pele20101 pisze:
szczelinomiez ma wchodzic z lekkim oporem masz czucie w reku to masz uzyc minimalnej siły do jego włozenia i wyjecia
Dokładnie, ma wchodzić "suwliwie". Nigdy tego nie zapomnę z książki, którą miałem w technikum
Powiedzcie mi jedną rzecz. Ile kosztuje cylinder z głowicą go chinola? To są grosze. Dajcie sobie spokój, od razu nowy cylinder i głowica. W moim warsztacie robota droższa od tego cylindra, więc szkoda roboty na wymianę samego tłoka. Jaka to różnica w cenie, kiedy ja biorąc towar z hurtowni, to cylinder cały mam za 50 złotych, a tłok za 20. Szkoda roboty. Od razu cylinder 72ccm wkładaj, bo 50 to bez sensu.
Kolejna sprawa: Tłok jest ewidentnie podtarty, co oznacza, że był kiepski olej, albo go brakowało i chodził na sucho. Po remoncie nalać mu porządny olej (koniecznie Motul), a jak się nie znasz to fachowca szukaj. GY6 to kochane silniczki, ale potrzebują dobrego oleju, świec i serca mechanika, bo nawet ustawienie pierścieni ma znaczenie, regulacja zaworów dopiero po przejechaniu 100km, bo przy składaniu niema sensu, byle miał luz.