Siema.
Ostatnio kupiłem sobie nowy kask, wiec przy okazji chciałem dać małe info z jego użytkowania i budowy tutaj.Cytaty brane są z różnych aukcji, gdzie przeważnie tekst jest jednolity.
Kask to: Mds Cmx Multi
Kolor: Black Gore.
Cena na różnych stronach przeważnie wynosi około 300zł. Myślę, że jak na ten kask jest w miarę rozsądna.
Cytuj:
Skorupa – wykonana z kompozytów termoplastycznych HIR-TH zapewniających wysoki poziom bezpieczeństwa
Waga wynosi: 1390+-50g
Cytuj:
jedna wielkościach dla wszystkich rozmiarów Wentylacja – dynamiczny system wentylacji z wlotami w czołowej części kasku pod daszkiem oraz w przedniej części szczęki; wyloty z tyłu
Cytuj:
Wnętrze - w pełni wymienna wyściółka o wysokich właściwościach oddychających, przystosowana do prania
Cytuj:
System zapięcia - podwójny pierścień „D”
Z kaskiem dostajemy 2 książeczki i ulotkę. W nich zawarte są informacje, czym czyścić, jak zakładać, jak poprawnie zapinać kask.
Rozmiar prezentowany na zdjęciach to L. Rozmiar jest o 1 większy według wymiarów, gdyż nosze okulary i muszę je jakość wcisnąć między głową a materiałem w kasku.
Chodź rozmiar L jest za duży , to po nałożeniu policzki są ściśnięte tak, że nie można ich "napompować". Kask siedzi pewnie, nie lata po głowię. Wnętrze jest przyjemne i miękkie. Nie czuć jako takiego ucisku na czaszkę.
Kask ma jak dla mnie fajne malowanie. Połączenie łańcuchów, róż i czaszki daje niezły efekt.
Co do chłodzenia. Wentylacja jest w miarę ok, lecz jeżdżąc w wcześniejszym kasku z allegro za 100zł (również kask enduro) głowa na samej górze nie grzała mi się jak tu. Chodź te grzanie nie jest aż tak mocne
Zapięcie może trochę utrudnić zapinanie początkującym którzy pierwszy raz z nim się spotykają. Ale po kilku zapięciach daje radę się przyzwyczaić.
Ważne jest to, że zapięcie jest bardzo bezpieczne i w razie wypadku nie rozepnie się tak łatwo.
Podsumowując kask jest ok i naprawdę wart jest swojej ceny
Pozdrawiam Piórek