Dzisiaj jest 22 lis 2024, 18:16

Strefa czasowa UTC+1godz.

Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam forumowiczów!

Mam dość nietypowy problem, a mianowicie potrzebuję dobrej porady od znawców.
Miałem problem z dozownikiem w mojej kochanej Apce, cieknął olej z niego no i myślałem, ze smarowanie jest odpowiednie (głupek ze mnie:D), az Aprilica stawała się coraz to słabsza. Pojechałem sprawdzić do mechanika kompresję była 6 atmosfer, prawie połowa.;/
No i pewnie tłok do wymiany i cylinder do slifu, bo co by innego. Dodam jeszcze, że jest po kapitalce jakieś 5000km temu robiona, czyli jak by świeżo dotarta:D. Mam w domu od niej oryginalny cylinder sprawny no i tez oryginalny tłok sprawne, kapitalka była robiona, bo wał miał luzy.
Teraz pytanie: robić szlif cylindra tego drugiego + tłok z Meteor'a( opinie mi zrobiły zamieszanie w głowie na temat jakości tego tłoka). czy?
Oryginalny cylek + nowy oryginalny tłok?

Pozdrawiam ;P

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:

Pojazd:
jak najbardziej oryginalny cylinder + tłok, jak chcesz meteora to uważaj przy docieraniu nie przegrzewaj go i nie kręć na wysokie obroty bo ma tendencję to przycierania się, a najlepiej dołóż parę dyszek i kup lepszy :P

Obrazek

KYMCO ZX NA CZĘŚĆI- TANIO

Tytuł:
*

Pojazd:
ale z lepszej firmy jakie jeszcze, chcę z najlepszej firmy jaka jest ;P

Tytuł:
*

Pojazd:
tylko nie znam, !!

Tytuł:

Pojazd:
apka z silnikiem derbi czy am6?

Obrazek

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
kup tłok Asso Werke taki był montowany org do am6. Wiem z własnego doświadczenia, że Meteor to lipa a z Asso nie miałem żadnego problemu.

Tytuł:
*

Pojazd:
Michal125,
AM6! :)
squad55, GDZIE MOŻNA TAKIEGO DOSTAĆ?

Tytuł:

Pojazd:
No to jak kolega wyżej napisał szukaj tłoka asso, podobno bardzo dobre ja latałem na meteorze to tak jak mówiłem przycierał się troche

Obrazek

Tytuł:
*

Pojazd:
polecacie jakieś stronki gdzie można kupić części do am6??:D

Tytuł:

Pojazd:
motor-land.pl

Obrazek

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Na allegro w wakacje ja kupowałem był tam po jakieś 225 zł chb.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Michal125, squad55, Dziwne,ja mam Meteora,docierałem go przez 50 km,potem stopniowo wkręcałem na obroty. Efekt - 12,5 tyś. na ostatnim biegu na jeszcze seryjnym wydechu(i niezłą dziurą w komorze rezonansową.....),gaźniku 21 mm oraz seryjnych przełożeniach. Nigdy mi się nie przytarł,a "życie śpuściło mu niezły łomot". Komprecha - 10 atmosfer(mierzona 2 różnymi miernikami).

Nie mam pojęcia,czemu wszyscy narzekają na Meteora,w moim przypadku sprawuje się od 2 latek w RSce całkiem dobrze.........

Tytuł:

Pojazd:
Biskup Śmierci, Może na jakąś lepszą partię trafiłeś.
Ja też nie mam co narzekać na meteora, tylko tak jak mówiłem stawał mi tłok przy docieraniu (po 500km przestał stawać) a później to już dobrze było kompresja też dobra :)

Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Michal125, A na jakim oleju go docierałeś i z jakim stosunkiem oleju do paliwa?

Tytuł:

Pojazd:
docierałem na castrolu racing 2t a stosunek to nie wiem dokładnie ile ale podkręciłem max na lince i zawsze coś tam dolewałem do baku oleju :P

Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Podobnie robiłem w swoim moto - mieszanka 1:35,olej półsyntetyczny Motul,zero hamowania silnikiem. Widać inni o tym zapominają,skoro Meteory odmawiają im posłuszeństwa:D

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Biskup Śmierci, Wiec tak kolego.. Meteor u mnie jeździl na actevo mieszanka 1:40 docieranie jak zawsze grzanie moto i wgl jazda na małych obrotach przez 100 km później falowanie obrotami i nagle przy 150 km przy obrotach 5,5 k i optymalnej temperaturze silnika złapało po raz pierwszy tłok ;d od tego czasu łapało tak samo .. po zdjeciu cyla okazało sie że łapie go od strony gaźnika a regulacja była dobra ponieważ gdy zalozyłem asso nie ruszałem gaźnika i nie ma problemu od 20 km moto widziało obroty 8 k i nic do tej pory zero rysek ;p a tak wgl podczas docierania można hamować silnikiem ;p docieranie jak wiekszość wie jest to proces normalnej jazdy z nie przegrzewaniem ;p
P.S tak wiec mi sie wydaję ze Meteor to loteria pewnie trafiłem na jakiś marny odlew.. ponieważ łapało od jednej strony i pewnie tam musiał być jakiś lipny materiał.

Ostatnio zmieniony 04 gru 2012, 20:15 przez squad55, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
squad55 pisze:
a tak wgl podczas docierania można hamować silnikiem ;p
To ja już chyba wiem dlaczego przytarłeś tego tłoka.

Obrazek Piszę poprawnie.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Podczas docierania nie wolno hamować silnikiem. Wyobraź sobie sytuację,że jeździsz tylko na mieszance. Silnik ma około 6 tyś. obr.,oleju dostaje,bo cały czas trzymasz gaz. Zamykasz przepustnicę. Silnik nadal ma obroty koło 6 tyś.,a oleju dostaje tyle,ile masz ustawione na luzie(załóżmy,że 2 tyś.). Oczywiście,film olejowy przez kilka sekund pozostaje w cylindrze,jednak na bank nie ma oleju pod dostatkiem,brakuje mu paliwa i oleju - nie jest chłodzony wewnętrznym obiegiem mieszanki.

Sytuacje w takiej chwili ratuje dozownik,jednak podczas hamowania silnikiem olej nie jest rozprowadzony tak dokładnie jak przy mieszance - przy zamkniętej przepustnicy dostaje olej z dozownika,ale nie jest on wymieszany z dostatecznie dużą dawką paliwa,przez co układ korbowo-tłokowy nie jest dokładnie smarowany.....

Pomijając fakt,że hamując silnikiem wzrasta temperatura cylindra,więc o zatarcie nie trudno......

W czterosuwowych silnikach nie ma z tym problemu,podczas docierania silnika nie robi mu żadnej szkody hamowanie silnikiem,nawet pomaga,jeśli masz silnik z wtryskiem paliwa - zostaje wówczas odcięty dopływ paliwa podczas hamowania,przez co olej w skrzynce korbowej nie jest przez benzynę rozmywany. Niestety,nie dotyczy to pojazdów z automatycznymi przekładniami......

Ostatnio zmieniony 04 gru 2012, 21:31 przez Biskup Śmierci, łącznie zmieniany 2 razy

Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 19 ]