Dzisiaj jest 23 lis 2024, 2:14

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Chciałem przestawić wam mój skuterek jakim jest Romet 747 2t z 2010 roku. Już po roku jazdy na nim zacząłem kombinować i wymieniać części, początkowo małe zmiany, aż w końcu w sierpniu 2011 - przebudowałem cały silnik. Remont trwał od około 20 sierpnia do dziś tj 14 stycznia 2012(nie pracowałem co dzień po 10 godzin, jestem uczniem i nie mam tyle czasu na tz "moje hobby"). Dokonywałem ostatnich poprawek. Wszystkie części nowe jeśli nie pochodzą ze sklepów to pochodzą od ludzi u których tylko one przeleżały na półkach i nie widziały ani kropli smaru, dzięki temu udało mi się zaoszczędzić około 1000 zł.
Pudełka:
Obrazek
Nie posiadam pudełka od:
-gaźnika arreche 19
-iskrownika i magneta
-fajki i świecy ngk
-silikonu na wysoką temperaturę
Jeśli jakiegoś pudełka brakuje a jest to w setupie to znaczy że gdzieś zgubiłem pudełko, albo leży na strychu

Setup:
- wydech polini super race
- polini 70 sport
- Wariator stage6 sport pro, rolki 5g, przeciwtalerz Stage6 CNC drive face
- wał top evolution ng, łożyska koyo c4 teflon,(polerka skrzyni korbowej)
- iskrownik, magneto od roxa
- sprzęgło seria, sprężynki hebo niebieskie, sprężyna centralna stage6 czarna(medium)
- gaźnik arreche 19, dysza niby 90 (ale podobno rozwiercona na 103), stożek revo s-type, ssanie auto uniwersalne.
- przełożenia długie
- świeca ngk (przerwa 0,6[jak dobrze pamiętam]), fajka ngk,

W panach:
Sprzęgło stage6, pasek wzmacniany(będzie w marcu)
Poprawa optyki

Koniec nareszcie poskładane wszystko do kupy. Jedyny problem to to że wydech trochę odstaje ze względu na ręczne wykonanie mocowania.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Od góry widać jak odstaje wydech, będę starał się to poprawić ale to raczej nie będzie mi przeszkadzało :
Obrazek

Od tyłu:
Obrazek

Flansza tworzy z uchem kąt ostry 24 stopnie.(średnica tulejki około 27mm, średnica gniazda w wydechu to około 28mm. Występuje luz max 1mm. Ale uszczelnia się na spawach. Gdy zatkam wylot tłumika on gaśnie.)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mocowanie wydechu do karterów to czysta improwizacja(płaskownik do górnego otworu a śruba do dolnego. Mocowanie przy tłumiku na gumowych podkładkach żeby mógł pracować. Całość dość stabilna):
Obrazek

Tu była Flansza prototypowa zrobiona w kształcie Litery T (tulejka tworzyła kąt prosty z uchem)
Obrazek

Wydech za wysoko :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=03XX4GQA5eA

gg: 11602414

Ostatnio zmieniony 25 mar 2012, 17:02 przez pysk, łącznie zmieniany 2 razy

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
No Romet fajny podoba mi się to co z nim zrobiłeś (z mechaniki). A z optyki co robisz??

Obrazek
xxminekxx pisze:
ja mialem glebe na kolo przy 40,dupa rozj£%@na w trzy dupy

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Zobaczymy jaki będzie fundusz, jeśli będzie więcej kasy kupie owiewki od np roxa. A jeśli będzie mniej kasy to wykonam nadkole żeby zdjąć ten chlapacz. Stan lakieru jest bardzo dobry. Zero zadrapań wynikających z wywrotek czy z obtarć. Jedynie co trzeba zrobić to umyć go porządnie, wywoskować i wypolerować.

Prosiłbym kogoś o ocenienie mocowania, ewentualnie o jakiś pomysł na inne mocowanie wydechu do karterów

Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, 23:12 przez pysk, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*

Pojazd:
Oo wreszcieś pokazał bliźniaka mojego rometa ;). Coraz więcej ludu przerabia konkretnie 747 2t i to cieszy. Nowy set też widzę zawitał u ciebie, czekam na filmik z jazdy.

Flanszowane mocowania wydechów to najmądrzejsze patenty, dodatkowo warto zrobić uchwyty na sprężynki na kolanko i dwie dziurki w w żebrach cylindra po dwóch stronach wydechu. Potem jakieś twarde sprężyny zachaczyć i powinno dobrze dociskać wydech.

Wbij też do tematu o moim romecie ;)

http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.p ... sc&start=0
Simson S80

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Romet to bardzo dobry skuter ani razu mnie nie zawiódł. Wszystko ładnie, śmiem twierdzić precyzyjnie wykonane. Jedynie musiałem wzmacniać ramę i mostek. Wydech jest ciut nieszczelny na flanszy bo luz wynosi niecałe 1mm i flansza wchodzi bez oporu do gniazda w wydechu. Ale myślę że rozszerzalność cieplna zrobi swoje :) Ewentualnie pobawię się i wezmę takim specyfikiem do uszczelniania wydechów samochodowych

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ]