Dzisiaj jest 30 lip 2025, 0:37

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam.
Mam problem z regulacją gażnika po zamontowaniu wydechu (Leo ZX). Gażnik wyczysczony itp, regulowany na wiele sposobów, lecz ciągle skuter gdy ma odpowiednie obroty to poprostu gasnie ;/ Czy może to być spowodowane tym, ze linka gaza ta, ktora idzie do gaznika ma urwany kawałek pancerza, tam co sie reguluje tą linke (pewnie wiecie o co chodzi). Podczas jazdy gdy puszcze gaz to czasami przygasa i gaśnie, na wolnych obrotach tez pochodzi troche i zaraz przygasa i gaśnie ;/ Czy dysze glowna tez trzeba wymienic przy zmianie wydechu?

2 problem z przegrzewajacym sie układem chlodzenia. Po przejechaniu około 3 km dziś, wszystko parowało (płyn w chłodnicy jest, odpowiednia ilosc), bardzo gorące były węże, chlodnica rowniez dosc goraca, ze parzyła, ale najbardziej przegrzana była obudowa pompki wody, parzyło dosc bardzo ....;/
Próbowałem odpowietrzyć układ, otwarłem korek zbiorniczka na 2 minuty, i aerox był wlaczony wtedy, ale po zakreceniu i przejechaniu sie nadal sie grzał rox.

Proszę o pomoc. pozdrawiam

KKS Lech Poznan!

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Witam, przepraszam ale troszkę trudno Cię zrozumieć.
1. Jeśli chodzi Ci po prostu o linkę od gazu - ta która idzie od manetki do gazika - to nie ma to znaczenia. Ale jeśli chodzi o linkę od podciśnienia i jest ona przetarta to ma to jak najbardziej znaczenie . Sprawdź króciec ssący, może łapie jakieś lewe powietrze i nie trzyma obrotów. Mam pytanie, czy Twój skuter poza tym, że gaśnie na wolnych obrotach to po dodaniu gazu wchodzi normalnie na obroty ? Powiedz coś więcej i wtedy będziemy myśleć .
2. Jeśli chodzi o chłodnice to sprawdź czy nie jest ona przytkana, np. jakaś mucha lub coś innego. Przeczyść ja dokładnie myjka pod ciśnieniem. Czy masz zalany odpowiedni płyn do chłodnicy na wysoką temp. ? czy płyn typu "borygo" (który stosuje się do tirów ), lub wodę ?
Pamiętaj o tym, że gdy jedziesz wolno to jest słaby przepływ powietrza przez chłodnicę - co za tym idzie słabe chłodzenie, jeśli jeździsz po mieście, więcej stoisz niż jeździsz to jest to normalna sprawa, że Ci się grzeje
Proponuje założyć Ci pompę wody o większej wydajności (+40%) wtedy powinien problem zniknąć.
Pozdrawiam Łukasz

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Nie udzielam porad przed GG !!
Masz problem ? Pisz na forum !!

Tytuł:
*

Pojazd:
najlepiej odpowietrzać tak nalej płynu na max odczekaj aż bulbonki wyjdą odczekaj chwilę dolej znowu płynu i wtedy ściągnij jeden przewód później drugi od pompy wody jak poleci płyn to na 100% nie jest zapowietrzony. Na koniec jeszcze dolej płynu (jeśli wogle trzeba) zakręć korek i the end

Tytuł:
*

Pojazd:
LukaszYFZ pisze:
Witam, przepraszam ale troszkę trudno Cię zrozumieć.
1. Jeśli chodzi Ci po prostu o linkę od gazu - ta która idzie od manetki do gazika - to nie ma to znaczenia. Ale jeśli chodzi o linkę od podciśnienia i jest ona przetarta to ma to jak najbardziej znaczenie . Sprawdź króciec ssący, może łapie jakieś lewe powietrze i nie trzyma obrotów. Mam pytanie, czy Twój skuter poza tym, że gaśnie na wolnych obrotach to po dodaniu gazu wchodzi normalnie na obroty ? Powiedz coś więcej i wtedy będziemy myśleć .

Pozdrawiam Łukasz

Ja mówie o tej lince gazu, która dochodzi do gażnika, nią sie też tam ponoć coś troszke reguluje tak? I wlasnie przez to ze mam ja urwana, ponoc nie da sie wyregulować tego;/

Króciec ssacy na bank ok, bo sprawdzalem tydzien temu zkolegą. Jesli sie doda gazu to wchodzi na odpowiednie obroty z małym opozneiniem, po 2lub 3 sekundach. Niema tego zrywu od razu.

KKS Lech Poznan!

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Może wymień linkę ? Koszt w serwisie ok 100 zł
Pozdrawiam Łukasz

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Nie udzielam porad przed GG !!
Masz problem ? Pisz na forum !!

Tytuł:
**

Pojazd:
LukaszYFZ pisze:

Nie lepiej samemu wymienić ? kupić linkę z pancerzem za 25 zł , 15 min i wymienione ...

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Co do chłodzenia to sprawdź w jakim stanie jest głowica i te łozyska od pompy wody, moze sie "wytarły".

Obrazek
Niedługo powrót...
Mój Aerox
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=17277

Tytuł:
*

Pojazd:
karpik pisze:
LukaszYFZ pisze:

Nie lepiej samemu wymienić ? kupić linkę z pancerzem za 25 zł , 15 min i wymienione ...

http://allegro.pl/item661591886_linka_g ... rally.html

Moze byc ta linka?

Co do pompy wody, to jesli dam rade to dzis sprawdze :)

p.s po wymianie wydechu zmienia sie tez dysze?

KKS Lech Poznan!

Ostatnio zmieniony 17 cze 2009, 11:35 przez nitka, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**

Pojazd:
może być ta linka ;] Dysze przydało by się wymienić o 5 jednostek większą;]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ]