Hej, Mieszanka na pewno nie jest OK, bo skuter rusza dopiero przy maksymalnym odkręceniu manety /sprzęgło i sprężyny są dobre, wykręciłem wszystko i zawiozłem do serwisu skuterowego/, długo schodzi z obrotów, przy załączonym ssaniu obroty na tyle wysokie, że koło się kręci, i ogólnie wali benzyną jakby się zalewał /zwłaszcza na ssaniu/, dopiero po chwili da się jeździć i nie przerywa, ale vmax i wkręcanie słabe. Przede wszystkim w zakresie średnich obrotów chodzi ogólnie źle i nierówno. Oczywiście mieszankę regulowałem już co pół obrotu od zera aż do pięciu (jeden wyjściowo plus cztery "regulacyjne") i tylko na mocnym wykręceniu da się jeździć. Sprawdzałem na dwóch świecach; na jednej poprzedniego właściciela i drugiej nówce NGK. Dyszy z nowego gaźnika jeszcze nie wykręciłem /nie mam teraz dostępu do sprzętu/, ale miałem w domu stary gaźnik i była w nim dysza 58.
-- 26 mar 2014, 23:39 --
Kolego, podpowiedziałeś mi z tą świecą. Otóż zastosowana przeze mnie /dobrana w sklepie ze skuterami/ to NGK BR8
HS, wg manuala NGK BR7
ES, w oznaczeniach NGK to jest wysokość świecy - czyli założyłem wyższą, niż zalecana. Czy to może mieć wpływ?
-- 31 mar 2014, 21:26 --
Hej,
Okazało się, że dysza w nowym gaźniku nie była opisana, ale zdecydowanie większa od powyższej 58. Założyłem starą i jest znaczna poprawa, jednak dalej świece czarne /testuje na dwóch/ i niski vmax. Opuściłem iglicę na sam dół, ale bez znaczącej poprawy. Zauważyłem, że stara iglica jest znacznie cieńsza, niż nowa. Przełożyłem i na niej skuter działał najlepiej, chociaż sam gasł i nie szło tego wyregulować.
Czy czarna świeca może być efektem problemów z cewką? Nie widzę przebicia, ale jak dotknę metalowej fajki, to mnie pieści
Obojętnie jakie ustawienie dotychczas testowałem, to jestem w stanie utrzymać skuter w rękach przy odkręconej manecie
Jaki powinienem wykonać następny krok?
-- 05 kwie 2014, 1:57 --
Problem został rozwiązany. Zrobiłem z dwóch gaźników jeden; korpus wziąłem od starego, pływak, iglicę, dysze, zawór igiełkowy i uszczelki od nowego. Tak skonstruowana hybryda sprawdza się znakomicie.
BTW; przy okazji był problem z kablem od świecy, który podczas wcześniejszych prób po prostu się ułamał. Wymieniłem całą cewkę wraz z kablem i fajką.
Pozdrawiam