającego.

§ 6
Wszelkie koszty związane z zawarciem niniejszej umowy, w tym koszty podatku od czynności
cywilnoprawnych, ponosi Kupujący.

§ 7
W sprawach nieuregulowanych w niniejszej umowie zastosowanie mają obowiązujące w tym zakresie
przepisy kodeksu cywilnego.

§ 8
Niniejszą umowę sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron.

________________________________________________________________________________
Sprzedający (czytelnie imię i nazwisko, data)

________________________________________________________________________________
Kupujący (czytelnie imię i nazwisko, data)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
kurupatwa pisze:
uzyskać pieniądze na remont?
kurupatwa pisze:
zapoznałem się ze stanem technicznym, kupiłem,
Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie ; )

Malina pamiętamy ! [*]
Obrazek
Trynithy pisze:
KOCHAM MASTURBACJE ALE NADSZEDŁ TEN CZAS :D

Tytuł:
*

ale sprzedawca zataił przede mną, że cylinder jest w stanie rozsypki. może coś uda mi się wykombinować. w umowie jest wyraźnie napisane że sprzedający oświadcza, że pojazd nie ma ukrytych wad, ale jest i jeszcze pod tym adnotacja działająca na moją niekorzyść w tej sytuacji. mogłem przeedytować umowe w paint'cie :P

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jeśli to jakiś dzieciak to bierzesz kilku kolegów i jedziesz do gościa , wyjaśniając mu zaistniałą sytuację .

Peugeot Vivacity Sport 70
*DR Evolution 70
*Leovince ZX*
*Hebo NG*
*Dellorto 17.5*
*Revo-S-Type*

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
kurupatwa, możesz pojechać i powiedzieć, że cylinder to nie był streetrace 70cc tylko 50cc.

Chociaż myślę, że i tak nic z tego nie będzie, bo rozbieraliście to na swoją rękę.. jakby to robił ktoś z serwisu to by poręczył, że takowy cylinder był np. założony.
Wbiłeś się w koszta, ale bez tragedii.. cyl 300-400zł jak znajdziesz dobrze, łożyska - 40zł i git :D

Była Longjia LC.. Jest Piaggio NRG

Przelotnie :D

Tytuł:
*

koleś nie taki młody, koło 20. ale wezme kumpli to może porozmawiam z nim (nie namawiajcie mnie do złego :P)

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
http://sklep.mieloch.pl/product_info.ph ... 273af6f56f

CZytajcie ostatnia linijka, 49ccm pisze dla zmyłki ,znawcy jesteście )

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Zobacz czy to na pewno 50cc :)

Obrazek

• Piaggio Sfera NSL 93`
  • Piaggio NRG Power 06`
  • Derbi GPR Racing R 08`
  • Peugeot Speedfight 2 (AC) 04`

Tytuł:
*

Karat dzięki, nie wiedziałem. Adiii a znasz takowe forum gdzie mógłbym się spytnąć co i jak?

http://forumprawne.org/
dziękuje Adiii. jednak to 70 ccm streetrace. fajnie to s6 wykombinowało :P

Ostatnio zmieniony 22 kwie 2012, 18:51 przez kurupatwa, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:

Pojazd:
§ 5
Sprzedający oświadcza, że pojazd nie ma żadnych ukrytych wad technicznych. Postrasz go policją i sądem ,a sam da kasę na nowy cylek

Tytuł:
*

przydało by się, aby dał kasę na cyla. z kumplem, podejżewamy, że miał zaje*isty tuning tylko części posprzedawał i wsadził kijowy cyl, ale podejrzewam że nie umiał jeździći i źle dotarł albo przez filtr powietrza syf wlatywał

Tytuł:
**

Pojazd:
n0ooRt pisze:
§ 5
Sprzedający oświadcza, że pojazd nie ma żadnych ukrytych wad technicznych. Postrasz go policją i sądem ,a sam da kasę na nowy cylek

Teraz to mu podpowiedziałeś.

kurupatwa pisze:
- dokładnie zapoznał się ze stanem technicznym nabywanego pojazdu,
- nabywa pojazd w takim stanie technicznym, w jakim aktualnie się on znajduje i z tego tytułu nie będzie
zgłaszał roszczeń w stosunku do Sprzedającego.

Wyraźnie jest napisane i moim zdaniem nic nie zrobisz jak już podpisałeś umowę.

http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=70326 NRG :D

Tytuł:
*

napisałem na forum prawnym, może tam coś mi pomogą dokładnie

Tytuł:

Pojazd:
Rozyk pisze:
Wyraźnie jest napisane i moim zdaniem nic nie zrobisz jak już podpisałeś umowę.
Sprzedawca zataił przed kupującym stan cylka i to jest wystarczający argument aby pokrył koszty remontu

Tytuł:
*

Pojazd:
ale w umowie tez napisane jest ze kupujacy jest zapoznany ze stanem pojazdu

http://prizers.pl/?ref=1755

Tytuł:

Pojazd: Coś co ma 4 kółka..
No, ale w cylindrze nikt nie siedzi, gość o tym nie musiał wiedzieć, że cylek na wykończeniu.. Wg mnie sprawa jest klarowna i na miejscu sprzedającego bym nic nie oddawał ani nie pokrywał żadnych kosztów napraw.

Tytuł:
**

Pojazd:
n0ooRt pisze:
Sprzedawca zataił przed kupującym stan cylka i to jest wystarczający argument aby pokrył koszty remontu

Wyjechał z podwórka od sprzedającego na kołach. Skąd sprzedający może wiedzieć, że on sam czegoś nie rozwalił po dojeździe do domu, późniejszym rozbieraniu?

http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=70326 NRG :D

Tytuł:
*

Pojazd:
Podpisałeś umowę, więc teraz jego to wali czy cylinder był rozwalony. Tak jak kolega wyżej pisał, że sam mogłeś rozwalić ten cylinder jak wracałeś do domu.

Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
kurupatwa pisze:
zdjęliśmy cylinder i okazało się, że jest to s6 ale 50 a na ogłoszeniu było napisane, że jest założony streetrace 70ccm. stan cylindra wraz z tłokiem

tam wyraźnie pisze że streetraca miał założonego a teraz s6

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: Suzuki Bandit 600
kurupatwa pisze:
Jeśli to jakiś dzieciak to bierzesz kilku kolegów i jedziesz do gościa , wyjaśniając mu zaistniałą sytuację .

A on dzwoni na policję i masz na karku kryminał... Na prawdę mądre...

Cylinder to część eksploatacyjna. Na to nie ma gwarancji, jak i nie zaliczane jest do wad ukrytych. Równie dobrze właściciel mógł nie znać jego stanu... Trzeba było przed kupnem kompresje pomierzyć...
To samo tyczy się łożysk, klocków hamulcowych, płynów, żarówek, sprzęgła, rolek, paska itd...

Zapraszam na mój MotoBlog!
JUST RIDE
Romet
Custom-Klik
Witamina
Witamina B6

Nex pisze:
Michaś, nie każdy na forum operuje magią, zwłaszcza tajemniczym zaklęciem "Tatodaaaaaaaajpiniędze"

Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez Marcin194, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna