Ja od siebie dodam spis łożysk przekładni (Runner 2001 rok, ZAPC140000):
Wałek sprzęgła: - Łożysko 6203 - 17x40x12 obustronnie otwarte (łatwo dostępne SKF), - Uszczelniacz 17x28x5 (problem z dostępnością - ja znalazłem tylko Polini Viton&Teflon - Corteco nie do znalezienia),
Wałek koła: - Łożysko 6204 2RS - 20x47x14 obustronnie kryte gumą (łatwo dostępne SKF), - Uszczelniacz 30x47x6 (dość łatwo dostępne Corteco)
Pokrywa przekładni: - Łożysko 638ZZ - 8x28x9 obustronnie kryte blachą - niby występuje w katalogu SKF, ale ja nie znalazłem żadnej sensownej firmy i wziąłem jakiś no name. Na szczęście bardzo łatwo dostępne (chociaż wyjęcie takie super proste nie jest)
Oryginalnie u mnie większość uszczelniaczy jest KOK i te już wszystkie ciekły. Co niektóre (np ten z wałka sprzęgła trudno dostępny) siedzą Corteco i z tych nie ciekł żaden (przebieg 30kkm). Tak więc jak widać polecam Corteco.
UWAGA do postu nr 1!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! "#Łożyska pompy wody(2): 8x22x7 (muszą mieć oznaczenie 2RS-tzn. powłoka z gumy po obu stronach)"
W moim Runnie FABRYCZNIE na pompie wody były faktycznie łożyska 8x22x7, ale ZZ czyli obustronnie kryte blachą!
|