Dzisiaj jest 15 lis 2024, 12:46

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: YAMAHA 4BX
Witam. Jak w temacie,wiem ze to już było przerabiane ale jest tyle wersji ze wole sie dowiedzieć czegoś więcej.Czyli czy dozownik ma być włączony jaką mieszankę mieszać i jak traktować skuter.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

*
Awatar użytkownika

Pojazd: keeway f-act nkd
Jeżeli masz dozownik podpięty to on sam podaje olej do paliwa o ile w dozowniku znajduje się odpowiedni olej w takiej dawce jak jest ustawione. Nie szarżuj nim na wysokich obrotach niech sie dociera w granicach 40-50 km/h :D

Co ma prędkość POJAZDU do docierania SILNIKA?

Moje docieranie zawsze wygląda tak, jakbym kupił samochód z salonu. Nie chodzi o to, żeby cały czas mulić 45km/h, tylko po prostu jeździj normalnie, naturalnie i tak, jakby był on już dotarty.
Wg mnie specjalne traktowanie skutera na dotarciu to rozgrzewanie przed jazdą, odpowiednie chłodzenie, odpowiednia regulacja gaźnika, odpowiednia mieszanka z olejem (czy tam sprawny dozownik) niektórzy mówią jeszcze, żeby dolewać troszkę do baku, czyli ogólnie robić np. 1/40 a nie 1/50 (temat jest dyskusyjny). "Specjalne traktowanie" docieranego pojazdu to też wg mnie nie piłowanie zbyt długo, co to znaczy? A no to, że przycisnąć mu w spód możesz, ale nie przez kilka kilometrów bez przerwy.

Jeździj sobie nawet 100km/h jeżeli masz taką możłiwość. Kontroluj obroty silnika, a nie prędkość pojazdu - łożysk w kole nie docierasz chyba...

*

To jak podłącze dozownik oleju to ile jeszcze do benzyny dolać ??

-- 09 lip 2014, 22:20 --

a dozownik chyba podaje olej według obrotów prawda bo napędza go plastikowa zębatka osadzona na wale :) a właśnie czym mogę ją nasmarować ???może być ten zielony smar powszechnie używany czy on pod temp coś narobi ??

-

Nie wiem. Niektórzy dają na oko nakrętkę do baku po tankowaniu, ja Ci nie powiem, bo dokładnie nie wiem. Temat jest dyskusyjny co do zwiększenia dawki pod docieranie i nie zabiorę głosu :D
Niektórzy mówią że rzeczywiście, trzeba zadbać o to, żeby było wyjątkowo większe smarowanie, ale inni to podważają tym, że to właśnie bez zwiększania dawki oleju serce skutera szybciej się dotrze. Nie wiem....

Wg mnie dozownik poda olej zawsze proporcjonalnie do podawanego paliwa.

Smar? Nie wiem, może grafitowy wystarczy.

-- 9 lip 2014, o 21:34 --

A z tym dolewaniem więcej oleju jakbyś chciał to myślę, że dodatkowo (+dozownik) powinno się lać
5ml na litr benzyny, żeby wyszło 1-40.

(dozownik poda 1-50, czyli 20ml na litr benzyny, a 1-40 to 25ml na litr benzyny. No to myślę, że tymi 5ml uzupełnia się brakującą resztę)

*

a ten smar grafitowy nie rozpuszcza sie pod wpływem temp ?? gdzie go dostane ??

-- 09 lip 2014, 23:34 --

co do tego smaru to towot wytrzymuje 130 stopni a jaka temp panuje na tych zębatkach przy pompce oleju.

Awatar użytkownika

Pojazd: piaggio nrg
tawot to wytrzyma bez problemu

moja YAMAHA zapraszam do sb yamaha-booster-remacik-od-zera-powoli-do-celu-t397350.html

boster numer 2 mbk-booster-nowy-projekt-t408779.html

*

aha dodam ze to jest pod uszczelką koło skrzyni korbowej :) jakaś temp tam jest napewno ale jaka to nie wiem mam nadzieje ze macie racje bo się chyba zapłacze jak mi sie dozownik zatnie i zatrze cylek

-- 11 lip 2014, 22:31 --

a olej jaki ??? lałem orlenowski i tłok w normalnym stanie jest taki jak wczesniej ale teraz chyba mobil 1 półsyntetyk bedzie dobry ??

-- 11 lip 2014, 22:36 --

a olej na docieranie to jaki półsyntetyk czy jaki?? jakie parametry ??i firma mysle nad mobil1

Awatar użytkownika

Pojazd: piaggio nrg
z tego co wiem to a sam poczatek przy docieraniu do 20 max 50 kilometrów powino sie lac olej lipnej jakosci szybciej sie dociera ten olej orlenowski ja go osobiscie niepolecam bo moja bwske na tym oleju przytarłem nagaru sie duzo robi wczesniej lałem na motulu i było cacy

moja YAMAHA zapraszam do sb yamaha-booster-remacik-od-zera-powoli-do-celu-t397350.html

boster numer 2 mbk-booster-nowy-projekt-t408779.html

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ]