Dzisiaj jest 04 kwie 2025, 6:56

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Mam może głupie pytanie ale:
1. gdzie w cpi popcornie znajduje sie filtr powietrza bo jakoś nie mogę go nigdzie namierzyć i jaka jest średnica mocowania filtra??
2. Jaki filtr zakupić, czy możecie coś polecić (stożkowy czy inny sportowy), przy założeniu że cylinder mam 70cc sportowy tłumik etc.
3. Czy po zamontowaniu nowego filtra konieczna jest regulacja skutera??

Pozdr.
yaro29

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
1. odkręć siedzenie i będziesz widział bo wiadomo że będzie się znajdował w pobliżu gaźnika
2/3. Jeżeli masz 70cc to lepszy jest filtr stożkowy coś takiego jak polini air box , kupuje się dysze 90-100 i regulujesz gaźnik

PS. używaj funkcji SZUKAJ tak na przyszłość.

Generic Cracker

Obrazek

Fox-Motors Team!!

Tytuł:
*

Pojazd:
z tą funkcją szukaj to ok - rozumiem ale nie zawsze da się znaleźć odpowiedź w gąszczu postów.

Jako że jestem laik to jeszcze pomęczę temat:
Czy takie coś by pasowało: http://sklep.mieloch.pl/product_info.ph ... 03eccccef9
Na allegro też są różne różniste filtry powitrza ze średnicami od 33-50mm. Ale jaki będzie pasował do cpi popcorna?? Nie chciałbym zakupić i żeby okazało się że nie pasuje.

I jeszcze jedno o co chodzi z tą dyszą 90-100, co to jest?? Na forum wyczytałem że czasem różnica pomiędzy 90 a właśnie 100 robi jakąś już sporą różnicę.

Pozdr

Tytuł:
Ex Moderator

Pojazd: Yamaha Majesty 250
Najprościej odpowiedzieć Ci na to pytanie, dysza to jest to mała śrubka w gaźniku z otworkiem w środku, znajduje się pod iglicą i tamtędy wypływa paliwo. Rozmiar 90, 100, to jest średnica otworu, im większa , tym więcej paliwa się wydostaje.
Jeżeli kupisz inny filtr powietrza, to musisz zmienić dyszę, aby prawidłowo wyregulować skład mieszanki paliwowo-powietrznej.
Pamiętaj, że będziesz miał wtedy lepsze osiągi, ale i większe zużycie paliwa. :mrgreen:

"Poznaj swój skuter zanim ON da się poznać :twisted:" - Mycen

Mycen, pamiętam i dziękuję .

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
1. Filtr powietrza w popcornie jest umieszczony podobnie jak w neosie, zaraz za gaźnikiem, z tyłu pod lewym bocznym plastiiem, przyczepiony do karteru po lewej od cylindra.
2.Kup jakiś filtr z osłonką.
3. Musisz dać dyszę o 10 większą i do tego regulacja gaźnika.

Tytuł:
*

Pojazd:
I zakupiłem: http://www.allegro.pl/item662634390_sto ... _35mm.html

Mam nadzieję że będzie pasowało do mojego popcorna. mam jeszcze pytanie o wcześniej wspomnianą dyszę, jaką zakupić i gdzie, może macie jakies namiary.
Ja znalazłem takie coś ale wolałbym się upewnić:
http://www.allegro.pl/item661580302_dys ... r_100.html
czy taka 100 będzie pasować.

P.S co do większego spalania to już przywykłem bo przy obecnych modyfikacjach skuter gdy jeżdżę nim prawie na maxa (co by nie przegrzać) to pali 5l/100km

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Muszę Cię zmartwić, filtr nie będzie pasował. W tych gaźnikach jest szerokość 38mm, Polini Airbox jak i Revo które są na 37mm wejdą bez większych problemów, jednak to Revo jest na 35mm, nie podejdzie niestety. Dyszę masz kupić 6mm Dell'orto, koło 100-110 jeśli masz 70ccm. Co do tej szerokości to jaki masz problem podejść do skutera i zmierzyć? Wtedy będziesz miał 100% pewności ale jest raczej tak jak mówię.

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Tytuł:
*

Pojazd:
ToX pisze:
. Dyszę masz kupić 6mm Dell'orto, koło 100-110 jeśli masz 70ccm. Co do tej szerokości to jaki masz problem podejść do skutera i zmierzyć? Wtedy będziesz miał 100% pewności ale jest raczej tak jak mówię.

Cóż, zmierzyłem, jak pisałeś i wyszło mi że obwód to 35mm, oczywiście istnieje jakaś granica błędu ale mimo tego bliżej było 35 niż 38mm.

Z tą dyszą to widzę że będę miał problem z zakupem. Czy możesz mi podać jakiś link do tego konkretnego modelu o którym piszesz??

Pozdr.

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Np. tu http://www.keeway-sklep.pl/product_info.php?products_id=83 . Możliwe że w Popcornie jest trochę inny gaźnik, średnicy wylotu to pewnie 14mm albo 18mm, nie orientuje się dokładnie jaki tam jest gaźnik, jednak w Keeway\CPI średnica gaźnika na filtr jest 38mm.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
ToX pisze:
Muszę Cię zmartwić, filtr nie będzie pasował. W tych gaźnikach jest szerokość 38mm, Polini Airbox jak i Revo które są na 37mm wejdą bez większych problemów, jednak to Revo jest na 35mm, nie podejdzie niestety. Dyszę masz kupić 6mm Dell'orto, koło 100-110 jeśli masz 70ccm. Co do tej szerokości to jaki masz problem podejść do skutera i zmierzyć? Wtedy będziesz miał 100% pewności ale jest raczej tak jak mówię.

Po pierwsze nie 6mm tylko 0,6mm... A po drugie taka dysza jest seryjna w popcornie. Do stożka kup dyszę 70-75.

Ostatnio zmieniony 16 cze 2009, 15:59 przez wojtq125, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Chodzi o rozmiar gwintu dyszy a nie rozmiar samej dyszy. Czytaj dokładniej. Dysze mają różne gwinty zależnie od gaźnika, są 4mm, 5mm i 6mm.

Ostatnio zmieniony 16 cze 2009, 16:32 przez ToX, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*

Pojazd:
wojtq125 pisze:
ToX pisze:

Po pierwsze nie 6mm tylko 0,6mm... A po drugie taka dysza jest seryjna w popcornie. Do stożka kup dyszę 70-75.

Hej duża rozbieżność ... czytałem że przy 70cc powinno dysza powinna być pomiędzy 90 a 100. Czyt te 70-75 nie będzie za mało??

Pozdr

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Dysza do porządnego stożka przy serii lub lekkim tuningu powinna być wielkości 80-90.

Tytuł:
*

Pojazd:
Tox miałeś rację .... średnica gwintu filtra to u mnie 38mm, dziś zmierzyłem dokładniej. Jako że filtr już zamówiłem, mam jedynie nadzieję że te 35mm jakoś wcisnę a jeśli nie to będę coś kombinował z jakąś przejściówką.

Mam jeszcze pytanie, co by nie zakupić znowu czegoś co nie będzie pasowało o tę średnicę dyszy w moim gaźniku. Pisałeś wczeniej że mam 6mm ale jaką mam pewność bo ja mam oryginalny gaźnik. Czy po tych zdjęciach można się upewnić jaka średnica dyszy jest konieczna??

P.S czy na tym zdjęciu można zidentyfikować tę dyszę, która to jest śróbka??

Pozdr

Obrazek

Obrazek

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Po pierwsze to wyczyść cały silnik :P. Dysza znajduje się w środku gaźnika nie na zewnątrz. Wyjmij cały gaźnik i od dołu masz taką komorę przykręconą na 4 śrubki, na śrubokręt krzyżakowy, jak ją odkręcisz to będzie miał widział pływak(takie plastikowe coś), i dyszę, to takie złote coś z numerkiem nabitym na sobie. Ta większa, która wystaje to dysza główna gaźnika, jest też taka mała dysza schowana, to dysza wolnych obrotów, wykręć ją przeczyść. Jak wykręcisz dyszę główną to zmierz jej gwint suwmiarką, albo zmierz to miejsce gdzie dysza przychodzi. Będzie 6mm bankowo, możliwe że 5 i coś po przecinku ale pamiętaj o tym że gwint też swoje robi.

Ostatnio zmieniony 18 cze 2009, 10:46 przez ToX, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*

Pojazd:
Oj tox, silnik wyczyściłem ale wystarczyło to do pierwszej przejażdżki po deszczy i znowu wszystko brudne na maxa. Właśnie jestem na etapie zakupu błotników bo obecnie ich brak.
Wracając do tematu w poniedziałek przychodzi filtr i dysza 90 i będę kombinował z regulacją. W najgorszym wypadku regulacja w serwisie - koszt 40pln

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Pamiętaj że aby regulacja w ogóle miała sens musisz wszystko szczelnie połączyć, czyli połączenie gaźnik<>filtr musisz zrobić porządnie.

Tytuł:
*

Pojazd:
no i już. Powiem że fltr któy zakupiłem wszedł bez większych problemów tzn ciasno ale nie musiałem na siłe nic podważać żeby go nałożyć.
Wykręicłem też gaźnik i włożyłem nową dyszę 90. Rzeczywiście gwint w cpi to 6mm.
Udało mi się też odpalić maszynę ale obecnie po wymianie filtra oraz dyszy pracuje na dość wysokich obrotach (po odpaleniu mało mi skuter z miejsca nie ruszył).
Teraz czeka mnie najgorsze czyli regulacja której nie wiem czy podołam :(

Pozdr

Tytuł:
*

Pojazd:
hmm zrobiłem nim wczoraj dłuższą przejażdżkę i o dziwo obroty się ustabilizowały. widocznie na dzień dobry za dużo mu dałem benzyny do gaźnika.

Teraz mam pytanie bo nic nie regulowałem, wymieniłem jedynie dyszę na 90 oraz założyłem wcześniej wspomniany stożek i skuter chodzi poprawnie. Nie wiem czy mógłby chodzić jeszcze lepiej bo się na tym nie znam, więc czy jest sens samemu grzebać i regulować jak się człek na tym nie zna. Czy może wydać te 40pln i dać do regulacji w serwisie???

Pozdr.

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jeśli skuter dobrze startuje, przyspiesza itd. to regulacja raczej na nic się nie zda, natomiast jeśli przy przyspieszaniu potrafi się zadławić albo jak jedziesz, puszczasz gaz, i dajesz znowu a skuter muli czy coś podobnego no to musisz wyregulować. W każdym razie u Ciebie chyba wszystko jest ok i regulować nie trzeba.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna