Dzisiaj jest 26 lut 2025, 20:11

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Siema. Mojemu kumplowi rozleciał się wał i ma zamiar kupić coś takiego: http://sklep.mieloch.pl/product_info.ph ... c7dfdeab56 , moje pytanie jest takie: czy ten wał zwiększy osiągi ? jeśli tak to v-max czy przyśpieszenie ??

-Leo Vince Zx
-Wkład filtra powietrza Polini
-Malossi Multivar
-Rolki Malossi 7.0 gr.
-Sprężynki top racing +15
-Sprężyna Stage 6 +60

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
To zależy na jakim cylku czy 70 ccm czy 50 ccm ale zawsze po wymianie na inny wał typu racing są duże różnice przyszpieszeniem a v-maxem.

Tytuł:
*

Pojazd:
Ja mam ten wałek to ładnie kompresje zwiększa przez to że ma wypełnione miejsca tam gdzie w seryjnym jest wolna luka ale chyba będzie lepszy Top Racing Race evo

Obrazek

Tytuł:
**

Pojazd:
dzikitadzik, z pełnym szacunkiem ale wał ma tyle do kompresji co piernik do wiatraka. Może się jedynie zwiększyć ciśnienie w komorze korbowej, co spowoduje lepsze przepłukiwanie :>

[center]Moje bp:
http://bikepics.com/members/nos2000kowroz/[/center]

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
dzikitadzik pisze:
Ja mam ten wałek to ładnie kompresje zwiększa

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Sprężanie w skrzyni Ci wzrośnie, nic poza tym.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
dzikitadzik, a po co mu Evo? jak wsadza to do 50cc to nie potrzebna nawet jak by dawal jakiegos sporta to tak samo ... tylko ze napis evo i 50 zl drozej

SPRZEDAM:
naklejki stage6 czarne i biale 210x40
korektor momentu obrotowego do p/g

gG:578552 (pisac nawet jak niedostepny)

Tytuł:
*

Pojazd:
Wsadzam to do 70 Polini Sport, ale chyba jednak zdecyduje się na RMS Racing http://allegro.pl/wal-korbowy-racing-pe ... 53770.html
bo nie chce juz w niego wkladac kasy.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
w klasie sport do peugeota AC to jest lepszy Malossi sport :} i tanszy nawet pare groszy

SPRZEDAM:
naklejki stage6 czarne i biale 210x40
korektor momentu obrotowego do p/g

gG:578552 (pisac nawet jak niedostepny)

Tytuł:
*

Pojazd:
Random pisze:
dzikitadzik, z pełnym szacunkiem ale wał ma tyle do kompresji co piernik do wiatraka. Może się jedynie zwiększyć ciśnienie w komorze korbowej, co spowoduje lepsze przepłukiwanie :>

A twoje ciśnienie to nic innego jak kompresja. Jeśli jesteś mądrzejszy to wytłumacz co to jest. Z wyniku pracy wału wytwarza się większe podciśnienie które wędruje do cylindra gdzie jest spalane i też wytwarza się tam podciśnienie głąbie :lol:

Jeśli dalej uważasz że masz racje to z twojej teorii by wynikało że seryjny wał jest taki sam ja Top Racing i nie ma w nich różnicy z czego gratuluje

Falcao pisze:
dzikitadzik pisze:
Ja mam ten wałek to ładnie kompresje zwiększa

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Sprężanie w skrzyni Ci wzrośnie, nic poza tym.

Chyba w skrzyni biegów :lol: :lol: :lol: :lol:

hapun pisze:
dzikitadzik, a po co mu Evo? jak wsadza to do 50cc to nie potrzebna nawet jak by dawal jakiegos sporta to tak samo ... tylko ze napis evo i 50 zl drozej

A po to że jest lepszy i jak będzie chciał potem lepszy tuning to wałek nie będzie osłabiał i to jest mniejszy koszt niż 50, a warto

Bastek pisze:
Wsadzam to do 70 Polini Sport, ale chyba jednak zdecyduje się na RMS Racing http://allegro.pl/wal-korbowy-racing-pe ... 53770.html
bo nie chce juz w niego wkladac kasy.

ten chiński racing pochodzi tak jak seria i za 200zł śmiech

Obrazek

Ostatnio zmieniony 20 cze 2011, 16:49 przez dzikitadzik, łącznie zmieniany 3 razy

Tytuł:
**

Pojazd:
dzikitadzik, ciśnienie w komorze korbowej to nie jest to samo ciśnienie, któremu jest poddawana mieszanka (o ile tak to można określić, za wszelkie błędy przepraszam). Jeżeli masz wał z wypełnieniami to masz mniejszą szkodliwą objętość komory korbowej, co zaś powoduje zwiększenie ciśnienie w owej komorze, a co za sobą niesie mieszanka jest pod większym ciśnieniem wtłaczana przez kanały płuczące do komory spalania, co zaś daje lepsze i szybsze przepłukiwanie, a co w końcu daje podniesienie sprawności silnika. Objętość komory spalania i skok wału się nie zmniejsza więc nie wiem jakim cudem ma się zwiększyć kompresja. Możliwe, że pierścienie, tłok i cylinder były wyeksploatowane i po założeniu nowego wału + tych elementów niewątpliwie ciśnienie w komorze spalania (sprężanie) się zwiększyło. Z resztą, nawet poprzez zmianę pierścieni przecież można trochę owe sprężanie podnieść.

Nie zawsze jest tak, że jeżeli jest mniejsza szkodliwa objętość skrzyni korbowej to lepiej dla silnika. Wszystko ma swoje wartości i pewne ograniczenia w jakich sprawdza się najlepiej, a w jakich tylko zaszkodzi.

Mam nadzieję, że choć po krótce uzasadniłem swojego posta, jeżeli nadal nie jesteś przekonany to zapraszam do przeczytania artykułów Pana Tomasza Sałka lub książki w całości poświęconej silnikom dwusuwowym pana Grahama Bella.

Pozdrawiam!
Random

[center]Moje bp:
http://bikepics.com/members/nos2000kowroz/[/center]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ]