Dzisiaj jest 26 gru 2024, 7:12

Strefa czasowa UTC+1godz.

Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Witam!

Mam duży problem z Apirlia RX 80 (silnik AM3 bez startera nożnego...). Miałem tak niesamowitego pecha ze w drodze od goscia od którego ten motorek kupiłem ze Aprilia zgasła mi w drodze i od tamtego momentu nie chce odpalic. Gdy zgałsa wyczułem, że dziwnie trzesie w silniku jak ją pcham na luzie (tak jakby zębatka zdawcza była jajkowata; takie drobne podskakiwanie). Po powrocie do domu odkręciłem pokrywę iskrownika i okazało się ze śruba trzymająca magneto była nie dokręcona (odkręciłem palcami bez wysiłku). No to ją przykrecilem ale to wibrowanie (tudzież skakanie :D) w silniku podczas pchania nie ustąpiło. Motorek i tak nie odpala. Iskra jest, gaźnik przeczyszczony (nie wiem jak iglica powinna byc ustawiona). Gdy biorę ją na pych (rozrusznik cos nie działa ale to inna bajka) to tylko strzela z gaźnika a tak to nie da znaku życia..
Może ktoś spotkał się z podobnym problemem lub wie co jest nie tak? Nie wiem co jest nie tak...

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
**

Pojazd:
ściął się klin magneta. ściągnij magneto i kup nowy klin. nie zapomnij dobrze dokrecic. Gwarantuje że motorek będzie chodzic :)

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Maciejpoz, nawet nie wiesz jak taka odpowiedz podnosi na duchu :P tym bardziej jak sie meczy człowiek z czyms przez pare miesiecy (a raczej prawie od roku.. chociaz fakt faktem ze polowa tego czasu to remont wizualny). A to trzesienie w silniku to też ten klin? Gdzie dostane taką czesc?

EDIT: tak pomyślałem logicznie i co ma to skakanie w silniku do sciętego klinu? Przeciez jak pcham na luzie motorek to magneto się nie kręci...

Ostatnio zmieniony 19 kwie 2010, 13:15 przez 15Hz, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**

Pojazd:
ale motor nie odpala ?? jak nie odpala przy tych objawach to Ci mówie sprawdz klin. A co do skakania to niemam pojęcia . tak na odleglosc to nic nie wskóram . z tym ze motor nie odpala to na 10000% klin uwierz mi . mialem dokladnie to samo w tzr. odkrecone magneto i sciety klin. sprawdz a zobaczysz :)

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Okej :) sprawdze jak tylko ogarnę sobie jakiś ściagacz :) tylko jak zdjąłem pokrywe magneta to wał mi lata jakby łożysk nie było ;o xD

Obrazek

Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ]