Dzisiaj jest 14 lis 2024, 21:49

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
*

Pojazd: aerox
Witam kupiłem za grosze aeroxa z 2006 roku. Skuter sprowadziłem z holandi pojeździłem 5 min i postanowiłem odrazu cały rozebrać i przygotować pod siebie. Skuter totalny szrot wszystkie plastiki połamane , rama cała zardzewiała. Skuter mam od 4 dni i już wiele się dzieje a więc tak

A więc tak jest to mój drugi aerox 1 miałem w wieku 17 lat czyli 4 lata temu i go sprzedałem.
http://www.bikepics.com/members/jarzur/05aerox/ Również sprowadzony z holandi tyle że była to totalna igła wszystko odpicowane tysiące dodatków porostu coś pięknego.

Od tamtego skutera minęło już hmm z 4 lata od tego czasu miałem już 4 samochodu ogólnie wyrosłem ze skuterów...Lecz w te wakacje coś we mnie się obudziło POSTANOWIŁEM ZNOWU MIEĆ AEROXA (kur... jak ja je kocham :D ) Nie wiedząc jaki powód sobie znaleść do kupna (tłumaczenie samego siebie aaaa mam auto aa po co mi to aa lepiej do auta włożyć..) pojawiła się myśl KUPIE SZROT I SOBIE ZROBIĘ :D

Silnik rozebrany ( wymiana wszystkich łożysk szlif nowy tłok ) kartery oddaje do malowania proszkowego kolor (czarny albo biały). Chciałem zrobić polerkę pokrywy lewej i prawej ale chyba sobie odpuszczę i pomaluje pod kolor silnika proszkiem.

Silnik

Silnik rozebrany ( wymiana wszystkich łożysk szlif nowy tłok ) kartery oddaje do malowania proszkowego kolor (czarny albo biały). Chciałem zrobić polerkę pokrywy lewej i prawej ale chyba sobie odpuszczę i pomaluje pod kolor silnika proszkiem.

Sreetrace 70 tutaj będzie ?
gaźnik 12mm..., tutaj będzie ?
wał chyba orignalny nie jestem w stanie tego stwierdzić,
wydech yasuni r cały zardzewiały będe polerował ile sił w rękach :D
wariator malosi multivar
sprzęgło chyba orginalne 0 okładzin do wymiany czerwona sprężynka i tutaj też ? :D
nowy pasek :D Dayco przynajmnie to :D

Plastiki i rama

Plastiki wszystkie już polutowane w tym tygodniu będę starał się pomalować (czarny mat bądź połysk zewnątrz środek biały,)
Rama rozebrana do 0 w tym tygodniu usuwanie wszystkich ognisk rdzy i malowanie chciałem jechać do gołego ale stwierdziłem ze to bez sensu skoro i tak jej nie widać więc tam gdzie trzeba szlifowanie i malowanie "hameraidem" na rdze.
Koła tutaj się zastanawiam: czy malować proszkiem czy polerować (czarna buda polerka kół oraz wydechu może być ciekawie)

Dodam tutaj że mam już swoje lata nie kręcą mnie zbędne dodatki typu chrom gażdżety typu kopka za 200 klamka za 400 nakrętka chrom itp itd :D Skuter ma wyglądać estetycznie i jeździć a nie świecić się jak choinka w Boże narodzenie. :D

A TERAZ DRODZY FORUMOWICZE BŁAGAM WAS O POMOC :) Z tematu skuterów wypadałem na parę lat więc liczę na was ,wasze doświadczenie wiedzę :)

PYTANIA
1.Cylinder jest przytarty tłok orginalny stage6 46.95 więc trzeba to naprawić i teraz tak Czy posiada ktoś w tym cylindrze tłok meteor na 1 szlif, może mi powiedzieć jaki ma przebieg czy warto zainwestować w vertexa czy meteor w zupełności wystarczy. Jak z temperaturami na tym cylindrze, co powiecie na temat PUCHNĄCYCH TŁOKÓW.

2.Gaźnik wiadomo ta 12 to syf. Chce kupić większy czy 17.5 wystarczy oczywiście w grę wchodzi tylko dellorto. Jaki macie setup u siebie: Dysza iglica ORAZ NAPISZCIE O SPALANIU. Czy warto inwestować w 19 czy 17.5 w zupełności wystarczy (względy ekonomiczne ale również CHŁODZENIE SILNIKA)

3.Sprzęgło chce kupić orginalne czy jest różnica wielka w tuningowym ? Jaki macie setup u siebie w sensie sprężynek, sprężyny głównej dociskowej.

4.Uszczelki warto inwestować w orginalne stage 6 ? A może zwykłe wystraczą, składać na sylikonie czy nie warto ?

5.Wariator multivar malosi z kwadratowymi rolkami :D Jakie rolki możecie doradzić do tego wario i setupu.

6.Do malowania proszkowego muszę rozebrać przekładnie (temp. pieca) Czeka mnie tam coś ciężkiego ? Ile kosztują nowe łożyska lub podajcie rozmiar jakie tam są.

7.WAŁ czy seryjny wystarczy ? Nie ma żadnego luzu na korbie góra dół. Jakie kupić łożyska z luzem c3 czy c4 teflon metal ?

TERAZ CO JA MOGĘ WAM ZAOFEROWAĆ ZA POMOC ? ZDJĘCIA KAŻDEJ CZYNNOŚCI KTÓRA BĘDE WYKONYWAŁ , CIEKAWY TEMAT , FOTORELACJE DLA KOLEJNYCH DOMOWYCH MECHANIKÓW :)

Jutro postaram sie dodać lepsze zdjęcia bardziej szczegółowe wału wariatora itp :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Moja wizja skutera:
[img]http://www.scootermoped.net/wp-content/uploads/best-yamaha-aerox-white.jpg
[/img]
Obrazek
Obrazek

Ostatnio zmieniony 14 paź 2013, 1:43 przez jarzur, łącznie zmieniany 1 raz

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Pojazd: Simson s51 i Yamaha Rex
ciekawie się zapowiada, za ile żeś go wychaczył ?

Zapraszam --------> baotian-by-stunter-t375756.html

NOWY W GARAŻU peugeot-vivacity-by-stunter-t393689.html

*

200 euro + hinol gratis :) juz sprzedany za 400 zl

Awatar użytkownika

Pojazd: Simpli / Rs50
jarzur, ladnie roxa zjadlo :P

Zipp Simpli LC & Longja Custom SR :D Garage By Wojtek369
KLIK : http://forum.mieloch.pl/post2383958.html#p2383958

Pojazd: E46/ Vega swap Piaggio 125
Nie no nie ma co ukrywać ale roboty trochę przed Tobą jest. Okazja dobra bo kosztował Cb w takim razie 400zł a to bardzo dobra cena. Będę do Ciebie zaglądał :D

Zapraszam do obejrzenia mojego swapu, kiedyś siedział chiński 4t,następnie minarelli horizontal a teraz piaggio 125cc

post2459516.html#p2459516

maciej3290 pisze:
Prawda taka ,że doniczka była pełna i do baku się spuścił i mu dysze zalepiło

Pojazd:
fajny projekt się szykuje :D

Awatar użytkownika

Pojazd:
bd sledzil

Madzia f12 By ~Green

Awatar użytkownika

Pojazd: Saab 9-3 Aero 2004 2,0T 210hp
Czekamy na jakies postepy rób go a będzie miodzio :D

Saab 9-3 Aero 2,0T 210hp

*

Jest up :) Żeby nie było że nic się nie dzieje a więc tak
Kupiłem gaźnik dellorto 17.5 phva niestety bez ssania z mojego gąźnika nie pasuje musze kupić adapter
[*]Zrobiłem szlif cylindra i kupiłem tłok vertexa 47.80
[*]Kupiłem wszystkie łożyska (przekładnia, koło tył koło przód , mocowania silnika wału koyo c3 [*]dlaczego c3 ponieważ nie zamierzam nic więcej tunigować luz c4 to 20 000 obrotów ten chodzi gdzies na 12 000 wieć mógł sie nie kasować )
[*]Wszystkie plastiki już wyszlifowane i w podkładzie malowanie będzie polini we wtorek KAŻDY BYŁ DO KLEJENIA !!
[*]Silnik lagi felgi malowane proszkowo czarny mat nie mogłem patrzeć na ich stan
[*]Poskładałem lagi nowe uszczelniacze i olej
[*]Rama wyszlifowana wymalowana hameraidem stal młotkowa całkiem dobry efekt

Jutro zamówie uszczelki do streetrace , musze kupić uszczelki przekładni bo stara mi sie rozleciała,adapter ssania do phva, 2 nowe opony , ŁOŻYSKO IGIEŁKOWE ALE JAKIE !! ?

Kupiłem w holandi pompe hamulca tył, czasze przód (stara nie do poklejenia) , pokrywe przekładni z kopką i półksieżycem stara była spawana sprzęgło orginał jak nowe + sprężyna czarna malossi , czerowona i żółte małe Wszystko za 30 euro.

Jakie zamówić rolki teraz są jakies 3.80 g jakie polecacie do c16 i multivara
Jaką dysze do gaźnika aktualnie mam 110 i 76 myślę ze 90 będzie ok
Jakie łożysko korbowodu, zastanawiam się nad zmiana wału na jakiś sportowy tylko że używkę
Wydech czyściłem 2 dni niestety efekt marny najprawdopodobniej kupie bandaż czarny i owine calutki od kolanka ąż po tą końcówke na górze

POTRZEBUJE RURKĘ TĄ CO MOCUJE SILNIK Z RAMA BO ZA BRADZO WYSZLIFOWAŁEM I JEST DO KOSZA :( Oraz przeciwtalerz + dzwon orginalny.
Jutro wrzucę bardziej szczegółowe zdjęcia

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

**

Pojazd: f12 Madzia <3
Ciekawie się zaczyna :D. będę śledził :). nie chcesz sprzedać tej starej czaszy?

Obrazek

ZAJRZYJ DO MOJEJ MADZI <3.
malaguti-f12-lc-t340297.html

*

Moge sprzedać za jakieś 20 zł tyle że tam brakuje kawałka na dole (ten szpic co jest przy lampie)

Awatar użytkownika

Pojazd: Yaroxx <3
Kolejna Roxana :ups: powodzenia w planach ,zapraszam do mojego YArka

Napisz komentarz ,ja ci też dam ^ ^

http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=347095

**

Pojazd: AeRoX
Widać ze szykuje sie piekny rox :)

*
Awatar użytkownika

Pojazd: Gilera GSM
Noo troche pracy przed tobą będę śledził powodzenia ; )

Zapraszam do Gilerki ;)

http://forum.mieloch.pl/gilera-gsm-2004-t360283.html

-nowe zdjęcia i up'y ; )

**
Awatar użytkownika

Pojazd: Yamaha YZF R125
Jezus maria taka rojda mam nadzieje ze zrobisz go na igle

Obrazek

*

Pojazd: Yamaha Rex / Barton 4T
ładnie bede zaglądał :D

Zapraszam do lajkowania :D https://www.facebook.com/pages/Yamaha-R ... 125?ref=hl

*

Witam zamówiłem na tablicy używany wał i chciałem zapytać czy podejdzie do mojego setupu
Streetrace multivar i łożysko mhr 10x14x13
http://tablica.pl/oferta/wal-polini-rac ... 3joiD.html

Umówiłem się z gościem na otworzenie paczki przy listonoszu więc mam możliwość sprawdzenia
proszę o rady jak sprawdzić wał na miejscu czy wszystko ok

Awatar użytkownika

Pojazd: Honda Civic EJ9
Cytuj:
W zestawie z wałem Polini Racing HPC znajdziesz łożysko korbowodu Polini Evolution o wymiarach 10x14x13

Tak będzie pasować :) Bo łożysko MHR jest takie samo jak w zestawie nowego wału od Mielocha.

Zrób coś porządnego z tego Aeroxa bo to ruina! :shock: Ruda Grażyna go ładnie wsysała D:
:wink: Będę spoglądał co jakiś czas tutaj i ciekaw jestem co dalej wymodzisz.

Yamaha Aerox
http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.p ... 06&start=0

Piaggio Zip [SPRZEDANE]
viewtopic.php?t=206386

*
Awatar użytkownika

Pojazd: Yamaha Aerox
ładnie idziesz widze, ile kosztowalo pomalowanie karterow na taki zajefajny kolor :D?

*

Pomalowanie kosztowało mnie 2 x 0.5 Bolsa lakiernikom u kolegi w pracy niestety zaoszczedzilem na piaskowaniu i sa miejsca na które nie mogę patrzeć :(

-- 29 paź 2013, 15:49 --

To było ruina ;) już jest jak nowy :) Czy wał Polini racing to dobry wał ? i jak go sprawdzić żebym potem nie żałował Cena 200 zł to dobra cena jak za taki wał ?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna