Dzisiaj jest 09 lut 2025, 0:46

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14298 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669 ... 715  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Pojazd:
Izoldapl2418, Bora to przecież to samo co Golf IV :D

Powiedzcie mi jeszcze co lepsze - 1.8t (180km) czy VR? W necie wbrew pozorom nie mogę nic ciekawego znaleźć, same opisy aut po modach :D wiem że 1.8t będzie mniej palił, opłaty też niższe i części pewnie tańsze :wink: podobno też VR nie trzymają mocy, a z 1.8t bez problemów wychodzi 200-210km po programie :D tylko razi mnie trochę turbo ponieważ do szkoły mam jakieś 5-6km, a chłodzenie turbiny już mnie trochę wkurza :D znów z VR boję się najbardziej ze zaraz głowica będzie do roboty + jakby doszedł jeszcze rozrząd to już w ogóle koszta, a w grę wchodzi jedynie LPG :wink: no i przy tej mocy chciałbym już chociaż Haldexa, jakoś nie widzę jazdy w zimę/deszcz mocną ośką ale może się mylę?

Obrazek

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Pojazd: Coś co ma 4 kółka..
Da sie oska spokojnie posmigac zima, oba silniki nie naleza do tanich w eksploatacji. Do vr niestety czesci niewiele i sa dosc drogie. Jesli masz 5 km do szkoly to przeciez w tym czasie go nie butujesz, wiec nie ma,potrzeby chlodzenia turbawki.

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: BMW E61
Dokładnie, z tym chłodzeniem turbiny nie ma co popadać w paranoje.
Tu nie chodzi o to, żeby 5 minut stać i ją chłodzić.
Tym bardziej po takiej zwykłej jeździe.
Co innego jak lecisz jakiś odcinek załóżmy po trasie, 100km z prędkością przykładowo 120km/h
Dojeżdżasz do celu, wypadałoby ją ostudzić, ale 30 sekund do minuty wystarczy.. to są zwykłe auta użytkowe, nie wyścigówki

REGULAMIN FORUM ---> viewtopic.php?t=3

Awatar użytkownika

Pojazd: Insignia B
Nie wiem co to za problem odczekać te 30 sekund aż turbina ostudzi. Nawet po spokojnej jeździe te 15-20sek można jej dać a to przecież nie jest żadne utrudnienie tylko normalna rzecz i tak zanim się wygrzebiesz z samochodu to mniej więcej tyle czasu mija. A jak jesteś leniwy to kupujesz http://www.sklep.carstuff.pl/turbo-time ... 22672.html i nie musisz już pamiętać o chłodzeniu turbiny po prostu "gasisz" samochód wysiadasz zamykasz go i idziesz do szkoły a elektronika podtrzymuje pracę silnika przez określony czas, aby turbina mogła się chłodzić :mrgreen:

toyota-corolla-1-6-dual-vvt-i-by-razor99-t323266.html Corolla by Razor
corolla-ts-by-razor99-t415180.html Corolla TS by Razor

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: Bora VR5 2.3
razor99 ale czy posiedzenie w samochodzie dodatkowych 30sec-1min ? jest utrapieniem ? raczej nie można posłuchać dalej muzyki czy coś raczej to jest zwykłe lenistwo ,a później zobaczycie ile turbo kosztuje

Regulamin ! :D regulamin-forum-t3.html

Polerowanie Felg i Przerabianie lamp

http://imgur.com/a/8DTBO

Awatar użytkownika

Pojazd: mamy, taty i siostry
Traczu, to po pierwsze, a po drugie zostaw samochód na biegu z włączonym silnikiem :mrgreen: Np. masz zimę, zrobiłeś trasę, ręcznego nie zaciągasz(wiadomo, po trasie jak auto ma stac dłużej to woda zamarznie i trzeba kombinować. Raz tak się załatwiłem :P
Albo jeszcze inaczej: nie działa Ci ręczny(luźna, albo zerwana linka).

Także razor99 podałeś gadżet, który użytkowo nadaje się tylko i wyłącznie do automatów.

Awatar użytkownika

Traczu, dla mnie to nie był problem nie raz czekałem nawet 1,5min tak dla pewności, ale jak komuś się nie chce siedzieć i czekać to kupuje turbo timer (tak wiem zaraz będzie ile to pieniędzy bla bla bla :roll: ) a potem płacz i zgrzytanie zębów bo turbo padło :mrgreen:

lucek15 yyy co :shock: jakoś większość moich kumpli co miała fury po tuningu miała to w manualach więc "twój argument jest inwalidą". I nikt nie mówił o takich głupotach, ze to jest do automatu :roll: A skoro zamarza ręczny to polecałbym się nim zainteresować bo mnie nigdy coś takiego nie spotkało.

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: Bora VR5 2.3
razor99 Dokładnie ,a turbo nie jest tanie ! :D już jednemu takiemu auto robiłem co turbo padło przez pośpiech ...

Regulamin ! :D regulamin-forum-t3.html

Polerowanie Felg i Przerabianie lamp

http://imgur.com/a/8DTBO

Awatar użytkownika

Traczu, a regeneracja turbiny też nie zawsze przywraca w 100% jej sprawność :mrgreen: Ale właśnie wydatki robią się przez oszczędność i pośpiech lepiej zainwestować raz i mieć spokój albo się pilnować a nie potem wywalać kasę i pluć sobie w brodę, że było szkoda 200-300zł

kuba170495, jak nie chcesz się bawić w turbo ani w silniki, które nie trzymają mocy to poszukaj Civica VI gen w wersji VTi nie dość, że ma o wiele lepsze osiągi to jeszcze N/A. Zaraz mi powiedzą, że "hąda" bierze olej no tak bierze jak się nie potrafi eksploatować tych silników (czyt. odpowiedni olej a nie najtańszy plus odpowiednia lepkość)

O właśnie ktoś tu ogarnia temat dostawczaków? Bo będzie mi potrzebny dostawczak i mam kilka na oku co polecicie :mrgreen: Co do wymagań to rocznik minimum 2006 na kategorię B no i żeby to nie było jakieś padło plus nie może być małe.

To mam na oku:
Fiat Ducato 2.3
Iveco Daily 2.3
Opel Movano 2.5

Awatar użytkownika

Pojazd: 5 jachtów w porcie 8 ferrari
Fiat 2.3 150KM ma silnik z Iveco wiec pozostaje sprawa wyposażenia między nimi i jakości plastików.
Ojciec ma ducato 2011 i wykorzystane materiały są poprostu lipne, wieje cienkim plastikiem, u ojca jest problem z aku i rozrusznikiem. Długo i słabo kręci i nieraz nie łapie poprostu.

Movano tata miał ale z 2000 ito renault tylko miał poduchy i grill z logo opla.
Mówiąc 2,5 chcesz 100KM DCi? Bo mieliśmy z masterze 2005 i głowica robiona, wtryski, sypał się strasznie.

razor99 pisze:
jedyne i słuszne auto to golf w dieslu

Awatar użytkownika

DamianMAl, bardziej bym się kierował ku 2.5 CDTI 120 koni. A jednak wolałbym żeby się nie sypał bo będzie kupowany z przeznaczeniem na długie trasy.

Awatar użytkownika

Pojazd: mamy, taty i siostry
razor99, to skoro mój argument jest inwalidą, to poproszę o wytłumaczenie jak pracuje silnik na wrzuconym biegu kiedy odchodzisz?
Jakoś tego nie pojmuję.

Poczytałem na temat tego wynalazku i sami użytkownicy piszą coś w stylu "zostawisz auto na biegu i tragedia...".
Auto trzeba zostawiać na luzie.

Zostaw auto na ręcznym zimą. Różne przypadki są. Cały czas słyszę że najbezpieczniej jest zostawić auto na biegu, każdy to mówi. Ś.p. Dziadek, kierowca z ponad 40letnim doświadczeniem zawsze mówił że zimą auto zostawia się tylko na biegu, ale co on mógł wiedzieć. przecież przy autach spędził tylko 2/3swojego życia :roll:
Zawsze pojawi się ktoś ze swoją "idealną" teorią i będzie wciskać innym. Masakra...

Poza tym napisałem tylko, że TO BARDZIEJ NADAJE SIĘ DO AUTOMATÓW(przy nich będzie bezpieczniej. Ustawiasz drążek na "P" i możesz czuć się bezpiecznie.

Pewnie nawet na oczy nie widziałeś jak to działa, bo nic nie napisałeś jak oni tego używali :)

Samochód o którym pisałem został dawno temu sprzedany, ale dziękuję za troskę.

Awatar użytkownika

lucek15, bo kto mądry zostawia samochód na biegu jak chce stać? To się zostawia na luzie tylko idiota zostawi samochód na biegu a potem będzie go gonił bo mu odjedzie. Znajomi podjeżdżają na parking wrzucają luz zaciągają ręczny wyciągają kluczyki ze stacyjki i wysiadają proste i logiczne żaden nie wpadł na pomysł zostawienia go na biegu (co by się skończyło najprędzej wbiciem w płot). Ale nie wiedziałem, ze trzeba pisać o rzeczach tak oczywistych jak wrzucenie na luz :mrgreen: To już nawet blondynka wie (chyba :twisted: )

"Pewnie nawet na oczy nie widziałeś jak to działa, bo nic nie napisałeś jak oni tego używali" no właśnie widziałem i to nie raz każdy kto wrzucił turbo miał turbo timer i nigdy nie wpadł na pomysł pozostawienia samochodu na biegu, ale no tak co ja tam wiem :twisted:

A mówią zeby zostawiać samochód na biegu jak się parkuje bo tarcze/bębny jednak mają prawo korodować i mogą się zaciąć, ale co to za problem np. przechodząc za 3h obok samochodu odciągnąć ręczny i wrzucić bieg skoro już tak się uparłeś zostawiania na biegu.

Nie mam zamiaru dalej z Tobą dyskutować gdyż to nie ma sensu. Jak nie rozumiesz tego, że silnik przy turbo timerze musi pracować na biegu jałowym tylko upierasz się przy zostawianiu go na biegu to sory, ale nie będę tego dłużej ciągnął gdyż to nie ma najmniejszego sensu.

Ostatnio zmieniony 03 kwie 2014, 19:03 przez razor99, łącznie zmieniany 1 raz

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: nissan
kuba170495 pisze:
no i przy tej mocy chciałbym już chociaż Haldexa, jakoś nie widzę jazdy w zimę/deszcz mocną ośką ale może się mylę?
kuba170495 pisze:
a w grę wchodzi jedynie LPG

Sam sobie zaprzeczasz.Ma być tanio =LPG więc po grzyba się pchać w haldexa?

razor99, Opla odpuść wszechobecna ruda.
Jeszcze jedne z tańszych części to fiat.

Chyba nigdy nie parkowałeś w górach :lol:
W zimie na samym ręcznym :lol: :lol:

Awatar użytkownika

capekpl1, nuda nie nuda musi znosić tyranie i długie trasy. Pewnie max 3-4 miechy bym tym jeździł a potem przesiadka na coś innego

Jak nie parkowałem w górach nie raz parkowałem i tam to łapa plus bieg bo jednak zawsze pewniej mimo, że ręczny dobrze trzyma, ale wiadomo jak to jest ze złośliwością rzeczy martwych :twisted:

Awatar użytkownika

Pojazd:
Jak dostawczak to tylko transit jak dla mnie.

Awatar użytkownika

Pojazd: Peugeot 308
capekpl1, plus koła skręcone w prawo lub lewo

Obrazek

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: nissan
pawelNS, ewentualnie wozić klina w bagażniku :wink:

Awatar użytkownika

Pojazd: Z4 E85/530dA E60 M-Tech/Sierra
razor99 pisze:
ylko idiota zostawi samochód na biegu a potem będzie go gonił bo mu odjedzie.

Jak ma Ci odjechać samochód zostawiony na biegu?

Obrazek

Awatar użytkownika

Borek96, to akurat tyczyło się sytuacji kiedy pracuje turbo timer po "zgaszeniu" silnika. Fakt silnik powinien zgasnąć po szybkim puszczeniu sprzęgła, ale różnie to bywa a jak ktoś jeszcze by spanikował w takiej sytuacji to mamy murowany hit youtube :mrgreen:

HenieQ, jakieś konkrety :mrgreen:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14298 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669 ... 715  Następna