Dzisiaj jest 06 lut 2025, 5:00

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: aprilia rs50
Witam
Na jesien padl mi skuterek Aprilia sr50 ( przejechalem nim 1 tys km i padl) Kupilem go od holendra ( bo mieszkam w holandii) i zapewnial ze jest sprawny itp,
Nie dawno zaczolem szukac serwisu ktory by mi go naprawil ale nikt nie chce nawet slyszec o di-tech ( a dodam ze to moj 1 skuter w zyciu- kupilem go zeby dojezdzac do pracy, teraz to pieszo chodze niestety)
I teraz moze pytanie oplaca mi sie go przerabiac na gaznik czy kupic nowy silnik caly?????
Bardzo prosze o pomoc bo musze cos z tym zrobic

Ps moze podam objawy , Najpierw zaczol dziwny dzwiek wydac ( ale temp byla dobra) potem byl coraz glosniejszy i przerywal i po 5 km ( przed domem ) zgasl i juz nie odpalal.

moj mail to shedy@interia.pl jak by ktos mial dobra rade albo mogl mi pomoc ( bo czesci bym szukal tu w holandii ) albo ktos by mi pomogl kupic w pl zestac i bym srwpwadzil busem tu

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

*
Awatar użytkownika

Pojazd:
shedy pisze:
Witam
Na jesien padl mi skuterek Aprilia sr50 ( przejechalem nim 1 tys km i padl) Kupilem go od holendra ( bo mieszkam w holandii) i zapewnial ze jest sprawny itp,
Nie dawno zaczolem szukac serwisu ktory by mi go naprawil ale nikt nie chce nawet slyszec o di-tech ( a dodam ze to moj 1 skuter w zyciu- kupilem go zeby dojezdzac do pracy, teraz to pieszo chodze niestety)
I teraz moze pytanie oplaca mi sie go przerabiac na gaznik czy kupic nowy silnik caly?????
Bardzo prosze o pomoc bo musze cos z tym zrobic

Ps moze podam objawy , Najpierw zaczol dziwny dzwiek wydac ( ale temp byla dobra) potem byl coraz glosniejszy i przerywal i po 5 km ( przed domem ) zgasl i juz nie odpalal.

moj mail to shedy@interia.pl jak by ktos mial dobra rade albo mogl mi pomoc ( bo czesci bym szukal tu w holandii ) albo ktos by mi pomogl kupic w pl zestac i bym srwpwadzil busem tu

Moim zdaniem tańszą opcją jest przeróbka na gaźnik, na początek radziłbym próbować reanimować wtrysk.
Przyczyn nieodpalania może być wiele ale ja zacząłbym od najprostszych tzn. na początek sprawdzić iskrę czy w ogóle jest, następnie układ paliwowy pompka elektryczna podająca paliwo czy działa i jakie ciśnienie daje następnie wtrysk sprawdzić czy ma odpowiednią rezystancje czy sie załącza, no a jak nie znajdziesz po drodze usterki to polecałbym sprawdzenie kompresji, coś na pewno musi być z tych rzeczy nie tak. Oczywiście zakładam że silnik (wał) się kręci.

Obrazek Obrazek

Motorynka ROMET PONY 50 M2

*

Na poczatku to zrobilem bledy z komputera I ich bylo z 10 blad pompy oleju paliwa (itp to zrobilem na jesien zaraz ja to sie stalo)
No powiem tak ze zalezy mi zeby to zrobic raz a porzadnie ( tanie czy nie ) najwazniejsze zeby dzialalo bo z buta juz mi sie nie chce chodzic a za niedlugo ( w maju ) jade do polski to bym kupil wszystko co potrzebuje.

Czytalem ze przerobka ( I filmiki na wujek youtube ) nie jest az tak trodna ale wiadomo na autach sie znam ale nie na skuterach. Wiec dla tego nie wiem czy silnik wymieniac czy przerabiac ( czy zostawic glowice ) bo nie wiem czy nie jest przegrzana czy co ( nei wiadomo jak byla wczesniej urzytkowana)

Dla tego moze na poczatek jesli to nie problem prosil bym o porade ktora z opcji wybrac I ile by to irientacyjnie wynioslo ( musze powiedziec ze skuter robil dziennie z 25 km )

Awatar użytkownika

Pojazd: Suzuki Katana
Głowice mozesz zostawić, wystarczy zaślepic gniazdo od wtrysku (jakąś śrubą czy coś)

Gaźnik-racze jakieś Dellorto 17,5 z ssaniem recznym

Nie wiem jak z instalacją ale to też tania sprawa, swego czasu co patrzyłem to cała instalacje z gaźnikowca można dostać za 50zł

Masz wiele poradników, kieruj się nimi :)

Zajrzyj do Katany i skomentuj Click on this photo
Obrazek
Odwdzięczę się tym samym ;)

*

Dzieki wlasnie sie nimi mam zamiar kierowac. Przy przerobce jesli sie na nia zdecyduje .

A nie latwiej bedzie mi kupic nowy silnik ( widzialem taki kompletny uzywany silnik za 400 zl )

Chyba ze ktos z forum ma sprawny silnik do sprzedania to tez chetnie kupie

Stróż Forum
Awatar użytkownika

Pojazd: Aprilia Sr50
Ja bym proponował zrobić najprostszym (sprawdzonym) sposobem, tj. Wyciągnąć przepistnice, wsadźić gaźnik, pompke paliwa wyjąć i sprzedać, dać kranik podpiąć z gaźnikiem, w czujniku od przepustnicy złączyć dwa środkowe piny, kompresor zaslepij zeby cisnienie nie uciekalo i można odpalać :) wtryski możesz zostawić w głowicy.

Zapraszam! ;)
projekt-aprilia-sr-red-black-2001-morini-by-pszemek-t414714.html

*

Dzieki
I chyba tak zrobie
Za 3 tygodnie jade do pl wiec zaczne w weekend szukac czesci.
Chyba ze ktos ma na sprzedarz dobre

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ]