Dzisiaj jest 05 kwie 2025, 21:30

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
**
Awatar użytkownika

Pojazd:

Ostrzeżenia: 1
Cześć, dostałem do zrobienia chińczyka z 139qmb... Ogólnie to nie raz miałem styczność z tym silnikiem i znam go prawie na wylot... No ale tutaj trafiła się po prostu bomba... Na początku właściciel 'przyjechał' (twierdził, że wcześniej nie odpalał, jednak w ten jeden dzień zagadał). Zauważyłem, że miał luźny wężyk z podciśnienia idący do kranika oraz, że któryś z zaworów mu strasznie klepie... No to wężyk założony poprawnie, zawory ustawione na 0,05 ssący, 0,06 wydech... Klepiący okazał się wydechowy, natomiast ssący był podparty. Odpalam, ale moto nie trzyma wolnych, dechnie, nie ma mocy... Pierwsza myśl - pewnie głowica, przez podparty zawór pewnie gniazdo się wypaliło... Ściągnąłem górę silnika, pierścienie ewidentnie przepuszczały, ale właściciel zażyczył sobie 80cm3, tak więc zamontowaliśmy zestaw 80cc, zregenerowaliśmy głowicę, wyczyściliśmy gaźnik... No ale niestety moto nie chce się odezwać, próbowaliśmy na różnych modułach, gaźnikach, ale zero odezwu z jego strony, ponadto ciężko kręci wałem. Założyłem używane PEWNE 80cm3 ze skuterka kolegi - nadal to samo. Przy próbie odpalania czasami "strzeli" z gaźnika (przy wyciągniętej membranie można zauważyć ogień). Co mu może dolegać?

Romet Ogar 205 "Simromaha"

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Awatar użytkownika

Pojazd: Piaggio Zip 2
Może łożysko na wale? Uszczelniacze, sprawdź np ściągnij wariator i poruszaj, czy nie ma luzów na tym wałku, jak są, to uszczelniacze do zmiany, ja bym ściągnął klawiaturę, wyjął zawory, sprawdził, czy nie pękł czasem któryś z zaworów. Po zmianie na 80cc jaką tam dyszę dałeś? Może na głowicy 50cc zagada. Jak nie trzyma obrotów, to gaźnik do regulacji, o ile same zawory są dobrze ustawione, być może nie dostaje benzyny, po kręceniu sprawdź świecę, jak wygląda, jak miałem na max wkręconą benzyną, to zapalał na 1s i gasł potem zapalał przerywał i dusił się, do póki nie odkręciłem mu więcej benzyny, zobacz, może u Ciebie to samo, a łapie coś, czy wgl. 0 oznak życia. ?

**
Awatar użytkownika

Pojazd:

Ostrzeżenia: 1
Zawory ustawione prawidlowo, rozrzad tez, glowica jest po regeneracji, swieca mokra. Jesli chodzi o uszczelniacze to mialem zrzucona pokrywe napedu i nie bylo tam sladu oleju, to samo tyczy sie simmeringa od strony zaplonu. Dysza seryjna, na niej tez powinien sie odezwac. Nawet na plaku nie odzywa sie :/

Romet Ogar 205 "Simromaha"

Awatar użytkownika

Pojazd: Piaggio Zip 2
Daj mu dyszę 80, wkręć mieszankę na maks i zobacz, czy będzie zaskakiwał, potem sprawdź świecę, będzie sucha, to odkręć mu 1 obrót mieszanki w lewo i wtedy próbuj, wina może leżeć w samej głowicy, masz jakąś nawet z 50cc do przymiarki, żeby wykluczyć głowice, może ta po prostu jest uszkodzona, zawór się wypalił i teraz jest problem, spróbuj z inną i daj znać.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ]