Dzisiaj jest 12 mar 2025, 15:17

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
siema, mam problem. Dałem cylek do szlifu, wszystko ładnie poskładane, przejechane 450km i mam zamiar zrobić te 50 i w niedzielę sprawdzić kompresję. Z tego co czasem daje mu przedmuch wydaje mi się, że nie ma wielkiej zmiany w osiągach (65 leci licznikowe tyle co leciał)

chciałbym wiedzieć o ile za duża przerwa między tłokiem a głowicą może wpłynąć na kompresję, a co za tym idzie vmax? jaka wg was powinna być dopuszczalna wartość?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Awatar użytkownika

Pojazd:
runnerLB pisze:
chciałbym wiedzieć o ile za duża przerwa między tłokiem a głowicą może wpłynąć na kompresję, a co za tym idzie vmax? jaka wg was powinna być dopuszczalna wartość?

bardzo ja małem 1,5mm zamiast 0,8mm i kompresje miał 8 zamiast 11 o mocy nie wspominam bo było 70 malossi a moc miał seryjnej 50tki...
zanim doszedłem o co chodzi z tydzień mi zajęło zanim zmierzyłem sqelesh (odległość denka tłoka od głowicy) okazało się że wał jest 0,5mm za krótki musiałem planować głowice po tym zabiegu kompresja 11 bar i prawidłowa odległość 0,95mm z zapasem zostawiłem

Airsal t6 Racing,TECNIGAS RS II,Rms racing pro ,Dellorto 17,5,wał rms racing HPC
,malossi multivar, TOP racing 22%,gas-box...

https://www.kurjerzy.pl/pp/gbbdb12

Ostatnio zmieniony 10 wrz 2010, 16:01 przez raper, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*

Pojazd:
czaje.. a jak można sprawdzić, a potem zmienić tą odległość? Nie kminie trochę, bo pierwszy raz ruszam cylek w tym skuterze.

Ok, a na czym polega dokładnie planowanie głowicy? Ile to kosztuje? Np. jeśli dostałem nieoryginalne uszczelki do cylka to planując głowicę uszczelka dodatkowo mi to dystansuje, prawda?

Ostatnio zmieniony 10 wrz 2010, 16:03 przez runnerLB, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
runnerLB pisze:
czaje.. a jak można sprawdzić, a potem zmienić tą odległość? Nie kminie trochę, bo pierwszy raz ruszam cylek w tym skuterze.

Ok, a na czym polega dokładnie planowanie głowicy? Ile to kosztuje? Np. jeśli dostałem nieoryginalne uszczelki do cylka to planując głowicę uszczelka dodatkowo mi to dystansuje, prawda?

w celu sprawdzenia bierze się cynowy drut około 1,2-2mm srednicy taki do lutowania i przykleja taśmą na denko tłoka trzeba wcześniej zdjąć głowice potem zkłada sie spowrotem głowice i wykonuje kilka obrotów wałem następnie zdejmujemy głowice i odklejamy drut mierzymy do jakiego rozmiaru został spłaszczony np.z 2mm do 1mm i wiemy już jaka jest odległość.
planowanie głowicy polega na zeszlifowaniu pewnej ilośći materiału jeśli masz odległość 1,2 to mozesz albo dać bez uszczelki pod cylindrem np na silikon i bedziesz miał 0,9 bo uszczelka ma około 0,3mm obedzie sie bez planowania u mnie było aż o 0,6mm za dużo więc planowałem o 0,6mm

Airsal t6 Racing,TECNIGAS RS II,Rms racing pro ,Dellorto 17,5,wał rms racing HPC

Ostatnio zmieniony 10 wrz 2010, 16:19 przez raper, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*

Pojazd:
a ile może kosztować planowanie? dużo jest z tym roboty u szlifierza? o ile zmniejszy się kompresja jeśli zamiast 0.8 będę miał 0.9 albo 1mm?

dzięki raper za odpowiedzi;)

Tytuł:
*

Pojazd:
Pomoże ktoś?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
runnerLB pisze:
Pomoże ktoś?

palnowanie około 10-20zł jeśli o 0,3 zmniejszysz to ci wzrośnie o około 1,5 bar

Tytuł:
*

Pojazd:
Dobra, dzięki wielkie raper!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ]