Dzisiaj jest 21 lut 2025, 12:18

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam Wszystkich na Forum, jestem tu nowy, bo dopiero co kupiłem X8Rx z 1998r. No i zaraz się zepsuła. Rozebrałem silnik i okazało się, że będę miał dość dużo roboty ze skuterkiem.
Proszę więc o poradę w sprawie doboru nowych części:
1. Cylinder-tłok-pierścienie-sworzeń-zabezpieczenia-łożysko ---- jakiej firmy (w rozsądnej cenie). Po rozebraniu okazało się, że tłok jest zatarty, uszkodzony górny pierścień.
2. Wariator ---- jakiej firmy (w rozsądnej cenie). stary miał prawie kwadratowe rolki.

Poza tym muszę kupić akumulator, rozrusznik, opony.

Proszę o pomoc w doborze
- oleju do skrzyni przekładniowej,
- jakie są kryteria wymiany paska
- jaki olej lejecie do "paliwa"

Czy Macie może ktoś do udostępnienia ebooka do serwisowania X8Rki?

Aaa bym zapomniał zapytać. Chciałbym zmienić filtr powietrza na stożkowy i wyrzucić oryginalny wraz z obudową ale mam problem bo nie wiem gdzie podłączyć drugą rurkę (fi około 10mm) podłączona do kolanka, które znajduje się pomiędzy blokiem membranowym a gaźnikiem.
Gaźnik do dellorto PHVA12 - na tym korpusie z kolankiem wlotowym fi 10mm pisze jeszcze 17,5

Cylinder chcę zostawić fi 39mm.

No to chyba na tyle. Czekam z niecierpliwością na odpowiedzi.
Serdecznie Pozdrawiam

Janusz

Ostatnio zmieniony 12 cze 2011, 15:37 przez janusz210, łącznie zmieniany 1 raz

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
wario jak masz zmieniać to kup już sportowe polini speed control ,malossi albo stage6. Jeśli chodzi o cylinder albo zrób szlif i kup dobry tłok np. Vertex .meteo i jazda . Albo kup nowy cylinder malossi albo coś podobnego. Na cylinder musisz wydać w granicach 450 zł za nowy dobrej firmy albo ok 200 zł jeśli zrobisz szlif. Jeśli chodzi o wariator jeśli nie ma na takich pierścieni kup nowe rolki koszt ok 30 zł a jak byś chciał może wario wymienione wyżej ceny zaczynają się od 250 zł i w górę. Łożyska kup skf dobre łożyska w przystępnej cenie cena ok 40 zł sztuka. uszczelnicze to już prawa indywidualna cena ok 4 zł sztuka. Opony to już musisz sam poszukać napewno nie kupuj takich po 50 zł na allegro bo nie da się na nich jeździć. Wszystkie części znajdziesz na sklep.mieloch.pl allegro.pl racing-planet.pl i innych sklepach. Ps. Jeśli chodzi o pasek zmierz czy nie jest uciągniety i czy ma odpowiednią szerokość czy nie jest popękany itd

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
janusz210 pisze:
ale mam problem bo nie wiem gdzie podłączyć drugą rurkę (fi około 10mm) podłączona do kolanka, które znajduje się pomiędzy blokiem membranowym a gaźnikiem.

To może być blokada

Wolę pchać Opla niż jeździć VW... no chyba, że T4<3

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ad1. Ja kupiłem i założyłem zestaw z Power Force 50ccm (Cylinder, tłok, pierścienie, sworzeń, zabezpieczenia. Bez łożyska) Szału nie ma osiągi jak na serii(cena - 229 PLN o ile dobrze pamiętam)
Ad.2 co do wariatora to nie polecam polini speed control - mam już na nim nalatane ok 5000km - fakt że nie ma na nim pierścieni ale osiągi - seria (nawet z polini air speed(przeciwtalerz))
Akumulator - koszt ok 80PLN - Kupowałem jakieś 2 miechy temu . Kupiłem z Centry - YTR4A-BS 12V , 2.3Ah
Rozrusznik - koszt ok 90 -120 zł (z allegro)
Co do opon polecam dunlop GT301 - jak dla mnie genialna opona.
Olej do przekładni 80w90 np :
http://www.skutercentrum.pl/product_inf ... cts_id=887
Pasek do wymiany jeśli mocno wytarte boki ma - nowy z tego co pamietam ma jakies 16-17mm szerokosci
Olej do paliwa polecam jak zawsze castrol r1 full syntetyk
To ze pisze 17.5 to znaczy ze do tego krocca mozesz podpiac gaznik maksymalnie 17.5
A ta druga rurka z krocca to chodzi ci o ten a'la gasbox?

Hania juz po 40-tce!!!!!

Tytuł:
*

Pojazd:
hondax8rs pisze:
A ta druga rurka z krocca to chodzi ci o ten a'la gasbox?

Chodzi mi o to:
http://ifotos.pl/zobacz/gaxnikami_heaeqrn.jpg/

Power Force 50ccm - Cena mi się podoba - Dzięki za podpowiedź. Chodzi mi właśnie o normalne osiągi, bez szaleństw.

Jeśli chodzi o polini speed control - jak nie ten wariator to jaki?

Znalazłem takie zestawy naprawcze, co WY na to?
http://sklep.motor-land.com.pl/p-5027-c ... h-x8r-a-c/
http://www.racing-planet.pl/tuning-skut ... 189aaa5551
http://sklep.mieloch.pl/product_info.ph ... 042255240c

Rozrusznik znalazłem za 59zł.

opony" Opona 12 x 120/80 VRM133
VEE RUBBER za 127zł

Dzięki za odpowiedzi już otrzymane i proszę o więcej.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Co do wariatorów to sie nie wypowiem z tego wzgledu ze moge tylko pisac o polini speed control bo z nim mam do czynienia. A nie bede pisal ze ktos mi mowil(slyszalem) ze taki czy taki jest dobry bo nie o to tu chodzi.
Jesli chodzi o zdjecie - tak to rurka do tzw gasboxa.
Opone vee rubber mialem z przodu i niestety nie wspominam jej miło :cry:
Na samym srodku opony zrobiła sie "gula" i nie szło na niej już jeździc. Teraz mam wlasnie gt301.
Dla porównania dodam - na vee rubber siedzac na siedzeniu i hamujac przodem na max kolo sie blokowalo i przednia opona piszczala, na dunlopie przy takim samym hamowaniu opona jakby kleiła sie do nawierzchni a tylne kolo traci kontakt z podłozem . Siedzac na siedzisku - tak wiec jak dla mnie dunlop extra
Aha - ja Ci nie odradzam polini speed control tylko pisze ze u mnie sie nie sprawdzil. inni pisza ze u nich polepszyl osiagi. Jak dla mnie to osiagi jak na serii tylko ze moze troche dluzej polata (lepsze wykonanie i materialy)
Edit. Na tym POWER FORCE mam przejechane na chwile obecna ok 2000km(załozony w polowie kwietnia) i jak narazie wszystko ok.

Edit 2. Sporo czesci do x8r jest tez na skutercentrum.pl
Edit3. Dunlopy sa na przecenie chyba na mielochu (Roznica pomiedzy vee rubber a gt301 z linku ponizej - 15,2PLN)
http://sklep.mieloch.pl/product_info.ph ... 09c9cb4e6c

Hania juz po 40-tce!!!!!

Ostatnio zmieniony 12 cze 2011, 19:23 przez hondax8rs, łącznie zmieniany 4 razy

Tytuł:
*

Pojazd:
Witam ponownie

Mam dzisiaj kolejne pytania:

1. Manetka przyspieszenie jakoś słabo powraca - czy to normalne? W shadowce manetka działa płynnie i delikatnie.

2. Do pompy oleju dochodzą dwa przewody (rurki). Jedna ze zbiornika oleju i druga, cieńsza idzie chyba do gaźnika. Jak kręcę wałem to grubsza rurka zasysa olej - a co robi druga rurka - powinien lecieć z niej olej? Jakoś nie leci. Czy olej dostaje się bezpośrednio do komory korbowej? Nie chcę odkręcać pompy bez przyczyny, ale wolę zapytać bo nie wiem czy działa poprawnie.

Pozdrawiam
Janusz

Janusz

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
sprawdź w ten sposób daj manetke np do oporu i dopiero kręc wałem i powinien z tej drugiej rurki lecieć olej ponieważ gdy dodajej gazu automatycznie na dozownik dostaje większą dawkę oleju poprzez otwarcie w pewnym sensie przepustnicy w pompie oleju. Jeśli chodzi o gaz może być gdzieś waigety pancerz od linki gazu albo np sprężyna w gaźniku jest już słaba i nie odbija dobrze

Tytuł:
**

Pojazd:
Co do wariatora to mogę polecić Hebo next generation nie jest on drogi a polepszy przyśpieszenie jak i prędkość.

Tytuł:
*

Pojazd:
Przepływ oleju przez pompę oleju jest chyba niewielki. Więc czy kręcąc wał ręką na stole przy pełnym otwarciu "przepustnicy" jestem w stanie stwierdzić przepompowywanie oleju?

Przy kręceniu kołem w jedną i w drugą stronę w rurce dopływowej widać jak olej się cofa lub zasysa ale w drugiej rurce jakoś nie bardzo widać. Ale to może kwestia obrotów wału?

Janusz

Tytuł:
**

Pojazd:
Co do Speed Controla nie mam żadnych zastrzeżeń. Wario bardzo dobre. A jeśli chodzi o wypowiedź hondax8rs, to może mieć złą regulację lub po prostu honda ma za mało mocy na tym cylku .

Cunning Riders on YouTube - http://www.youtube.com/user/CunningRiders

on Facebook - https://www.facebook.com/CunningRiders

Tytuł:
*

Pojazd:
OK! Mam chyba wszystkie części więc czas to wszystko poskładać.

Pytanie o momenty dokręcania śrub:
- głowicy,
- nakrętki na wale,
- sprzęgła,
- i inne

Czy Macie konkretne wytyczne w tej materii?

Muszę kupić jeszcze oleje do przekładni i do mieszanki. Okazuje się, że z dostępnością nie jest już tak wspaniale. Odwiedziłem kilka stacji benz oraz Norauto i nie ma oleju w tubce 150ml przekładniowego jak i oczywiście do mieszanki Castrol syntetyk.
Musze wybrać sie do jakiegoś sklepu motoryzacyjnego i może tam kupię. Ale szybciej będzie chyba jak zamówię wysyłkowo.

Mam jeszcze pytanie (wprawdzie było pisane wielokrotnie już o tym na forum), po zmontowaniu silnika, dodatkowo (poza dozownikiem oleju) do zbiornika paliwa dodajecie olej?

Janusz

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Podczas docierania możesz wlewać nakrętkę oleju. na bak.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Do jasskul, - niem mam złej regulacji - testowane na rolkach od 5.4gr do 9.5 gr. i na centalkach 7,15,22,30 i 60%. A wario jezdzi na tym cylu i na seryjnym jezdzilo
Co do tematu to tak jak pisze Wrogu, nakretke na bak mozesz dolac.
Jesli chodzi o pompe oleju to sprawdzalem jej dzialanie u siebie (podczas wymiany lozysk na wale miałaem pompe wyjeta) wyglada to tak iz załozylem jej naped na wiertarke (ok 1200obr/min) i otwarciu "przepustnicy" w pompce na max olej leci ale nie to ze sie leje strumieniem tylko delikatnie "pokapuje" (przy 1200 obr.) tak wiec ciezko stwierdzic czy dziala dobrze krecac wałem (za male obroty).

Hania juz po 40-tce!!!!!

Tytuł:
*

Pojazd:
Szanowni Państwo, proszę o pomoc w sprawie Gaźnika do dellorto PHVA12

- rurka doprowadzająca olej z pompy oleju ma być podłączona do kolektora zabudowanego na bloku zaworowym?

- rurka z baku, jedna idzie bezpośrednio do gaźnika (prawie pionowo) natomiast druga idzie do dławika?

Czy do dławika idzie rurka z pompy oleju?

Do spustu paliwa z komory pływakowej nie podłączam żadnej rurki.

Reasumując to problem mam z rurką dostarczającą olej z pompy oleju i z drugą rurką ze zbiornika.

Janusz

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
wężyk z baku z olejem podłącząś do dozownika w ta grubsza rurkę ( większą średnica) a ta druga rurka przy dozowniku (mniejsza średnica) podłączasz do gaźnika. Ja np w silniku z hondy nh80 wężyk z dozownika miałem podłączony do krocać ssącego i było ok. Ale jeśli masz miejsce w gaźniku na podłączenie oleju to nie kombinuj tylko podłączał do gaźnika.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Na zdjęciu Gaźnik dellorto PHVA 12mmObrazek
Wężyki od paliwa i podciśnienia idą z baku, a z olejem idzie od pompy.
Co do tych z baku to jesli zassiesz jednym a drugim poleci paliwo to ten co zasysałec to podcisnienie, i adekwatnie jesli zassiesz jednym a drugim nic nie poleci znaczy ze zasysałes na wezyku od paliwa

Hania juz po 40-tce!!!!!

Ostatnio zmieniony 18 cze 2011, 17:10 przez hondax8rs, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*

Pojazd:
Wielkie dzięki. Mam tak podłączone jak na załączonej fotce.

Skuterek poskładany, odpalił, po nagrzaniu silnika wyregulowałem gaźnik.\
I wszytko było Ok ale jak chciałem odpalić go po 3 godzinach to niestety nie mogłem.

Czy winowajcą może być automatyczne ssanie? Czy przyczyny szukać w innym miejscu?

Ssanie sprawdzić można podłączając je do 12V - powinno się przemieścić. Jutro rano odkręcę ssanie i spróbuje czy tak działa.

A tak ładnie działało na ciepłym silniku. silniczek działał na delikatnego kopka.

Mam jeszcze jedno pytanie: Mam otwór na czop rozrusznika fi 19mm. Większość rozruszników ma 24mm. Macie namiary na taki z czopem fi 19mm?

Pozdrawiam

Janusz

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
A po tych 3 godzinach wcale nie odpalil ? czy odpalal i gasł czy jak to wygladalo?
Edit. I jaki cyl załozyles? Power force czy cos innego?

Hania juz po 40-tce!!!!!

Ostatnio zmieniony 19 cze 2011, 9:10 przez hondax8rs, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*

Pojazd:
Tak jak napisałem zimny silnik nie pali (świeca nowa - iskra jest) Więc obrałem kurs moich działań na ssanie automatyczne.

Przed chwilą odkręciłem je z gaźnika podłączyłem do akumulatora - grzeje się wyczuwalnie ale nic się nie przesuwa.

Założony cylinder to ten:
http://sklep.motor-land.com.pl/p-5027-c ... h-x8r-a-c/
Włoski - jak się okazało wcześniej też taki był zamontowany.

Janusz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna