Witam. Posiadam skuter od początku sezonu 2008r. Kupiłem nowy w salonie. Chcąc lepszych osiągów pakowałem pieniądze w błoto... części były źle dobierane co nie dawało jakichkolwiek pożądanych efektów. Zatarłem 3 silniki(wraz z nimi 3 komplety wałów, pierwszy(oryginalny) przegrzałem (długa trasa...) , drugi jeden z tych "tanszych" sie rozsypal

(mowili ze byla jakas tam wada fabryczna), trzeci polini sport 70cc sie zatar przez rozsypanie sie łozysk na wale, spowodowane brakiem smarowania... Padła pompa... a głupi ja zamiast przy 70cc od razu robic sam mieszanke... 4 silnik sprawuje sie calkiem dobrze zrobione juz na nim jest ok. 1500km~~ i nie mialem z nim zadnych wiekszych problemow, poza tymi dotyczacymi oryginalnego gaznika. Wraz z otrzymaniem prawka zaniedbałem mojego perkocika

. Idzie zima, będę miał troche czasu i chciałbym coś porządnego z nim w końcu zrobic.
Dotychczasowo wymienione zostało :
- Cylek Malossi 70 sport
- Wzmacniany wał Top racing (wraz z łożyskami i uszczelkami)
- Gaznik z oryginalnego na jakąś 17.5 (firmy nie pamiętam, ale daje sie go nawet sprawnie regulowac)
-Centralka na +30%
- Próbowałem bawic sie z sprezynkami sprzęgła , ale przy seri duzo zabawy...
- rolki 3x 4.1 i 3x 5.4 bodajże , na zmiane.
-miałem okazje tanio kupic Tłumik Lv sp3, więc póki co założony.
- stozek air box
Mysle ze gówne blokady są zdjęte... Ciekawi mnie modul bo predkosc i moc nie rozni sie zbytnio przy jezdzie samemu czy z pasazerem. Ciągle tak samo sie rozkreca, mysle wiec ze moze miec jakies ograniczenie obrotow.
Osiągi:
-Przyspieszenie : Bardzo Dobre.
- V-max : 75-80 zalezy jak mu lezy ^^ , co dziwne nie ma roznicy czy jade sam czy z pasazerem , moc jest porownywalna.
Wady :
- Muli go po puszczeniu manetki na wysokich i ponownym dodaniu gazu (niewyregulowany dobrze). Planuje zamontowac mu gass box'a , by odmulic troszke gaznik.
- Problemy z elektryką , ale to inna bajka...
Mam zamiar zainwestowac w lepszy tlumik i tu moje pierwsze pytanie :
1.Rozglądać się za tłumikiem nisko czy wysokobrotowym ?
Zastanawiam się nad Lv ZX , Strage6 replica , Yasuni R i Laserem x pro.
2. Który z nich jest najlepszy pod mój zestaw?
Problem jest z tym że jest blokda na przekładni 15/1. Więc wymiana jej jest dla mnie sprawą pierwszorzędną. Mam dostępne 2 rodzaje przełożen (nr1 i nr2). Nr1 - Stosowane do seri z wymienionym wydechem , Nr2 - juz do sportu. Stąd kolejne pytania :
3.Wymieniac je oba na raz, ma to jakies znaczenie czy siedzi nr1 czy nr2 , czy moze komplet - jedno i drugie ?
Mam zamiar przez zime zrobic mu polerke dolotu, kanałów oraz denka. Dać mu nowych kolorów , oraz naprawic wszystko co zdołałem do tej pory zepsuc
Być może jeżeli bedzie mnie stac to w przyszlosci wymienie rowniez wario , sprzeglo i dzwon.
4. Może macie jakies propozycje dotyczące tuningu Tgb 303 ? Jakieś rady dla mnie ? Co jeszcze mógłbym w nim ciekawego zrobić by powstała niegłupia maszynka?
Do modków : Przepraszam z góry za błędy. Pisane w nocy po długim czytaniu na ten własnie temat. (nie wiem czy doby dział

)
Pozdrawiam Cric~