Dzisiaj jest 06 sie 2025, 15:46

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Siema. Już od kilku dni(po wymianie reperaturki) moja aprilia grzeje się. Niby wszystkie węże są gorące(najbardziej wchodzący do głowicy), chłodnica ciepła, reperaturka wymieniona 4 dni temu, dziś rano jeszcze przeczyściłem układ specialnym środkiem, a aprilia i tak się grzeje. Zastanawia mnie tylko to ze woda w zbiorniczku jest zimna aż do momentu pokazania przez wskaźnik ok 3/4 skali. Gdy już jest 3/4 skali to do zbiorniczka wlewa się bardzo gorąca woda i dalej się grzeje. Co to może byc? Obstawiam termostat, ale narazie tego nie moge sprawdzic bo nie mam uszczelek. Co o tym myślicie?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*

Pojazd:
termostat wymien.

Tytuł:
Sprawdziłbym, czy dobrze założyłeś tą reperaturke i czy nic nie wyleciało, np. jakieś zabezpieczenie, oring... Pompa może się nie kręcić.

Skoro wszystko wyczyszczone masz to w ostateczności sprawdziłbym ten termostat już. W Rzeszowie uszczelki w motorlandzie albo w ag mot dostaniesz.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Właśnie sciągnąłem termostat, no i niby działa tzn po wrzuceniu go do wrzącej wody otworzył się. Od jakiej temperatury termostat powinien się otwierac? Czyli co teraz radzicie zrobic, bo już sam nie wiem.

arek95, Pompa jest dobrze złożona, bo sprawdzałem i się kręci.

arek95 pisze:
W Rzeszowie uszczelki w motorlandzie albo w ag mot dostaniesz.

W AG mot nie było, a w motorlandzie kosztują tyle że w necie wyjdzie mi taniej z przesyłką niż tam.

Ostatnio zmieniony 05 lip 2012, 20:03 przez sebek_97, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Honda NSR 125
sebek_97, do wrzątku termostatu się nie wrzuca.. bo szlak trafi :roll:

Pompa chodzi jeśli przepompowuje do zbiorniczka, pracą steruje termostat bo jeśli się nie otworzy chłodnica będzie letnia jak silnik osiągnie optymalną temperaturę to wtedy się otwiera i daje obieg. 3/4 taka temperatura musi być 80-90*C więc nie ma co panikować.

Obrazek

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Yakuza, Tylko że w zimniejszej wodzie termostat ani drgną, więc zalałem go wrzątkiem.

Wymyśliłem że ten termostat się za późno chyba otwiera, bo chłodnica już jest taka że można się poparzyc, a płyn w zbiorniku zimny. A gdy już będzie to 3/4 skali to woda w zbiorniku jest odrazu bardzo gorąca. I dodam że to 3/4 skali, nie pokazywało się nawet po jeździe 100km bez przerw, a teraz jest po kilkuset metrach, więc chyba nie panikuje nie słusznie :roll:

Tytuł:
Awatar użytkownika

sebek_97, chłopie upały są i dlatego łapie szybko temperaturę tak trudno to zrozumieć co ty masz 1 z fizyki :roll: Do wrzątki się nie wrzuca tylko podgrzewa się do 90*C i obserwuję się czy się otwiera. Termostat działa na zasadzie że jak silnik nie osiągnie temperatury 80-90*C to się wcześniej nie otworzy. Połowa forum panikuje bo ma 3/4 skali na wskaźniku :lol:

Obrazek

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Yakuza, Aha, ok czyli według ciebie to norma, że po kilkuset metrach jest 3/4 skali i płyn jest tak gorący że nieda się włożyc palca do zbiorniczka, a po następnych kilkudziesięciu metrach płyn już mocno paruje i to przez to ze temperatura powietrza to około 30*C? Ok, gratuluje :<

Wyciągnąłem termostat i po pierwszych jazdach wygląda że jest ok. Najprawdopodobniej termostat się zacinał albo otwierał za późno.

Ostatnio zmieniony 06 lip 2012, 11:18 przez sebek_97, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Sory za ppp, ale nawet bez termostatu dalej się grzeje :angry:
Dziś przejechałem około 2km i zapienił mi się płyn. Jak odkręciłem korek to płyn wyleciał niczym woda gazowana. Później wlałem nowy płyn i wciągnęło troche płynu więc myślałem że jest odpoietrzone, ale później zobaczyłem że jak gasze to wciąga płyn a jak odpalam to znowu ten płyn wraca do zbiorniczka :/ Co to moze byc, macie jeszcze jakieś pomysły?

Tytuł:
*

Pojazd:
sebek_97 mialem podobny problem kiedy mi uszczelka poszla pod glowica ;) zobacz na odpalonym silniku czy powietrze nie dmucha Ci przez zbiorniczek do wlewu jezeli tak to masz przyczyne ;)

Tytuł:
*

Pojazd:
Miałem podobną problem ... po przejechaniu około kilometra ze zbiorniczka dobiegało mocne syczenie i wywalało mi płyn z chłodnicy . Przyczyną była uszczelka pod głowicą ;) sprawdź to ;)

Je*bać roxy i runnerki najpiękniejsze są Sr-ki <3

Tytuł:
*

Pojazd:
jakby uszczelka poszła to by ciekło chyba co nie ? mam ten sam problem co kolega a uszczelka nowo załozono

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
.Dont[!], Koledzy wyżej mogą miec rację, bo pod głowicą są 2 uszczelki. I ciekłoby gdyby przepuszczała to większa, zewnętrzna. A jeśli będzie przepuszczała ta wewnętrzna która uszczelnia cylinder od cieczy to kompresja może wchodzic w obieg cieczy i stąd ten problem. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale tak mi się wydają. W sumie w moim przypadku jest to dośc możliwe bo gdy sciągałem termostat zkładałem na tych samych uszczelkach.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
sebek_97, dobrze zrozumiałeś, nie powinno się zakładać 2 raz tej samej uszczelki. Proponuję wymienić uszczelki na nowe, powinno pomóc.

Tytuł:
*

Pojazd:
.Dont[!] jednak nie ;) plyn uciekac nie bedzie tylko pod wplywem pchania tloka wracac do zbiorniczka ;)

Tytuł:
*

Pojazd:
jakby poszła uszczelka i ciekło do komory spalania to skuter nie dymyłił by na biało ?

Tytuł:
*

Pojazd:
bez jakis klotni ;) wyjmij swiece i zobacz czy nie ma na niej wody z paliwem ;) ja mialem taki problem i juz nie ma wymienilem uszczelke + silicon wysokotemperaturowy i jest dobrze :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Przecież jak są oringi to po cholerę kupować nowe? :roll:

sebek_97, ty masz naprawdę z fizyki banie.. 30*C to normalka że temperaturę szybko złapię, ***** przecież jak odpalisz skuter to chyba normalne że pompa tłoczy płyn i przelewa się w zbiorniczku a jak zgasisz silnik to wszystko ustanie. To że paruję to ***** każdy jeden debil wie. A tego palca to sobie do d*** wsadź.

Jak by Ci się przegrzewał to silnik by ptak strzelił i gasłby itd. Gdyby była uszczelka pod głowicą to płyn by Ci ubywał. :roll:

Na tym forum powinno być jakieś ograniczenie wiekowe bo co jeden to lepsze tematy zakłada.

Nie przeklinaj !

/Mate57

Ostatnio zmieniony 29 lip 2012, 19:14 przez Yakuza, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*

Pojazd:
Yakuza bez nerwów :D nie kazdy ma taki sam problem.. ja mialem taki, plyn mi sie potrafil gotowac a co sie wiazalo z tym to to ze mialem uszczelke pod glowica i sie tak dzialo.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Audi A3 1.8T
Tyle ze u mnie jest inaczej.

Apke mam bez termostatu i wszystko równomiernie sie nagrzewa, czy zbiorniczek czy weze od chlodnicy i chlodzenie jest ok, dochodzi max do połowy.

moze masz chlodnice gdzies przypchaną i pod wyplywem cisnienia juz jakos do zborniczka ci daje cieplo.

Obrazek
~Kliknij~ :lol:

Ostatnio zmieniony 08 lip 2012, 11:03 przez Pyle, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna