Z tego co wiem to nazwa trafo to potoczna nazwa od transformatora, bo nigdy nie spotkałem się z rodzajem transformatora, który jest tak nazwany.
Co do prowadzenia lekcji to masz wszystko na necie. Poza tym jeśli chcesz to mam mały pomysł na przeprowadzenie takiej lekcji. Na początku mówisz co to transformator, rodzaje transformatorów, itp. Następnie przechodzisz do budowy transformatora - mówisz, że zbudowana jest z cewek i tłumaczysz co to są cewki. Następnie zasada działania. Napisz ten pierwszy wzór z wiki na temacie o transformatorach. Wyjaśnij indeksy. Poprzekształcaj wzór - czyli np. z proporcji wyprowadź wzór na I1, I1, n1, n2, Z1, Z2, a potem przejdź do dokładnej zasady działania - czyli, że rdzeń ferromagnetyczny, na nim nawinięte dwa oddzielne zwoje miedzi, itp. Ogólnie poczytaj, bo dużo jest ciekawych rzeczy, którymi możesz ich zaciekawić i zaskoczyć. Dodam, że jak będziesz omawiał cewke, to aby zrobić dobre wrażenie nauczycielu, to mogę podesłać Ci wzór na indukowanie się SEM w cewce
wojak , tak, to prawda, że na jednej cewce jest więcej zwoi, a na drugiej mniej. To zależy czy chcemy podwyższyć napięcie, czy zmniejszyć.