Dzisiaj jest 18 lis 2024, 7:53

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: Yamaha Aerox
Witam. Od razu przepraszam za pisanie kolejnego postu zamiast użycia "szukacji", ale są to pytania na które potrzebuje odpowiedzi jak najszybciej
Jestem posiadaczek Yamaszki Aeroxa 50cc z ok. 6000km przebiegu. Ostatnio pojawiły się niestety z nią problemy. Nie będe ukrywał, skuter dostawał w kość przezemnie :( Dodam jeszcze że wszystkie części w nim są oryginalne, poza wymienianą osłoną filtra powietrza.

Oto co się dzieje:

-Trudności z zapłonem na zimnym silniku: Skuter odpala od "strzała", ale po 1-2 sekundach gaśnie. Wtedy muszę go skopać z 10 razy by w końcu odpalił i nie zgasł.

-Jeśli już odpali. To gdy spróbuje nim wystartować. Skuter rozpędza się dosłownie jak czołg z I WŚ, przy czym przygasa na około 1.5 sekundy, po czym znowu jedzie (na zimnym silniku). Chociaż gdy pojeździ z 30 minut to problem znika... aż silnik nie ostygnie, potem od nowa.

I ostatnie:

-Skuter dosłownie NIE MOŻE przejechać przez kałuże o głębokości choćby 3cm. Gdy w taką wjedzie, skuter momentalnie spada z obrotów i gaśnie. Po odczekaniu około 15-30 minut, wszystko wraca do porządku... Chyba że wpadnie w kolejną kałuże...

W skuterze nic nie było grzebane przezemnie. Za to byłem z tym w serwisie Yamahy w Krakowie... Gdzie przeczyścili tylko gaźnik, a reszte olali...

Z góry dziękuje za wszelką pomoc, i przepraszam za zajmowanie czasu :)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Widzę że nikt nie udzielił odpowiedzi a ja chyba znam przyczynę. Dlaczego skuter gaśnie gdy jest nierozgrzany? Pewnie poszły uszczelki pod głowicą, płyn chłodniczy dostaje się do cylindra i dlatego ciężko odpala ( miałem takie same objawy jak u Ciebie ).

Dlaczego skuter gaśnie jak przejedzie przez kałuże, dlatego że pewnie woda dostaje się do fajki od świecy. Na Twoim miejscu sprawdziłbym jeszcze czy nie ma jakiegoś kabelka przerwanego. Na sam koniec dodam jeszcze, wyreguluj gaźnik, może też go zalewa dlatego ciężko pali aż do rozgrzania.

Cylinder Malossi Sport 70 12mm,
Wał Malossi MHR 12mm,
Wydech Yasuni R,
Gaźnik 17,5mm Motoforce,
Wariator Stage6 Sport Pro,
Przeciwtalerz Stage6 R/T.
Pasek Stage6 Sport Pro,
Przełożenia od BWS,
Sprzęgło Malossi Fly,
Dzwon Malossi.

GPS 105km/h

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ]