Witam dzień dobry,
Pacjent: Chiński GY6 139QMB (dość duży i ciężki - ok. 100kg)
Usterka: Utrata prędkości maksymalnej po przeglądzie/tuningu skutera.
Historia:
Skuterek odblokowany śmigał sobie 65-70 km/h. Przed zimą postanowiłem sobie zrobić przegląd i wymienić kilka części. Gaźnik wyczyszczony (dysza 80), świeca zamieniona na irydową, wymienione oleje w przekładni i silniku, ustawione zawory, wyczyszczona pompa paliwa, wymienione filtry i przewody paliwowe oraz króciec gaźnika. Dodatkowo zamontowane:
- Wariator Malossi Multivar, - Przeciwtalerz Naraku CNC, - Dzwon sprzęgła Naraku CNC, - Sprzęgło DMP (kopia Polini Speedclutch) + sprężynki Naraku czarne + sprężyna centralna Malossi, - Korektor momentu Naraku (ustawione prowadnice które się prostują przy końcu a nie ukośne).
W międzyczasie pojawił się problem z membraną gaźnika więc kupiłem zestaw naprawczy i wymieniłem. Problem polega na tym że od czasu zmontowania wszystkiego do kupy, nie zaowocowało to w niczym poza zmianą ilości obrotów silnika dla danej prędkości. W chwili obecnej mam zamontowane rolki 7g Malossi + czerwona sprężyna centralna sprzęgła Malossi i daje to 50km/h przy ok. 8300RPM (mierzone obrotomierzem czytającym ze świecy/cewki). Skuter na stopie potrafi się rozkręcić do >9500RPM.
Skończyły mi się już pomysły co może być przyczyną. Skuter pali na dotyk, wyregulowany raczej na cacy. Rolki testowane od 5.5g do 7g, dysze testowane od 76 do 85 (na 80 było najlepiej). Różne pozycje iglicy gaźnika również.
Pyt. 2: Czy kostka CDI może mieć wpływ na V-Max przy zachowaniu tych samych obrotów silnika? Osobiście wydaje mi się że nie bo to rola przeniesienia obrotów silnika na napęd tylnego koła.
Pyt. 2: Czy membrana gaźnika (mniejsza lub większa gumowa membrana względem oryginalnej) może mieć wpływ na V-Max?
Ciekawostka i zagadka dla mnie - na zimnym silniku i ssaniu skuter mega żwawo rusza (niemalże jak 2T) ale jak się rozgrzeje, ssanie się wyłączy i obroty spadną już nie ma takiego kopa. Czym to może być spowodowane?
Złote góry dla dobrej duszy która pomoże mi rozwiązać powyższy problem i pozbyć się nie przespanych nocy ;)
|